Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Alitajuntasi äänesti jo - YLE tietää miten

  • YLE:n kommentti datan olemassaoloon
    YLE:n kommentti datan olemassaoloon

Vaaligalluppeja tehdään näin vaalien alla paljon, esim. http://www.hs.fi/paivanlehti/07042015/kotimaa/Stubb+Haglund+ja+Soini+suo.... Yhteistä näille gallupeille on se, että ne tehdään melko rajoitetulla otoksella (linkatussa gallupissa kysyttiin 1001 vastaajalta), ja kysymyksenasettelu ei välttämättä ole paras mahdollinen:

"Osal­lis­tu­jil­le esi­tet­tiin ky­sy­mys: kei­tä kaik­kia puo­lueen eh­dok­kai­ta voi­si aja­tel­la ää­nes­tä­vän­sä?", jolloin lopputulos on, kuten artikkeli myöntää: "Tu­los ker­too eh­dok­kai­den tun­net­tuu­des­ta."

 

Mitä jos kertoisin sinulle, että vähintään yhtä merkittävä tutkimus voidaan tehdä käytännössä ilmaiseksi satojentuhansien henkilöiden otoksella täysin objektiivisesti ja koko maan kattavasti? Haluaisitko lukea tuloksista mediasta? Niin minäkin.

 

Vaalikoneet toimivat niin, että ne löytävät äänestäjälle parhaiten sopivan ehdokkaan perustuen molempien vastauksiin. Ensin ehdokkaat täyttävät vaalikoneen, jonka jälkeen äänestäjät tekevät samoin. Sen jälkeen kone löytää (matchaa) vastausten perusteella eniten samaa mieltä olevan ehdokkaan.

YLE:n vaalikoneessa on myös hieno lisäominaisuus, se nimittäin tallentaa jokaisen äänestäjän vaalikonevastaukset, kuten liitteenä olevassa kuvassa YLE myöntää. Tässä ei ole mitään väärää, sillä vastauksia ei voida mitenkään yhdistää äänestäjään, koska mitään taustatietoja vaalikone ei kysy.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sen lisäksi että äänestäjät löytävät itselleen ehdokkaan vaalikoneesta, YLE myös tietää kuinka monta äänestäjää kone on matchannyt jokaiseen ehdokkaaseen.

Aikaisemmin YLE uutisoi "Yle julkaisee vaalikoneen vastaukset avoimena datana" (http://yle.fi/uutiset/yle_julkaisee_vaalikoneen_vastaukset_avoimena_data...), mutta kyseessä olivat vain edokkaiden vastaukset.

Tämänpäiväisessä puhelinkeskustelussani Juho Salmisen kanssa kuulin että YLE:n toimitus pohtii edelleen pitäisikö myös äänestäjien vastaukset julkistaa vai ei.

Mielestäni pitäisi, ja ennen vaaleja. Mitä sinä olet mieltä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei ole kovin satunnainen otos nuo vaalikoneen käyttäjät. Ei kuvaa keskiverto äänestäjää. Jälkeenpäin voi toki tutkia miten hyvä osumatarkkuus on lopulliseen tulokseen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Mielelläni näkisin nämä jo ennen vaaleja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset