Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Makeasti oravainen, makaa sammalvuoteellansa

  • Kuvassa vuokraloordi
    Kuvassa vuokraloordi

Pauli Vahtera kirjoitti taas tärkeistä asioista otsikolla Sosiaalisen asuntotuotannon voitot suuremmat kuin Supercellin. Vaikka näiden näennäisten yleishyödyllisten konsernien (esim. VVO ja Sato) kyseenalainen ansaintalogiikka sekä omistajat ovat melko yleisesti tiedossa, niin kirjoituksessa mainittiin myös eräs uusi tulokas:

"Orava asuntorahasto sai 8,2 miljoonan euron voiton 15,3 miljoonan euron liikevaihdolla. Rahasto ei maksa veroja poikkeuslainsäädännön takia."

Olen henkilökohtaisesti tutustunut tähän metsiemme asukkiin kauppalehden keskustelupalstan ketjusta "Orava, uutta verta pörssiin", joka aloitettiin 23.9.2013 - ketjussa käydään läpi rahaston ansaintalogiikkaa, joka yksinkertaistettuna toimii näin:

Orava ostaa gryndereiltä tai muilta sopivilta tahoilta käsiin jääneitä kokonaisia taloyhtiötä noin 30% alennuksella, ja rahoittaa nuo ostot osakeanneilla (käytännössä kauppa on siis apportti). Tämän jälkeen Orava kirjaa ostetut asunnot täyteen arvoonsa taseeseen. Tästä 30% laskennallisesta voitosta maksetaan osinkoja, ja rahat osingonmaksuun saadaan myymällä yksittäisiä asuntoja. Oravan omistamia asuntoja myös vuokrataan, mutta käytännössä kaikki vuokratulot menevät rahaston hallinnointipalkkiohin.

Erikoista kuviosta tekee sen, että Orava myy yksittäisiä asuntojaan yleisesti alle niiden tasearvon, eli käytännössä yksittäisen asunnon myynnistä tuottoa ei synny, mutta osinkoa kuvitellusta tuotosta (tasearvon muutoksesta) silti maksetaan.  Yksittäiset "alihintaan" myydyt asunnot eivät myöskään laske muiden asuntojen tasearvoa, sillä tasearvo lasketaan asuntojen pyyntihinnoista, ei myyntihinnoista:

"Pääasiallisena aineistona käytetään Sanoma-konserniin kuuluvan Oikotie.fi –palvelun asuntojen myynti-ilmoituksia, jotka saadaan jatkuva-aikaisesti suoraan Oikotieltä sähköisessä muodossa."

Sen verran kyseenalaiselta tämä Sampoon verrattava rahantekokone kuulosti, että päätin ilmoittaa aikoinaan Fivalle asiasta, josta vastattiin asiallisesti näin:

"120/02.06.00/2014

Finanssivalvonta on vastaanottanut lähettämänne valvontapyynnön koskien Orava Asuinkiinteistörahasto Oyj:n kirjaustapaa liittyen kiinteistöjen arvostamiseen.

Finanssivalvonnan tehtävänä on valvoa IFRS-standardien noudattamista suomalaisissa listayhtiöissä.

Pyydätte sähköpostiviestissänne Finanssivalvontaa tutkimaan Orava Asuinkiinteistörahasto Oyj:n tapaa kirjata kiinteistöjen arvo pyyntihintoihin myyntihintojen sijaan ja sanotte tavan johtavan sijoittajia harhaan.

Finanssivalvonta ei voi antaa sitä koskevien salassapitosäännösten johdosta yksityiskohtaisia tietoja sen suorittamistaan valvontatoimenpiteistä yksittäisille tahoille. Finanssivalvonta kuitenkin toteaa, että se on ottanut lähettämänne informaation huomioon valvontatyössään.

Lisäksi tähän kirjeeseen on liitetty Finanssivalvonnan tilinpäätösvalvonnan uusin toimintaraportti vuodelta 2013 kertomaan tilinpäätösvalvonnan sisällöstä tarkemmin.

Ystävällisin terveisin,

xxx"

Sinnepä ei hallin hammas eikä metsämiehen ansa ehtineet milloinkaan...

Kristallipalloni mukaan talvi saattaa kyllä ehtiä, ennen seuraavia eduskuntavaaleja joku pääsee selittämään kenen vahtivuorolla tai mandaatilla tälläinen korttitalo päästettiin syntymään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kohtuuttomat voitot asumisessa ovat ollet valtiovallan suojeluksessa, toivottavasti asiaan saadaan korjaus. Asumisen hinta on yksi tekijä miksi pienimpiä palkkoja ei voi juuri alentaa eli valtio joutuu subventoimaan asumista.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kun selvittää rahaston omistajien taustat, niin varmasti sopivat lobbaritahot löytyy.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Tässä on mukavaa luettavaa ( nappasin linkin täältä: http://kristiinailmarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi... ) asuntoihin liittyvästä elinkeinottelusta Suomessa:

http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2015/06/1...

Muokkaus: tuolla onkin Amos Ahola jo kommenteissa mukana :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset