Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Avoin kirje Huoltovarmuuskeskukselle - maksujärjestelmästä perusinfraa

  • Kuvassa joukkotuhoase
    Kuvassa joukkotuhoase

Kreikan ns. suunnitelma B on kuohuttanut Kreikassa ja Kreikan ulkopuolella. Käytännössä suunnitelma oli ottaa tarvittaessa käyttöön rinnakkainen sähkönsiirtoverkko, jolla turvattaisiin sähköverkon toimintakyky siinä tapauksessa, jos ulkomaille johtavat suurjännitekaapelit vaurioituisivat.

Vai miten se nyt meni - voit korvata sähkönsiirron vaikka vesijohtoverkolla, tai kylmän Suomen tapauksessa kaukolämpöverkolla, ja vieläkään kuohuntaa ei tapahtuisi - Suomessa on jopa laitos, Huoltovarmuuskeskus, jonka tehtäväksi tämä on annettu:

"Huoltovarmuudella tarkoitetaan kykyä sellaisten yhteiskunnan taloudellisten perustoimintojen ylläpitämiseen, jotka ovat välttämättömiä väestön elinmahdollisuuksien, yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden sekä maanpuolustuksen materiaalisten edellytysten turvaamiseksi vakavissa häiriöissä ja poikkeusoloissa."

En tiedä onko Kreikassa huoltovarmuuskeskusta, mutta jos on, he ovat tehneet työnsä huonosti, sillä yhteiskunnan toimintojen kannalta täysin välttämätön osa, maksujärjestelmä, kyettiin sulkemaan täysin vieraiden valtojen toimesta. Suunnitelma B olisi pitänyt toteuttaa Kreikan tapauksessa jo vuosia sitten, sillä nyt se oli liian myöhäistä.

Kreikan kriisi on osoittanut sen, että pankeista on tullut armeijaan verrattavia ulkopolitiikan työkaluja, joka on myös merkittävältä osin syynä siihen, että amerikkalaisten ja europankkien ei annettu kaatua vapaan markkinatalouden oppien mukaisesti.

Pyytäisin nyt Suomen Huoltovarmuuskeskusta perehtymään vastaavaan uhkakuvaan, ja tekemään tarvittavat toimenpiteet uhkakuvaan vastaamiseksi.

Järkevin ratkaisu on luultavasti irroittaa maksujärjestelmä omaksi perusinfrakseen täysin irti pankeista - ei ole olemassa mitään hyvää syytä, miksi yhteiskunnan kannalta välttämätöntä toimintaa pyöritetään kasinoiden toimesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Erittäin hyvä huomio muuten...ylipäätänsä huoltovarmuuskeskus voisi jo pystyttää rinnakkaisvaluutan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Taloudellisen kriisin uhka on suurempi kuin sotilaallisen?

Huoltovarmiiskeskusesta vähän voiselta kantilta:

http://jormamoll.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198349-h...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ei ole suurta merkitystä puututaanko toisen maan sisäpolitiikaan taloudellisen vai sotilaallisen voiman keinoin - kaikkiin uhkiin pitää varautua.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

> -- kaikkiin uhkiin pitää varautua.

ooo
Tottakai, mutta kuka sanoo mitä ne ovat, mieluiten suuruusjärjestyksessä. Vaatimus on oikeutettu, niin kauan kuin puhumme tietoyhteiskunnasta

On suuri vaara että rahat menevät vääriin kohteisiin. Hornetit lentää taivaalla, mutta maan rahat viedään asiakirjasalkuissa Brysseliin jossa ne päätyvät rikkaiden maiden tileille.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #7

Huoltovarmuuskeskuksen tehtävä on arvioida riskit todennäköisyys-vaikutusmatriisissa, ja aivan varmasti niin tekevätkin.

Halusin postauksellani huolehtia siitä, että siinä matriissa on mukana myös riski siitä että EKP toimillaan vaikuttaa Suomen maksujärjestelmän toimintaan (http://www.hs.fi/talous/a1438483821263)

PS. Uusi-Suomi, alustanne heittää vähän väliä teknisen virheen, ja vastaus häviää bittiavaruuteen. Tämä ei ollut pitkä, mutta varmasti jotakuta kismittää isosti. Luokkaa sadantonnin projektilla voisitte vaihtaa alustanne moderniksi, jossa virheitä ei tule. Harkitkaa asiaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tämä on jonkin verran sukua ns. talousdemokraattien kritiikille pankkien luottoekspansiota vastaan ja kommunistien perinteiselle vaatimukselle pankkitoiminnan saattamisesta valtion monopoliksi. Vaikka assosiaatioryhmät ovatkin näin harmillisia, on totta, että viimeisen puolen vuosisadan aikana pankkitoiminnasta on kehittynyt vähitellen ainakin suurissa teollisuusmaissa palvelu, joka on yhä välttämättömämpi koko yhteiskunnalle ja koskettaa suoraan kansalaisten omaisuudensuojaa ja muita perusoikeuksia, esimerkiksi yhä suurempi osa maksuista tapahtuu pankkisiirtoina ja käteistä käytetään vain pieniin maksuihin. Tällaista ei voi ohittaa olankohautuksella.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Näinpä, kiitoksia komppauksesta.

Tapani Lahnakoski

Suomessa maksetaan huoltovarmuusmaksua polttoaineiden ja sähkön hintaan lisättynä.

Minusta huoltovarmuusmaksua pitäisi maksaa ennen muita niiden, jotka tätä huoltovarmuutta ovat horjuttamassa. Tuulivoimaloiden satunnainen sähköntuotto vaarantaa sähköverkon vakaan toiminnan ja muut sähkön tuottajat joutuvat investoimaan tämän sattumasähkön kompensoimiseksi.

Ei kuitenkaan puhettakaan, että tuulimyllärit maksaisivat huoltovarmuusmaksua. He kuppaavat vain veronmaksajien rahoja syöttötariffista kiihtyvään tahtiin, satoja miljoonia vuosittain. Tämä on niitä harvoja kohteita, mistä hallitus ei leikkaa, vaikka leikkauksesta olisi pelkkää hyötyä koko yhteiskunnalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset