Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

I call bullshit - asumisen energiatehokkuudesta

  • Sitä ihteänsä.
    Sitä ihteänsä.

Suomalaistutkimus haastaa ilmastopolitiikan: Keskustassa asuvalla on suurin hiilijalanjälki - otsikoi näyttävästi artikkeli Helsingin Sanomissa 7.8.2015

Otsikko on suoraan sanottuna harhaanjohtava, sillä artikkelissa on mukana tärkeä disclaimer: "Maaseudulla asuvat kotitaloudet jätettiin tutkimuksen ulkopuolelle", eli nyt verrattiin tiiviisti rakennettuja keskustoja seutualueisiin.

Toisaalta, artikkelissa todetaan myös, että "Hiilijalanjälkien kokoeroihin vaikuttaa energiaratkaisujen ohella se, että keskusta-asukas ostaa asumisesta ja autoilusta säästyneillä rahoilla enemmän tavaraa, ruokaa ja palveluita ja matkoja kuin seutu-asukas. Toisaalta tiiviisti rakennetuilla alueilla kotitaloudet ovat pienempiä ja tulotaso on korkeampi."

Onneksi olkoon tutkimuksesta, jonka löydös on se, että enemmän tienaavilla hiilijalanjälki on suurempi kuin vähemmän tienaavilla.

Löydöksestä vedetään kuitenkin aika tiukkoja johtopäätöksiä:

"Tutkimuksen perusteella suomalaisia kokemuksia "kestävän kehityksen puutarhalähiöistä" voisi viedä jopa maailmalle, Junnila pohtii. Esimerkiksi matala rakentaminen voisi olla helposti tuotteistettavissa."

Mikäs siinä, kunhan laitatte brosyyriin mukaan disclaimerin, että harvan asutuksen vaikutus palveluihin ja sitä kautta työllistymiseen on näivettävä, sekä joukkoliikenteen järjestäminen kannattavasti harvaan asutuilla alueilla on mahdotonta.

Onneksi kaupunkisuunnittelun saralta on lähiaikoina tullut myös järkeviäkin kannanottoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Näyttäisi tosin siltä, että samat tutkijat päätyivät samaan lopputulokseen jo 2011: http://www.co2-raportti.fi/?page=ilmastouutisia&ne...

"Hybridimallin tuloksissa hiilijalanjälki oli selvästi yhdistettävissä elintasoon."

"Asukastiheyden ja hiilijalanjäljen välillä ei näyttäisi olevan selkeää yhteyttä."

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

"Onneksi olkoon tutkimuksesta, jonka löydös on se, että enemmän tienaavilla hiilijalanjälki on suurempi kuin vähemmän tienaavilla."

Kyllä ne taisi vakioida tulojen mukaan kanssa. Näin ainakin abstraktin mukaan, ei ole lupaa koko paperiin valitettavasti.

http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acs.est.5b02140

Abstraktista

"However, in the inner urban areas the high level of consumption, mostly due to higher affluence, reverse the gains of energy efficient new housing. The smallest carbon footprints were found in newly built outer and peri-urban areas, also when income level differences were taken into account. "

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Abstraktin kuvaaja tosin osoittaa korkeamman kulutuksen new inner urban area vs old inner urban area, jonka mukaan tulotasoa ei olisi vakioitu. Kieltämättä vaikea toki hutkia pelkän abstraktin perusteella.

Jorma Lehmonen

Voi herranjestas mitä hölynpölyä nämä hiilijäljet. Näillä viherhöttökeksinnöillä ei ole saatu muuta aikaiseksi kuin keksimällä niiden varjolla mitä uskomattomampia rakennusmääräyksiä, kaikenmaailman höpöveroja ja tietysti palkattu lukuisa joukko mitä ihmeellisimpiä virkoja valvomaan tätä humpuukia ja sitä kautta taas turhia kuluja valtiolle ja kunnille.

grrrrrrrrrrrrrrr

Euroopppaliset viheruskovaiset ovat laittaneet meidät maksajiksi , Kiina ja kumppanit jatkavat p..kan syytämistä ja me täällä leikitään niin jeesusta.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Asun maalla ja olen aivan varma, että elän vihreämmin ja kulutan vähemmän kuin kukaan teistä vihreistä.

Kierrätän ja kompostoin. Omasta maasta kaikki vihannekset ja juurekset. En ole vegaani, mutta salaatit maistuu. Metsästä sienet ja marjat koko talveksi. Järvestä kalat vuoden ympäri. Talvella jään alta verkoilla. Joka syksy poksautan hirven tai kaksi. Muutaman jäniksenkin, mutta lintuja en ammu, kun niitä on niin vähän. Lihaa en ole ostanut 15 vuoteen kaupasta. En paljon vihanneksiakaan. Aika paljon leivonkin itse.

Maalämpö ja lisäksi omasta metsästä polttopuut. Kävellen ja polkupyörällä kauppaan ja takaisin.

Koiranpentu puri parista villapaidasta hihat rikki, mutta ei hätää. Villapaidat purettiin langoiksi ja vaimo kutoi niistä sukkia.

Mutta vihreitä en äänestä.

PS. Olen kyllä asunut joskus vuosi kausia paljon suuremmassa kaupungissa kuin Helsinki ja tehnyt toki paljon hiilijälkiä. Nyt täytyy sitten tasata ettei keskiarvo pääse nousemaan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kysehän ei ole siitä kuka on paras ihminen, vaan siitä miten yhteiskuntarakenne kannattaa suunnitella - viisi miljoonaa ihmistä omavaraistaloudessa tuskin on vaihtoehto?

Ps. En ole vihreä, enkä heitä äänestä. Syy on siinä että he ovat idealisteja.

Tapani Lahnakoski

Onhan heissä idealistejakin, mutta päättäjät ovat puhtaita valtapoliitikkoja, joiden menettelytavat ovat omineet stalinisteilta neukkulan romahtamisen pyörteissä, kun Satu Hassin ja kumppanien piti löytää uusi kotipesä harjoittaa ihan sammaa poliittista propagandaa kuin ennenkin.

Hyödyllisiä idiootteja siis kaytetään edelleen. Tässäkin blogistossa heistä on esimerkkejä.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

energioista ja sen uuden energian ekosysteemeistä - hyödynnetään ympärillämme oleva.

Ydinvoiman sekasikiöpolttoaine on nykyään vaaralliseksi osoittautunut, epävakaa Mox. Vaikea hallita. Siksi asetettu suurempi suoja-alue suurkaupunkien etäisyydelle 72 kilometriä. Ei hyvä. https://fi.wikipedia.org/wiki/MOX-polttoaine

Venäjälle on siirtymässä ydinpolttoainemonopoli ja kartellisoitumisen vaarat jokainen viisaudellaan tietää myös, että uraanin tuotanto kannattamattomana halutaan siirtää esimerkiksi Suomen velvoitteeksi. Maksumiewstä ei kauaa tarvitse etsiä. Suomi ja veronmaksajat.

Yhteispohjoismainen ja euroopan turvallisuusnäkökulma energiaan ja uusien energioiden kumouksen käynnistäminen luovalla tavalla on etu. Uudet energian ekosysteemit kannattaa ottaa tuotantoon ja heti.

Meidän on päästävä pois vanhoista ydinenergioista ja sen synkistä tulevaisuuskuvista päättäväisyydellä.
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/buzek-39375

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset