Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

I call bullshit - Velaksi eläminen loppuu

  • Lähde: Findikaattori
    Lähde: Findikaattori

Alexander Stubb: "Velaksi eläminen loppuu", kirjataan pöytäkirjaan 11.8.2015.

Tarkennettuna ainoa lupaus jonka Stubb tekee on, että velkaantuminen taittuu tämän hallituskauden aikana, loput jätetään seuraavaan hallituksen murheiksi.

Hallitusohjelman tarkka lause on "Hallituksen talousohjelman mukaan velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen taittuu vaalikauden loppuun mennessä ja velaksi eläminen lopetetaan vuonna 2021."

Eli taittuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että vuonna 2019 tämän käppyrän http://www.findikaattori.fi/fi/44 (myös kuvaliitteenä) kulmakerroin on nolla tai negatiivinen.

I call bullshit - Sipilän hallituksen honeymoonperiodi on ohi, ja mitään konkreettista ei ole tapahtunut.  Tämä tarkoittaa sitä, että riittävää kriisimentaliteettia ei ole, jolloin esim. ns. yhteiskuntasopimuksen osalta mahdollisestetaan ajanpeluu sopimusosapuolien toimesta, ja yhtään mitään ei saada ennen vaalikauden puoltaväliä valmiiksi, jolloin valmistaudutaan jo seuraaviin vaaleihin.

Ainoa asia, joka saa demokraattisen valtion oikeasti tekemään uudistuksia on rahojen loppuminen (ts. valtion lainakorkojen nousu), ja sitä ei tule merkittävässä määrin tapahtumaan Suomen osalta ennen vuotta 2019 (olettaen ettei mikään merkittävä ulkoinen härdelli kuten euroalueen hajoaminen sitä aiheuta).

Palataan asiaan vuonna 2019, voidaan lämmöllä muistella sitä aikaa kun maan suurimmat huolet tuntuivat olevan jonkun persun sanomiset, tai sanomatta jättämiset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Vaikeaa se velalla elämisen lopettaminen on. Ei siihen taida kyetä edes perusporvarihallitus. Mutta onhan tässä vielä aikaa. Seuraaviin vaaleihin on vajaa neljä vuotta aikaa. Siinä ajassa ehtii tapahtua monenlaisia asioita.

Niin kauan velalla eläminen jatkuu, kun se rahoittajien puolesta sallitaan. Vielä ei olla sillä rajalla. Vaikeaa on tämä demokratia. Pitää jatkuvasti olla mieliksi äänestäjille.
Mistä ja keneltä leikataan? Se on puhtaasti poliittinen päätös.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Vaikeaa se on koska Raha = Velka.

Sami Tastula

Edelliset hallitukset ha niiden päätöksentekotaito ovat olleet tasolla johon jopa peruskoululainen voisi tarvittaessa kyetä. Eli kun muistellaan mitä hyviä ja maan kannalta tärkeitä päätöksiä tuli tämän hallituksen aikana... Tasan nollalinjalla mennään.
Vastuunkantaminen euro-alueen nipussa pysyminen... Siinäpä ne taisikin olla ja mitä todellisuudessa tämä tarkoittikaan, muuta kuin oman maan velkaantumista sekä talouden kannalta alamäen jatkumista.
Hallituksen päätöksentekokykyä kuvasta se parhaiten se ettei kyseinen hallitus meinannut saada edes hallituksen sisäistä linjaa sovittua vaan siihenkin meni useita kuukausia.

Se mitä nykyinen hallitus, siis Sipilän aikana on saatu aikaseksi...
Ainakin linjaukset mitä tullaan tekemään sekä sen mitä tullaan tekemään jos suunnitelma A kusee kintuille. Eli ihan perushuttua kun mietitään ihan yritysmaailmassa tehtäviä päätöksiä.
On suunnitelma A ja tälle vielä samalla tehty varasuunnitelma.
Sekin on selvää ettei yhden hallituskauden sikana tehdyt päätökset kaikkineen näy päätöksiä tehneen hallituksen aikana vaan vaikutukset näkyvät viiveellä joka kestää poikkeuksetta seuraavan hallituskauden loppuun saakka.

Eli 2015 päättyneen hallituskauden jälkeiset korjaustoimet näkyvissä vasta nykyistä hallitusta seuraavan hallituksen aikana. Pakola siis mennään vuosille 2022-2023.
Halutaan tätä tai ei.

Reino Jalas

Näistä nykyajan löperöistä valtiovarainministereistä ei vaan ole Iiro Viinaseksi.

Vuosi sitten silloinen VM Antti Rinne lupasi samaisen Königstedtin pihassa, että vuonna 2015 valtion velkaantuminen alenee 7 Mrd eurosta alle 4 Mrd euroon.

Jo helmikuussa arvioitiin että velanotto 2015 ylittää ainakin 5 Mrd euron rajan.

Kesäkuussa Tilastokeskus totesi että julkisen talouden alijäämä on samat 3.2% kuin viime vuonnakin. Tarkoittaa siis että uutta velkaa otetaan ainakin 6.0 - 6.5 Mrd euron verran.

Joten ei ole Stubbissakaan menneiden kokoomuspolvien, Viinasen ja Sauli Niinistön tapaista menokirveen heiluttelun osaavaa manttelinperijää nousemassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset