Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Palveluseteli rinnakkaisvaluuttana

  • Entä jos tällä voisi ostaa myös hammashoitoa tai kurssin avoimessa yliopistossa?
    Entä jos tällä voisi ostaa myös hammashoitoa tai kurssin avoimessa yliopistossa?

Risti seinään, olen rinnakkaisvaluutan tarpeesta samaa mieltä Väyrysen kanssa.

Uskon, että Suomen merkittävin ongelma on yksityisen kysynnän puute, toiseksi suurin ongelma ovat jäykät työmarkkinat, kolmanneksi ylisuuri julkinen sektori, ja vasta neljäntenä suomalaisyritysten kilpailukyky - vaikka hallituksemme kaavaileman toimet ovat mielestäni oikeansuuntaisia, ne puuttuvat vasta kolmanteen ja neljänteen ongelmaan.

Ehdotan nyt hieman radikaalimpia toimenpidettä - yksityisen kysynnän lisäämistä rinnakkaisvaluutalla, jota voisi käyttää vain valittuihin palveluihin.

Käytännön toteutus menisi niin, että jokaiselle suomalaiselle avattaisiin oma tili, jonne lisättäisiin joka päivä kymmenen euroa uutta elektronista rinnakkaisvaluuttaa, jota kutsumme palvelurahaksi. Siinä vaiheessa kun tilin saldo on 500 rahaa, tilille ei enää lisättäisi palvelurahaa.

Tililtä tai tilille ei voi tehdä tilisiirtoja, vaan ainoa tapa käyttää palvelurahaa on ostaa niillä palveluita, joiden on päätetty olevan palvelurahan piirissä. Tässä tärkeää on tiedostaa, että mitään hyödykkeitä ei palvelurahalla pidä voida ostaa, koska muuten autotallimme olisivat pian täynnä kahvakuulia.

Näitä palveluita olisivat käytännössä terveydenhuolto, liikuntapalvelut, koulutus ja mahdollisesti jopa kulttuuri.

Palveluseteli-sertifioidun yrityksen tai julkisen laitoksen ottaessa maksuksi vastaan palvelurahaa, se voi vaihdattaa ne Suomen Pankissa euroiksi.

Näin toteutettuna rinnaisvaluutta ei sotke millään tavalla normaalia euromuotoista palkanmaksua, talletuksia tai velkoja, mutta lisää kuitenkin kysyntää näille yksiselitteisesti kansalaisten hyvinvointia lisääville palveluille. Koska kansalaisten ei enää tarvitse käyttää euroja näiden palvelujen ostamiseen, heille jää enemmän euroja myös muuhun elämiseen, millä on elvyttävä vaikutus.

 

Asiassa on toki pieni mutta - mistä haalitaan eurot joihin yritykset ja laitokset voivat palvelurahat vaihtaa? Jos emme halua lainata näitä maailmalta, tarvitaan se ihka oikea rinnakkaisvaluutta ja suveneeri keskuspankki.

Ja rehellisyyden nimissä, ehdotus ei ole täysin omani, vaan alunperin Milton Friedmanin jo vuonna 1955 esittämä.

Myös infra tähän näyttäisi jo ainakin osittain olevan olemassa.

---

Muuten olen sitä mieltä, että työmarkkinajärjestöt on tuhottava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Se ainakin auttaisi kuntia. Esim. avustuksia voisi maksaa palveluseteleinä, jotka kävisivät vaikka kunnan alueella ruokakaupoissa ja muissa yrityksissä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ruuan ostaminen olisi siitä haasteellista, että kun tili alkaisi tulla täyteen (500 rahaa), niin porukka kävisi päivittäin ostamassa kympillä makaroonia kaupasta ja myisi sitä eteenpäin huutonetissä.

Eli hyödykkeitä tälläisellä "helikopterirahalla" ei voida antaa ostaa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Niin juu.. toi olis tosiaan ongelma, paitsi silloin jos niitä palveluseteleitä olisi enemmän jaossa. Niitä annettaisiin palkan lisänä vaikka kunnan työntekijöille.

Mutta olishan se palveluseteli tosiaan muuten hyvä. Vaikka julkisten kulkuneuvojen käytössä tai harrastuksissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Siis jokainen saisi ilmaiseksi palveluita niin paljon kuin ehtii 10 euroa päivässä käyttää.
Ja palveluntarjoajat saisivat maksun euroina. Pystyykö siis suvereeni keskuspankki luomaan tyhjästä joka päivä kymmeniä miljoonia euroja?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ei niin paljon kuin ehtii käyttää, vaan tilille karttuisi kymppi päivässä.

Suveneeri keskuspankki pystyy tähän, ja nykyisellään EKP tekee jo niin noin 150e per kansalainen per kk. Rahoja et toki näe, koska ne menevät parempiin suihin. (http://www.forbes.com/sites/nathanlewis/2015/01/22...)

Käyttäjän DavenAki kuva
Daven Aki

Hyvä idea sisäiseen elvytykseen!

Kenties myös joitain kotimaisia elintarvikkeita voisi päästää mukaan listalle joita valuutalla voisi ostaa. Samaten vaikka vaatetusta ym perustarviketta. Jos joku nyt ostaisikin sitten suomalaiset hienot kengät ylijääneillä virtuaalimarkoillaan, ja myisi netissä, niin so what. Pääasia että tehtaalla on menekkiä ja töitä ihmisille. Jokainen orjatyömaasta tuotu kenkäpari, joka tästä syystä jää tulematta maahamme, on pieni voitto ihmisarvolle ja kotimaiselle laatutyölle.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ongelma on siinä, että palvelurahan piiriin otetut hyödykkeet saisivat niin valtavan kilpailuedun muihin vastaaviin hyödykkeisiin, että oksat pois.

Käytännössä kaikki kotimaiset hyödykkeet olisi tällöin pakko ottaa rahan piiriin, jolloin valtaosa rahoista myös käytettäisiin näihin, sen sijaan että ne käytettäisiin kansalaisten terveyden, kunnon tai sivistyksen hyväksi.

Tämän lisäksi EU kieltäisi kotimarkkinoiden tukemisen tuolla tavalla, jolloin euroero olisi välttämätön - tähän ei ehdotuksessani mahdollisesti edes jouduttaisi.

Käyttäjän DavenAki kuva
Daven Aki

Niin, onhan se vähän noin.

Toisaalta mielestäni esimerkiksi aasiasta tuodulla krääsällä on ihan yhtäläisesti vielä isompikin kilpailuetu, kun työntekijöillä on aivan naurettavat orjatyövoimaan rinnastettavat ihmisoikeudet ja palkkaus, sekä tehtaat saastuttavat tavalla jota euroopassa ei ikinä suvaittaisi.

En ole ikinä oikein ymmärtänyt miksi tällainen on sallittua. Mielestäni pitäisi ihan itsestäänselvyytenä olla niin, että jokaisessa maassa myytävien tuotteiden pitää täyttää koko tuotantoketjunsa matkalta sen maan lainsäädäntö, jossa ne lopuksi myydään kuluttajalle. Muuten kilpailuasetelma on aina epäreilu paikalliselle teollisuudelle.

Kyllähän vaikka vankeinhoitokin olisi varmaan edullisinta ulkoistaa johonkin kehitysmaahan, mutta uskoisin että suomalaisten vankien lähettäminen niihin vankiloihin ei täyttäisi kaikkia suomalaisia ihmisoikeus lakipykäliä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #9

Ja tuollaista vastaan me kilpailemme, siksi vienti ei vedä, investointeja ei tehdä, yritykset siirtyvät muualle, työvoima tuntuu kalliilta ja työttömyys kasvaa.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Hyvä hyvä, ja samaa metodia voisi käyttää infrahankkeisiin, eli jakaa kaupungeille infraetuseteleitä, joilla ne voi ostattaa infraa sovituilta yrityksiltä, ja yritykset voivat lunastaa ne infrasetelit Suomen Pankissa euroiksi. Vähän niin kuin klassinen mefo bills -temppu, jolla kierretään velanotto.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Heh, enpä ollut ennen kuullut mefosta, mutta wikipedia valisti.

One way to do it, kieltämättä : )

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset