Taloustiede on epäonnistunut tiede

Olen aina pitänyt Suuremman Hölmön Teoriasta – sen mukaan rationaaliset ihmiset voivat ostaa jotakin liian kalliilla, jos he olettavat että joku muu ostaa sen heiltä pois vielä kalliimmalla. Sen lisäksi että teorialla on hauska nimi, teoria on myös hyvin kansantajuinen (ei kreikkalaisia symboleita), ja mikä tärkeintä, se tulee pätemään niin kauan kuin ihmiset tekevät kauppaa keskenään, vaikka kuu putoaisi taivaalta.

Klassisessa taloustieteessä on paljon teorioita, joilla on yleensä vähemmän hauska nimi, mutta jotka jakavat edellisen teorian tärkeimmän ominaisuuden, eli sen että ne pätevät vaikka olosuhteet muuttuvat. Suhteellisen edun teoria on eräs näistä, eikä Kansojen Varallisuuden 7 ensimmäistä sivua (luku 1) muutu epätodeksi vaikka kuinka vasemmistolainen hyppisi tasajalkaa.

Kelataan taloustiedettä parisataa vuotta eteenpäin, ja teoriat ovat muuttuneet huomattavasti hankalimmiksi, on Kvantiteettiteoriaa, Lafferin käyrää ja Taylorin sääntöä.

Mitä lähemmäs nykyhetkeä kelaamme, sen vaikeatajuisimmiksi teoriat tulevat – tämä johtuu luonnollisesti siitä, että taloustieteen historiassa kaikki "matalalla riippuvat hedelmät" on tietysti poimittu ensin, ja nykyään saa taloustieteilijän mielikuvitus lentää kunnolla jos mielii nimensä historiankirjoihin.

Hankalissa teorioissa on mielestäni pari merkittävää ongelmaa, sen lisäksi että vaikeatajuiset teoriat saavat taloustieteilijät kinastelemaan keskenään siitä pätevätkö ne, kenellekään ei myöskään tunnu olevan täysin selvää missä olosuhteissa ne pätevät ja missä eivät.

Olosuhteilla tarkoitan tässä nyt esim. korkotasoa, sekä rahajärjestelmää, joista molemmat muuttuvat aina muutaman vuosikymmenen välein – ensimmäinen on pakkasella pitkästä aikaa, ja toista muutettiin merkittävästi viimeksi 70-luvulla ja viilataan nyt taas uuteen uskoon. Rahajärjestelmä on elänyt sen verran, etteivät edes Nobel-tason taloustieteilijät ole aina pysyneet mukana.

Ongelmahan tämä ei olisi muuten, mutta maailman keskuspankit ja hallitukset tekevät päätöksiään näiden teorioiden pohjalta. Sekä yhdysvaltain keskuspankin että EKP:n päätökset painaa rahaa nojaavat vahvasti rahan kvantiteettiteoriaan – lisääntyneen rahan määrän olisi pitänyt nostaa inflaatiota, ja sitä kautta käynnistää talouskasvu.

Näin ei ole käynyt, joka tarkoittaa sitä, että joko teoriassa tai toteutuksessa on jotain vikaa. Keskuspankkiirit ihmettelevät miksi, oma epäilyni on se, että inflaatio on globaalisti noussut (koska maailmantalous on nykyolosuhteissa historiallisen avoin, painotuore raha on vain vaihtanut maisemaa), mutta koska keskuspankit mittaavat sitä lokaalisti (tavoitteensa mukaisesti), mittarit eivät heilahda.

Niin tai näin – klassisesta taloustieteestä on tultu pitkä matka tähän päivään, jossa kukaan ei tunnu tietävän mitään varmasti, ja yllättäviä talouskriisejä tapahtuu edelleen tasaisin väliajoin (rehellisyyden nimissä, niitä on aina ennenkin tapahtunut). Jos lääketiede olisi kehittynyt samoin, poraisimme edelleen kalloon reikiä varmuudeksi, ja homeopaattisia lääkkeitä määrättäisiin arvauskeskuksissa.

Taloustieteilijät, kerätkää itsenne ja reformoikaa tieteenalanne, liian tärkeät asiat ovat teidän harteillanne. Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole haastaa teitä väittelyyn kanssani, sillä hittoako minä mitään tieteestänne väitä tietäväni – muuta kuin sen että tieteenä taloustiede on poikkeuksellisen epäonnistunut.

PS. Suuremman Hölmön Teoria on pääsyyllinen siihen, että Suomessa asunnot maksavat niinkin paljon kuin maksavat.

—-

Muuten olen sitä mieltä, että työmarkkinajärjestöt on tuhottava.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu