Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Silakat haaveilevat ilmaisista kampaviinereistä

  • Silakka ja kampaviinerit.
    Silakka ja kampaviinerit.

Rasti seinään, olen jostain samaa mieltä Voima-lehden kanssa: Rahanluonti siirtymässä Islannissa pankeilta valtiolle

Idea on hyvä - luonnollisesti siksi että olen itsekin kirjoittanut täällä ja täällä.

Amos:

"Oma ehdotukseni on luopua fraktionaalisesta reservijärjestelmästä, ja rahan syntymekanismin muuttamista niin, että se painetaan maailmaan luotonlaajennuksen sijaan."

Voima-lehti:

"Sen hallitus valmistelee rahareformia eli rahanluonnin valtiollistamista. Toimenpiteen ensisijainen päämäärä on estää pankkeja voimistamasta talouden nousuja ja laskuja niiden lisätessä velan ja rahan määrää omia voitto- ja kasvupyrkimyksiä ajaakseen.

Tulevaisuudessa kaikki raha islantilaisissa pankeissa olisi keskuspankkirahaa. Pankit eivät voisi luoda uutta rahaa myöntäessään esimerkiksi asuntolainoja, vaan niiden olisi lainattava se keskuspankista tai määräaikaistallettajilta. Pankit toimisivat ainoastaan rahan välittäjinä, kuten moni kuvittelee nykyäänkin pankkien toimivan."

Ja

Amos:

"Pidemmällä aikavälillä inflaatiotavoite sanelisi sen, paljonko rahaa voitaisiin kansalaisille luoda vastaisuudessa -> esim. jos inflaatio on alle 2%, lisää rahaa, jos yli sen, vähemmän rahaa. Riskinä olisivat toki poliitikot jotka lupaisivat aina lisää, mutta tämän voisi systeemin perustamissopimuksessa yksiselitteisesti kieltää."

Voima-lehti:

"Luotavan rahan määrää on raportissa arvioitu siten, että rahaa tehtäisiin talouskasvun ja inflaation tarpeisiin, jotka molemmat olisivat noin kaksi prosenttia vuodessa."

 

Kuitenkin, islantilaiset saattavat tehdä tehdä yhden fataalin virheen:

Voima-lehti:

"Koska rahanluonti ei enää edellyttäisi velanottoa, keskuspankki voisi laittaa rahan kiertoon julkisina menoina ja investointeina."

Vaikka julkisten investointien tekeminen painotuoreella rahalla on järkevää, julkissektorin kampaviinerien rahoittaminen samalla tavalla johtaa pitkällä aikavälillä katastrofiin.

Jos Islanti päättää tehdä rahareformin, on järkevämpää luoda uusi raha suoraan islantilaisille.

----

Muuten olen sitä mieltä, että työmarkkinajärjestöt on tuhottava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Hyvä Amos,
kerro miten kotimaiset pankit luovat rahaa. Käsittääkseni vain EKP luo uusia euroja, jotka Suomen pankin välityksellä lainataan edelleen.
Olenko täysin ulalla ?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Olet.

Tapio Korhonen Suomen Pankista kiteyttää rahan olemuksen näin, julkaisussaan Raha ja luotto
rahapolitiikassa vuodelta 2007.

"Pankkiraha, eli likvidi pankkitalletus, syntyy nykyisin valtaosin pelkkänä tilikirjauksena luotettavan talletuspankin myöntäessä luottoa asiakkaalleen. Tässä ostovoimaa syntyy tyhjästä.Rahalaitosten toteuttama rahan luominen on pitkän päälle inflaation välttämätön ehto ja tavallaan aina sen pohjimmainen lähde.
Raha on nykyisin pääosin aineetonta, vain numeroita pankkien tietokoneissa. Se onkin pohjimmiltaan pelkkää luottamusta siihen, että joku lopulta vastaa maksusitoumuksesta. Raha on velkarahaa, käytännössä keskuspankin (keskuspankkiraha) tai yhä hallitsevammin
talletuspankkien (pankkiraha) likvidiä velkaa, jota voidaan käyttää maksuvälineenä. Keskuspankkiraha - setelistö - on kehittyneissä talouksissa menettänyt keskeisimmän asemansa yleisön maksuvälineenä, mutta pankkien tilit keskuspankissa ovat edelleen entisessä tärkeässä osassaan pankkien likviditeetin hoidossa ja lyhimpien rahamarkkinakorkojen määräytymisessä.
Kyky luoda ostovoimaa tyhjästä tekee pankkien luotoista analyyttisesti eri asian kuin mitä ovat muiden rahoituksenvälittäjien luotot."

Pankki luo uutta rahaa antaessaan asiakkaalleen luottoa. Tämä näin syntynyt raha katoaa kun luotto maksetaan pois. Koron maksuun käytettävä raha on joko oman tai jonkun muun ottamasta lainasta peräisin.

EKP:rooliksi jää mun käsittääkseni vain lainata pankille tarvittaessa sen verran fyrkkaa, että vähimmäisvaranto täyttyy..

Noin pähkinänkuoressa.

Ja tuossa tarkemmin.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Vähimmäisvarantojärjestelmä#Luotonlaajennus_ja_rahakerroin

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Riku kuittasikin tuossa miten homma toimii, sama toisesta lähteestä:

http://www.talouselama.fi/uutiset/keskuspankki-ker...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

En halua saivarrella, mutta tässä muuten on se 'oikea' kampaviineri. :-)
http://kuvat.kauppalehti.fi/uutinen/20101178081.jpg

Mitä rahan luontiin tulee, sen palauttaminen omalle keskuspankille EKP:n sijasta, olisi eurosta luopumisen osalta Suomelle ns. viisas päätös. Sen jälkeen voisimme syyttää vain itseämme epäonnistuneesta rahapolitiikasta.
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11919...

Nyt teemme kuten Ruotsin rajapoliisit näköpiiristä haihtuville maahantunkeutujille: "Seuraamme katseella, kun hävikki koituu osaksemme."
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset