Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Sote on äärettömän kallista viivytystaistelua kaupungistumista vastaan

  • Lasciate ogni speranza, voi ch'intrate
    Lasciate ogni speranza, voi ch'intrate

Jari Stenvallin näkemys Sotesta: "Valtavia riskejä Suomelle" (IS 10.11.2015) on huomionarvoinen kirjoitus, ja se kykenee kiteyttämään erään tämän maan merkittävimmistä ongelmista yhteen lauseeseen:

"Suomessa ei ole ymmärretty sitäkään, että ainoastaan vahvojen kaupunkien ansiosta pärjätään globaalissa maailmassa ja globaalissa kilpailussa."

15 alueen Sote-uudistus on haja-asutuksen sementoimista, ja viivytystaistelua 6000 vuotta vanhaa megatrendiä vastaan.

Esitin maaliskuisessa kirjoituksessani: "Kysymykseni tulevalle keskustalaiselle pääministerille on seuraava: Kuinka monta miljardia kaupungistumisen viivästyttäminen yhdellä vuodella saa maksaa?"

Saimme juuri vastauksen - ihan kivasti.

Ja teille, jotka kuvittelevat etätyön tekevän kaupungit tarpeettomiksi, niin kannattaa miettiä uudelleen: "Internet on kaikkialla maailmassa kiihdyttänyt kaupungistumista – erityisesti suurkaupungistumista. Internet parantaa suurkaupungin elämää enemmän kuin pikkukaupungin tai maaseudun." (Mikko Sarela)

Tämän lisäksi Suomen korkea työttömyys johtuu myös merkittäviltä osin kaupungillistumisen puutteesta.

Aikaisempia kirjoituksiani kaupungillistumisesta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201362-taas-kaupungillistumisesta

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200179-asumisen-kalleudesta

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199857-i-call-bullshit-asumise...

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194619-kaupungistumisesta

----

Muuten olen sitä mieltä, että työmarkkinajärjestöt on tuhottava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Amos - Hirvimäki tulossa landelta stadiin torstaina. Haluaisin moikata jos mahdollista...?

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2062...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En minäkään pidä Jyväskylää kunon kaupunkia vaikka se onkin väkiluvultaan seitsemänneksi suurin koska pinta-alataan kaupungin kasvu on aiheuttanut nopeaa kaupunkirakenteen hajoamista (jyväskylä tulee myös lähivuosina ol3maan ainoa suomen asukasluvultaaan suurimman kaupungin top10 listan kaupunki jossa ei ole raitiovaunua). Amosta ja stenvallia kuitenkin taitaaharmittaa että sote ratkaisu kohtelee tasa-arvoisesti myös maaseutuja eikä edistä kaupungistumista.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"Internet on kaikkialla maailmassa kiihdyttänyt kaupungistumista – erityisesti suurkaupungistumista. Internet parantaa suurkaupungin elämää enemmän kuin pikkukaupungin tai maaseudun.

Se on väite, mutta sille ei tarjota mitään todisteita tai tarkenneta millään tavalla.

Muu osa ko. bloggauksesta sisältää kaikenlaisia yleistyksiä ja kummallisia johtopäätöksiä, mutta enpä oikein näe mielekkäänä ruveta sinun blogissa purkamaan jonkun muun bloggausta.

Syitä muuttaa esim. pääkaupunkiseudulle on monenlaisia, eivätkä ne ole toisiaan poissulkevia: Opiskelu, työ, sosiaaliset syyt.

Jos jokin niistä muuttuu niin, ettei pakkoa ole, on todennäköistä, että siitä seuraa jollain aikavälillä muutosta.

Tulevaisuudesta on paha sanoa mitään, mutta polittisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa siihen. Jos päätetään, että kaikki asuvat kaupungissa, se tapahtuu niin. Se on väistämätöntä, koska on päätetty, että se on väistämätöntä.

Minusta koko homma on ideologista kohinaa. Ideologiseen kohinaan voi suhtautua vapaasti miten vaan. Ideologinen viitekehys määrittää ne laivat, joiden mukana uppoamme ja sillat, jotka poltamme takanamme.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Tulevaisuudesta on paha sanoa mitään, mutta polittisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa siihen. Jos päätetään, että kaikki asuvat kaupungissa, se tapahtuu niin. Se on väistämätöntä, koska on päätetty, että se on väistämätöntä."

Pointti on se, että tiettyjä asioita ei voi poliittisesti päättää, vaan ne on hyvä ottaa "annettuna". Neuvostoliitto romahti osittain siksi, että kuvittelivat että ihmisluontoa voi muuttaa: https://en.wikipedia.org/wiki/Homo_Sovieticus

Aivan samalla tavalla on turha kuvitella, että kaupungistuminen on pysäytettävissä - kyse ei ole ideologiasta, vaan luonnonvoimasta.

Antti Jokela

Jo nykyinen valtionosuusjärjestelmä toimii kaupungistumista vastaan. Uusi sotemalli perustuu itsenäisiin maakuntiin, joten sen voi olettaa entisestään hidastavan kaupungistumista.

VATT:in analyysin tiedotteessa todetaan nykymallista:

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Jotenkin tuntuisi mutu-tuntumalta, että jos kaupungistumiskehitystä haluttaisiin vastustaa, niin yksinkertaisin tapa - ainakin yksi sellainen - siihen olisi yritysverotusmallin muuttaminen niin, että tulot menisivät sinne, missä arvonmuodostuskin tapahtuu. Tätä ei luonnollisestikaan tule tapahtumaan ainakaan nykymenolla, mutta ajatusleikkinä...

En usko, että kaupungit olisivat tarpeettomia varmaankaan kenenkään mielestä, päinvastoin. Vaikka monet ovat voineet joskus sellaista puolihuumorilla sanoa esim. pk-seudusta ;-). Eihän noita urbanisoituneita ihmismassoja edes enään saisi mahtumaan maaseudulle järkevästi. Saati, että ne osaisivat kaikki siellä edes elää - paria päivää pitempään. Mökilläkin on minulla käynyt vieraita, jotka mieluummin pidättelevät pari päivää kuin menevät siistiin ulkohuussiin ;-). Muuten ihan normaaleja, mukavia ihmisiä...

Jotenkin sinun kirjoituksistasi - tästä ja aiemmista - taas saa vastavuoroisesti mielikuvan, että maaseutu olisi nyky-yhteiskunnassa mielestäsi tarpeeton. Olenko tulkinnut näkemyksesi oikein ? Jos niin, miksi?

On ilman muuta selvää, että Internet mahdollistaa kaupungissa monia sellaisia asioita, jotka eivät ainakaan vielä ole mahdollisiakaan maaseudulla. Monesti syynä on yksinkertaisesti ihmisten määrä. Jo 80-luvun lopussa nöösipoikana syystä tai toisesta Isoon Omenaan (siis sinne jenkkilän suurcityyn) passitettuna huomasin, että monesti yksi pilvenpiirtäjä voisi olla riittävä markkina monen uuden palvelun lanseeraamiselle - suomalaisesta näkökulmasta, ei varmaankaan heidän mielestään.

Nyt tämä ilmiö on internetinkin kautta tullut myös suomalaiseen kaupungistumiseen. Mutta monissa noista sinänsä hyvistä palveluista internet on enempikin katalysaattori, joka mahdollistaa kustannustehokkaan toteutuksen. Ilman käyttäjämassoja palvelut jäisivät lanseeraamatta.

Samalla Internet antaa mahdollisuuden monien palveluiden tarjoamiseen myös kaikkialle, missä on riittävän hyvät nettiyhteydet. Useat niistä eivät edellytä suurten ihmismassojen fyysistä keskittymistä samalle alueellle - sellaisiakin on! Internet antaa nykyään - todellakin - ihan erilaisen mahdollisuuden työskentelyyn monissa tehtävissä myös maaseudulla, jos se on toiveena. Ei tietenkään kaikissa ammateissa, mutta monissa. Miksi sitä ei voisi mahdollistaa mielestäsi? Onko kaikkien pakko elää ympäristössä, jossa eivät syystä tai toisesta viihdy - kun kaikki eivät ole urbaaneja eivätkä myöskään tule. Mieltymyksissä on eroavuuksia monissa muissakin asioissa, pitäisikö kaikissa vain valita valtaratkaisu ja pakottaa jokainen sen käyttäjäksi. Hullu ajatus, mutta välillä tuntuu, että monen mielestä validi. Epäilyttää mm. sinun osaltasi. Toivottavasti pystyt vakuuttamaan, että olen väärässä - sinun takiasi.

Oletko miettinyt sitä kustannusta, mikä Suomelle aiheutuu jos koko maaseutu autioituisi. Maaseudulla on kiinni suuri osa Suomen varallisuudesta - edelleenkin. Annetaanko sen hapantua vai ? Entä kaupungistumisen sivutuotteena tapahtuva chettoutuminen, paha olo, jengiytyminen, rikollisuuden lisääntyminen jne. Ok, voi olla, että puhun puutaheinää, mutta nuokin ovat mahdollisia skenaarioita ainakin monen enemmän kaupungistumineen yhteisön kokemusten mukaan. Mutta meni hieman sivupolulle.

Oliko Sote oikea tapa paaluttaa aluehallinnon rakenne ? Ei varmaan, mutta oliko käytännössä muuta vaihtoehtoa. Epäilen. En hurraa itsekään tuolle tehdylle päätökselle, koska niin paljon siitä on vielä hämärän peitossa. Viime vaaleissa ei ollut kuin kaksi puoluetta, jotka jollakin lailla rummuttivat sen puolesta, että maallakin pitäisi pystyä elämään. Jostakin kumman syystä nuo olivat myös vaalivoittajia. Sattumaako, mene ja tiedä. Mutta esim. niin kokoomus kuin demarit eivät paljoa hetkauttaneet päätänsä asian osalta. Vaikka en ehkä hyväksykkään koplausta, voin ymmärtää niitä, jotka - ehkä - näkivät sen ainoana mahdollisuutena aidosti vaikuttaa tilanteeseen. Lopputuloskin voi olla väärä, myönnän, mutta peiliinkatsomisen paikka on kyllä useammalla kuin kepulaisilla. Jota heidänkin kyllä pitää tehdä. Suomen asia on kuitenkin se tärkein asia, näyttää vain olevan niin, että yhteistä näkemystä siitä, mikä on Suomen ja suomalaisten etu, ei ole olemassa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ympäri keskisuomea asuneena ja matkustaneena on huomannut netistä pienen ongelman nimittäin asutus keskittymissä kuten kirkonkylillä, taajamissa ja kaupungeissa yhteydet ovat ruuhkautuneet ja toimivat hitaasti sekä pätkien. Kun taas maaseudulla, haja-asutusalueella sekä lata-ja esikaupungeissa internet yhteydet ovat hitaita monesti saavuttamattomissa jos niitä on tarjolla ollenkaan. Ongelmia myös tuo että suunnilleen joka kolmas vuosi nopeuksia lisätään yhden g verran (2010 3g》2013 4g》2016 5g) jolloin pitää uusia kaikki nettiyhteyksiäkäyttävät laitteet (puhelimet, tabletit, televisiot, imurit, jääkaapit, pyykinpesukoneen, jne...) jotta ne toimisivat uudessa verkossa.

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Daniel, taidat olla töissä operaattorilla markkinoinnissa ;-). Koska en oikein keksi mitään muuta ammattia, jossa ko. henkilö haluaisi maksaa jokaisesta verkkoon kytkemästään laitteesta edes muutaman euron kuukausimaksun liikennekuluineen pelkästä yhteydestä - vaikka onhan se tietenkin mobiilioperaattorin märkä haaveuni.

Itselläni on ollut pitkä ura operaattorilla, mutta teknisemmissä ja kehityksellisissä tehtävissä. Enkä kuuna päivänä tekisi niin, en välttämättä edes vaikka saisin ilmaiseksi. Kun siinä ei ole mitään järkeä, ainakaan tänä päivänä.

Mutta silti, jos sinulla nyt tosiaan on noita laitteita pilvin pimein ja kaikki ne ovat matkaviestinverkon kautta kiinni ulkomaailmassa niin kaiketikin tiedät, etteivät nuo aiemmat verkot ihan heti katoa. Vaan uudet tulevat lisäksi. Ei 4G korvannut 3G:tä, kyllä se "vanha" toimii vieläkin, monesti erityisesti maaseudulla vielä paremmin kuin 4G. Kiinnostaisi muuten tietää, mikä imuri sinulla on ja mihin se nettiyhteyttä käyttää. Samoin muutkin kodinkoneet kiinnostavat, minkälaisia kokemuksia sinulla on niiden nettiyhteyksistä ? Vai panitko vain "varmuuden vuoksi" niitä mukaan ;-).

Tuo on totta kait valitettavaa tuo yhteyksien heikkous, jos se todella on niin. Hieman kyllä epäilyttää, mutta ehkä tilanne todellakin on niin erilainen keskisuomessa verrattuna eteläsavoon. Olen jo useana vuonna todennut ko. alueella aikaa viettäessäni, että minulla on siellä ihan samantasoiset nettiyhteydet käytettävissä kuin kotonani Vantaalla - vuokravideotkin toimivat. Kaiken minkä teen Vantaalla, pystyn tekemään mökilläkin - paitsi tapaamaan pk-seudulla olevia ihmisiä.

Matkaviestinverkkojen kautta toteutettu nettiyhteys on luonnollisesti haavoittuvaisempi kuin maahan kaivettu kaapeli. Mutta ei nuo vikaantumiset nyt kovin yleisiä ole olleet, on niitä vikatilanteita kiinteissäkin laajakaistaliittymissä. Todennäköisesti jos leipä olisi kiinni täysin mahdollisimman varmasta nettiyhteydestä, tukeutuisin siellä vielä kiinteään yhteyteen. Mutta en välttämättä. Muillakin tavoin varmuutta voi lisätä.

Ruuhkautuminen johtuu - luonnollisesti - kapasiteetin pienuudesta, joten ehkäpä kannattaisi kokeilla jotakin toista operaattoria ko. alueella. Ehkäpä yhteydet paranevat... Tai sitten voisit esittää vienon pyynön, josko sitä kapasiteettia voisi hieman lisätä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #7

Onneksi en ole millään operaatorilla vaqn seuraan jonkinverran siheeseen liittyviä uutisi ja mainontaa. Netti yhteyksiin kytkettäviä laitteitakaan ei minulla ole myöskään ole pilvin pimein kunhan luetteli laitteita joitka saa jo kytkettyä langatomaan verkkoon (imurilla tarkoitin robotti-imuria). Ja mikä oma kokemus verkosta kuluttajana on niin operaattorit eivät ole ejhtineet täyteen kapasiteettiin ja lisänneet kapasiteettia kun jo siirrytään nopeampaan verkoon airmmsn kustannuksella.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Jotenkin sinun kirjoituksistasi - tästä ja aiemmista - taas saa vastavuoroisesti mielikuvan, että maaseutu olisi nyky-yhteiskunnassa mielestäsi tarpeeton. Olenko tulkinnut näkemyksesi oikein ? Jos niin, miksi?"

Olet tulkinnut pääosin oikein.

Maaseutu (tai yleisemmin, maan pinta-ala) on nyky-yhteiskunnassa kuluerä - näkisin että maan tuotto valahti negatiiviseksi joskus 80-luvun tienoilla, siihen saakka se oli sentään plussan puolella.

Elintarviketuotanto on välttämätöntä, mutta sekin kannattaa suhteellisen edun takia tehdä siellä missä olosuhteet ovat suotuisimmat -> merkittäviltä osin Suomea etelämpänä.

"Internet antaa nykyään - todellakin - ihan erilaisen mahdollisuuden työskentelyyn monissa tehtävissä myös maaseudulla, jos se on toiveena. Ei tietenkään kaikissa ammateissa, mutta monissa. Miksi sitä ei voisi mahdollistaa mielestäsi?"

Mahdollistaa voi ja pitääkin, siltä osin kun teknologia kehittyy, mutta harva asukastiheys ei mahdollista palveluyhteiskuntaa, joka on välttämätön korkean työllisyysasteen kannalta -> mikään teknologia ei korvaa baaria ja kahvilaa.

"Onko kaikkien pakko elää ympäristössä, jossa eivät syystä tai toisesta viihdy - kun kaikki eivät ole urbaaneja eivätkä myöskään tule."

Kyse on vain sopeutumisesta - jokainen kaupungissa syntynyt kykenee viihtymään kaupungissa. Jos ei viihdy, maksakoon asumisensa jänkhällä omasta pussistaan.

"Mieltymyksissä on eroavuuksia monissa muissakin asioissa, pitäisikö kaikissa vain valita valtaratkaisu ja pakottaa jokainen sen käyttäjäksi. Hullu ajatus, mutta välillä tuntuu, että monen mielestä validi. Epäilyttää mm. sinun osaltasi. Toivottavasti pystyt vakuuttamaan, että olen väärässä - sinun takiasi."

Kyse ei ole pakottamisesta, vaan aluepolitiikasta luopumisesta - ihmiset asukoot missä lystäävät, mutta ilman kustannusten tasaamista, tai julkissektorin palvelulupauksia - jos palveluille ei ole riittävästi käyttäjiä, niitä ei pidä järjestää - ainakaan julkisin varoin.

"Oletko miettinyt sitä kustannusta, mikä Suomelle aiheutuu jos koko maaseutu autioituisi. Maaseudulla on kiinni suuri osa Suomen varallisuudesta - edelleenkin. Annetaanko sen hapantua vai ?"

Se happanee jo (http://www.findikaattori.fi/fi/92), miksi investoimme kuoleville aluelle, ts. kannamme vettä kaivoon?

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

"Maaseutu (tai yleisemmin, maan pinta-ala) on nyky-yhteiskunnassa kuluerä - näkisin että maan tuotto valahti negatiiviseksi joskus 80-luvun tienoilla, siihen saakka se oli sentään plussan puolella."

Eli tuo muu osa Suomea on turhaa, joka voitaisiin vaikkapa antaa pois, niinkö ? Kun eihän nyt kukaan tietenkään halua pitää tappiollista osaa itsellään. Pohjois-Suomelle itsenäisyys, jee... siis sinun mielestäsi, ei minun mielestäni.

""Internet antaa nykyään - todellakin - ihan erilaisen mahdollisuuden työskentelyyn monissa tehtävissä myös maaseudulla, jos se on toiveena. Ei tietenkään kaikissa ammateissa, mutta monissa. Miksi sitä ei voisi mahdollistaa mielestäsi?"

Mahdollistaa voi ja pitääkin, siltä osin kun teknologia kehittyy, mutta harva asukastiheys ei mahdollista palveluyhteiskuntaa, joka on välttämätön korkean työllisyysasteen kannalta -> mikään teknologia ei korvaa baaria ja kahvilaa."

Tiedätkö, kuinka kaukaa noihin baareihin ja kahviloihin mennään kaupungeissa. Luulen, että suurin osa on kilometrien sisältä, todennäköisesti puolen kilsan päästä. Puhtaasti mutu-tuntumalta mietittynä. Miksi "maaseudulla" asuminen aina katsotaan tarkoittavan jossakin haja-asutusalueella asumista. Kyllä maalaiskunnissakin on taajamansa, joissa suurin osa ihmisistä asuu. Eiköhän noita kilsan parin päässä olevia asiakkaita löydy sielläkin - jos henkilö yleensäkään haluaa käydä kahviloissa ja baareissa ainakaan jatkuvasti. Se kuuluu siis kaupungistumiseen, että käy hörppäämässä hieman lattea päivällä ja illemmalla sitten mukava lambic-olut. Hmmm, ei kyllä ainakaan kaikille. Itse en ole omalla alueellani käynyt muutaman vuosikymmenen aikana kuin alle kymmenen kertaa kapakassa ja vähän ehkä useammin kahvilla. Ja minun laisiani on kuitenkin paljon. Eikä kaikki tule muutenkaan käyttämään noita urbaanipalveluita, jos niihin ei luonnostaan ole tarvetta.

"Kyse on vain sopeutumisesta - jokainen kaupungissa syntynyt kykenee viihtymään kaupungissa. Jos ei viihdy, maksakoon asumisensa jänkhällä omasta pussistaan."

Tilannehan on nykyään niin, että kaikille ei edes ole varaa asua kaupungissa - ainakaan pk-seudulla. Jos palkka on liian pieni, niin ei vaan onnistu. Mutta nyt ei ole edes mahdollisuutta mihinkään muuhunkaan missään muualla, joten kituutellaan pakon edessä. Sinun mielestäsi siis oikein, kertoo arvomaailmastasi... Sopeutuminen on eri asia kuin viihtyminen, sopeutuminen tehdään monesti pakon edessä, viihtyminen toteutuu vapaaehtoisuuden kautta. Toki sopeutuminen muuttuviin olosuhteisiin on ihmisen valtti ollut läpi vuosituhansien tapahtuneessa selviytymistarinassa, joten on tuossa toki perääkin. Mutta tänä päivänä tekniikka yms. on jo kehittynyt niin paljon, että nyt tätä ajetaan vaan juuri noiden ihmismassojen saamiseksi mahdollisen tiiviiseen nippuun uusien rahastuskeinojen - pakollisten ja vapaaehtoisten - mahdollistamiseksi. Tekniikka antaisi mahdollisuuden toisenkinlaiseen kehitykseen.

"Se happanee jo (http://www.findikaattori.fi/fi/92), miksi investoimme kuoleville aluelle, ts. kannamme vettä kaivoon?"

Maaseudulla on paljon muutakin investointia kuin rakennuskanta. Ilman noiden investointien pitämistä kurantteina - ja maaseudun edes jollakin lailla asuttuna - voi olla että veli börje tai veli iivana tulevat ja ottavat omaan käyttöönsä joskus hamassa tulevaisuudessa. Ja sitä ennen ruuhka-Suomikin todennäköisesti on kovasti haavoittunut. Voisi tosiaankin olla parempi antaa sille osalle Suomea, jota kaupunkihihhulit eivät kelpuuta, itsenäisyys ;-).

Näytämme olevan hyvin kaukana toisistamme ilman, että mitään kovin eteenpäinvievää ajatusten vaihtoa ja yhteisen näkemyksen muodostumista olisi syntymässä. Ehkä kannattaa lopettaa tältä erää... Toisella kertaa sitten...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Oma ehdotukseni olisi että annetaan kaupungistumisen tapahtua terveellä tavalla ihan omalla painollaan ilman sitä edistävää toimintaa. Näin se tapahtuisi vapaaehtoisesti mutta tosin verkkaasti. Ja semihin maaseudulla kannattaisi investoida on ruuan tuotanto koska ruokamme tulee maalta sekä lasten kasvatukseen koska syntyvyys prosentti on maaseudulla kaupunkeja suurempi.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Eli tuo muu osa Suomea on turhaa, joka voitaisiin vaikkapa antaa pois, niinkö ?"

Ei tietenkään, mutta kyllä siitä upean luonnonsuojelualueen saisi.

"Eikä kaikki tule muutenkaan käyttämään noita urbaanipalveluita, jos niihin ei luonnostaan ole tarvetta. "

Pointtinihan on siinä, että kaikki palvelut ovat "urbaanipalveluita". Ilman riittävää asukastiheyttä niitä ei ole olemassa.

"Tilannehan on nykyään niin, että kaikille ei edes ole varaa asua kaupungissa - ainakaan pk-seudulla. Jos palkka on liian pieni, niin ei vaan onnistu."

Se, että PK seudulla asuminen on kallista johtuu nimenomaan aluepolitiikasta, eli ei ole haluttu kaavoittaa riittävästi, jotta asunnoista olisi pulaa.

"Maaseudulla on paljon muutakin investointia kuin rakennuskanta. Ilman noiden investointien pitämistä kurantteina - ja maaseudun edes jollakin lailla asuttuna - voi olla että veli börje tai veli iivana tulevat ja ottavat omaan käyttöönsä joskus hamassa tulevaisuudessa."

Siltä osin kuin luonnonvaroja on, niitä kannattaa hyödyntää, mutta muuten parempi pitää luonnonsuojelualueena.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset