Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

VVO:n verottamatta jättäminen on laitonta

  • Kuvassa veroparatiisi.
    Kuvassa veroparatiisi.

Ylen uutiset sohaisi tänään (18.11.2015) ampiaispesään: Ay-liike käärii miljoonia vuokra-asuntoyhtiöstään – asumistuet valuvat osinkoina liitoille.

Eräs herkullinen luku jutusta löytyy "Nyt VVO:n kiinteistöjen arvo on lähes neljä miljardia euroa.", ja kun katsomme VVO:n omistajia, niin liitot omistavat siitä noin 2/3 (loput eläkekassoilla), mistä saamme liittojen omaisuudeksi vähintään 2,5 miljardia. VVO:n on vain yksi monista liittojen omistasta yhtiöistä, mutta tarkkaa totaaliomaisuutta ei tiedä kukaan, mutta osviittaa saa Matti Virenin tutkimuksesta Yleishyödylliset yhteisöt Suomessa (Liite 3), eli miljardeista puhutaan.

Ammattiliitot ovat yhdistyksiä, joista yhdistyslaki kertoo näin:

"Tämä laki ei koske yhteisöä, jonka tarkoituksena on voiton tai muun välittömän taloudellisen edun hankkiminen siihen osalliselle taikka jonka tarkoitus tai toiminnan laatu muuten on pääasiassa taloudellinen."

Koska liitot ovat haalineet miljardiomaisuuden, on aivan perusteltua esittää, että ammattiliitot on nykyään yhteisöjä, joiden tarkoituksena on voiton hankkiminen, jolloin niitä ei voida enää lain mukaan pitää yhdistyksenä, jolloin ne pitäisi nykylain mukaan panna verolle.

Jos verottaja ei tähän uskalla lähteä, niin toinenkin keino on olemassa:

Eräs VVO:ta (sekä ammattiliittoja) koskettava laki on Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista, josta löytyy näinkin osuva pykälä (7§):

"Verohallinnon on määräämästään ajankohdasta alkaen kokonaan tai osittain peruutettava yhteisölle myönnetty veronhuojennus: (11.6.2010/508)

1) jos havaitaan, että yhteisö on muuttunut sellaiseksi, että sitä ei enää voida pitää tässä laissa tarkoitettuna yhteiskunnallisesti merkittävää toimintaa harjoittavana yleishyödyllisenä yhteisönä;

2) jos se toiminta, josta veronhuojennus on myönnetty, on kokonaan tai osittain muuttunut sellaiseksi, ettei siitä enää voida myöntää veronhuojennusta;"

On perusteltua esittää, että VVO:n toiminta on muuttunut sellaiseksi, ettei verohuojennus ole enää perusteltu, ts. VVO:n yleishyödyllisyystatus pitää nykylain puitteissa verohallinnon toimesta poistaa.

Yhdistyslain tulkinnassa on hieman liikkumavaraa, jonka verottaja voi nykylain puitteissa tulkita hyväkseen, mutta yleishyödyllisyyslaissa ei niinkään - VVO:n verottamatta jättäminen on nykylain valossa laitonta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Verottajan omista ohjeista "Milloin yhdistys tai säätiö on yleishyödyllinen?"

(https://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakka...)
Yhdistyksen tai säätiön yleishyödyllisyys arvioidaan verotuksessa. Arvioinnissa otetaan huomioon yhdistyksen tai säätiön säännöt ja sen todellinen toiminta.

Yleishyödyllisyyden kriteerit

Yhdistystä tai säätiötä pidetään verotuksessa yleishyödyllisenä, jos se täyttää kaikki seuraavat kriteerit:

1) Yhdistys tai säätiö toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi. Yleinen hyvä voi olla aineellista, henkistä, eettistä tai yhteiskunnallista.

2) Yhdistyksen tai säätiön toiminta ei kohdistu vain rajattuun henkilöpiiriin.

3) Yhdistys tai säätiö ei tuota toimintaan osallistuville taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena eikä kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Yritin parhaani mukaan tutkia miltä osin VVO maksaa toiminnastaan normisti verot, ja mistä ei - en onnistunut, eli viisaampi valistakoon.

Edit: kaikenlaista muuta mielenkiintoista jäi käteen: https://www.jhl.fi/portal/fi/jasenyys/jhl_n_jasene...

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatiet...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mitähän ay-liike aikoo omaisuudellaan tehdä? Tietenkin jakaa siitä omille suosikeilleen erilaisia palkkioita hulppeasti, mutta mitä muuta?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Luultavasti vaalirahoittaa demareita ja elää leveästi.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Siihen tarvitaankin hilloa, ainakin demareitten osalta. Muten ei mohikaanit säily vallan linnakkeissa. Toisaalta punapääoman seikkailut kilpailluissa sektoreissa pelottavat. Taitaa olla VVO:ssa ainoa vaatimus korkeaan asemaan ehdoton; ei edes pikkupioneerin jäsenyyttä varhaisiässä.
Näkeehän sen Rinteessä, ei onnistunut taloyhtiössäkään aikuisiässä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #6

Onhan demareilla virkamieskoneisto takataskussa. Hallitus vaihtuu, virkamiehet ei.

Pekka Pylkkönen

Tuntuu jotenkin hämmästyttävältä että porukka valittaa yksityisistä terveyspalveluista jotka kuitenkin maksavat veroja Suomeen ja jättävät tällaisen vielä perustavanlaatuisemmalla tarpeelle rahastavan täydellisen veronkierto- ja verovarojen kuppausjärjestelmän rauhaan. Vielä niin että näiltä omistajilta ei edellytetä edes miljardibisneksessä tilinpäätöksen ja taseen julkisuutta.

Jyrki Paldán

Tarkenna, missä mielessä?

Näkisin että yksityiset terveyspalvelut ovat paljon suurempi ongelma. Ensinnäkään ne eivät maksa veroja juuri lainkaan:

https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/...

ja toisekseen ne eriarvoistavat kaikkien tarvitsemaa palvelua täysin tarpeettomasti. VVO:n toiminnassa on toki kritisoitavaa, mutta VVO sentään edes tarjoaa vähävaraisille asuntoja markkinahintoja halvemmalla ja varallisuusrajoilla, joka jollain tasolla toteuttaa sosiaalista vastuuta vähävaraisista ja parantaa yhteiskuntaa. Yksityisten terveysasemien kusetus ja eriarvoisuuden kasvattava vaikutus ovat ihan eri sfääreissä.

Pekka Pylkkönen

Niin ne maksavat veroja. Esimerkiksi Mehiläisen tilikauden tulos oli 2014 noin 250.000€ ja se maksoi paljon paljon sitä enemmän pelkkää tuloveroakin. Se että joku propagandisti panee liikevaihdon ja verotettavan tulon vierekkäin esitelläkseen veronmaksun vähyyttä on jo aivan sairasta.

Julkisen sektorin terveydenhuollon liikevaihto oli miljardeja euroja eikä tuloveroa tullut yhtään. Silti esimerkiksi tuotantokustannukset suurissa kaupungeissa ovat kalliimmat kuin yksityisellä puolella. Siinäpä vasta veronkiertoa kerrakseen.

Pystytkö jotenkin osoittamaan että vvo vuokraa alle markkinahinnalla?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pienempiäkin yhteisöjä on pantu verolle. Siivellä ei tänä päivänä ja näissä oloissa ole varaa ketään elättää. Verottaja asialle, niin voidaan muualta hiukan löyhentää verotusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onhan VVO:n vuokraustoiminta veronmaksajan kannalta katsottuna miltei törkeää. Valtio maksaa asumistukea;
Eläkeläisten asumistuki on noussut budjetissa vuodesta 2008 vuoteen 2014 345 miljoonasta eurosta 492 milj.euroon. Siis aika huomattava kasvu.

Yleinen asumistuki puolestaan näyttää nousseen vuodesta 2008 vuoteen 2014 441 milj.eurosta aina 746 milj. euroon. Kasvu on merkittävä. Ei ihme että vuokrataso on noussut VVO:n asunnoissakin kun valtio maksaa merkittävää tukea.

IS kirjoittaa;"VVO:n satumaiset voitot on - vasemmistolaista retoriikkaa käyttäen - revitty vuokralaisten selkänahasta. Vuokrat on helppo pitää pilvissä ja nostaa nostaa niitä, koska Suomessa vallitsee vuokra-asuntopula. Halpa korkotaso on toinen pääsyy VVO:n koviin voittoihin."

Ja kukas siellä VVO:n hallituksessa istuikaan IS:n kirjoituksen aikana? Niinpä niin, ei sen vähempää kuin demareiden nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne ollen tuolloin ammattiliitto PRO:n puheenjohtaja.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128868528387...

Kuten IS:ssa todetaan "VVO on entinen valtakunnallinen Vuokratalo-osuuskunta. Se perustettiin 1969 yleishyödylliseksi vuokratalojen rakennuttajaksi. Perustajina olivat ammattiliitot ja vasemmistolainen osuuspääoma.", niin ei voi kuin ihmetellä sitäkin kuinka ammattiliitot ylipäätään ratsastavat veronmaksjien rahapussilla. Siis niidenkin jotka eivät ole ammattiliitonjäseniä, sillä ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennyksen kautta ay-järjestöt saavat huomattavaa verotukea ihan verottomasti. Ei siis yksin riitä se että VVO:n kautta kupataan veronmaksjia korkeilla vuokrilla, joita sitten valtio hyvittää asumistukijärjestelmän kautta.

Huomioitava on se kuinka hallituksen esityksestä säädettiin laki eläkeläisten asumistuesta. Vanhasen I hallituksen aikana lain valmistelun aloittamiseen osallistui SDP valtionvarainministerinä Eero Heinäluoma. SDP:llä kuten myös vasemmistoliitolla on vahvat siteet ay-ammattiliittoihin. Kysymyksiä herättää se miksi ylipäänsä eläkeläisille luotiin oma asumistukijärjestelmä. Eikö olisi ollut parempi antaa eläkeläiselle eläkkeeseen korotus kuin että luotiin yleistä asumistukijärjestelmää suosivampi järjestelmä. Tämä suosiva järjestelmä tuli hyvin esille nykyhallituksen esittäessä yhdistää eläkeläisten järjestelmä yleiseen, joka olisi johtanut n. 70000 eläkeläisen asumistuen alenevan. Monien jopa kohtuuttoman suurena.

VVO:n strategia on mielenkiintoinen. VVO:n sivulla kerrotaan; "Strategian painopisteet 2014-

1. Tarjonnan ja omistaja-arvon pitkäjänteinen kasvattaminen
2. Vuokra-asumisen parhaat ratkaisut ja asiakaskokemus
3. Kestävä toiminta sekä tehokkaat toimintamallit
4. Vuokra-asumisen suunnannäyttäjä
5. Osaava ja houkutteleva yritys" https://www.vvo.fi/vvoyrityksena/liiketoiminta/str...

Kestävä toiminta sekä tehokkaat toimintamallit! Kyllä, kyllä, kun saadaan kovat vuokrat veronmaksajien kustannuksella, sillä ovathan vuokaralaiset myös veronmaksajia muiden veronmaksajien ohella.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mitä enemmän kokkeja sen huonompi soppa. Sille tämä vaikuttaa. Tähän on syytä puuttua kovalla kädellä. Tällaisia rahansiirtoja ei enää saa olla: "jäsenmaksujen verovähennyksen kautta ay-järjestöt saavat huomattavaa verotukea ihan verottomasti. Ei siis yksin riitä se että VVO:n kautta kupataan veronmaksjia korkeilla vuokrilla, joita sitten valtio hyvittää asumistukijärjestelmän kautta".

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Hyvä veto Amos! Nyt tuli Hirvimäelle oppitunti aivan uudesta isosta poliittisen korruption mekanismista josta en tiennyt aikaisemmin.

Kaverisosiaalikapitalismi todellakin kukkii tässä maassa aivan kaikkialla. Olen koko ajan sanonut, että valtapuolueet eivät oikeasti haasta toisiaan kun niillä on omat hiekkalaatikot sulassa sovussa keskenään. Jos haastaisivat niin mitään näitä ei olisi koskaan edes syntynyt

#tekes #teamFinland #Elygarkit #maataloustuet #kärkihankkeet #ydinvoimalaväkisinomaanvaalipiirin #punapääomanihmeellisetseikkaillut

#ääntenostaminen

(Heh, Sipilähän oikeasti osti puolueen itselleen)

Oksettaa mutta tämä ei jää tähän presidenttiehdokas Hirvimäeltä ja tuskin sinultakaan, kiitos!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei ollut minulle uutta. Opiskelijana vuokra-asunnossa ja kun asumistukea nostettiin, niin heti korotettiin vuokria. Seuraavan kerran oli nostettu taas tukea, niin korotettiin toistamiseen. Tämä näkyi jo 90-luvun lopulla.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Ay-liike rahoittanee näin kohtuuttomia palkkojaan. Esim. kun Rinne siirtyi Ay pikkupomosta valtionvarainministeriksi, hänen tulosna laskivat selvästi.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

"Kaverisosiaaliryöstökapitalismi" on se määritelmä jos ihan tarkkoja ollaan -

pitää sisällään kaiken oleellisen suomalaisen yhteiskunnan "erinomaisuudesta" johon kykenee vain suomalainen inhodemokratia suomimedian ja muiden hovinarrien ystävällisesti avustaessa -

http://www.e-liike.net/e-liike/valtaeliitti

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eipä verottajan Hirvonenkaan aikanaan kommentoinut asiaa, vaan etsi mörköjä aivan muualta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikös Hirvosen "putiikin" toimenkuvaan kuulunut hänen johtoaikanaan nimenomaan harmaan talouden esiintuominen? Näin olen asian ymmärtänyt. VVO:n toiminta taas perustuu lainsäädäntöön, josta on vastuussa eduskunta. Miksihän lainsäädäntö ei ole puuttunut tuohon, eikä sen paremmin jäsenmaksujen vähennyskelpoisuuteen verotuksessa, vaikka nekin ovat verotukea ammattijärjestöille. Eikä mitenkään vähäinen verotuki olekkaan.

Miten suuri mahtaa olla demareiden ja vasemmistoliiton kiinnostus muuttaa lainsäädäntöä? Tuskinpa ainakaan puolueiden ollessa hallituksessa. Nyt nykyhallituksella onkin tilaisuus korjata lainsäädäntöä tältäkin osin. Korkea aika olisi.

https://fi.wikiquote.org/wiki/Markku_Hirvonen

Eero Mattila

Vasemmisto vaan huutelee harmaan talouden perään ja syyllistää rehellisiä yrittäjiä. Voi Urpilainen sentään, nyt taitaa mennä punakoneelta uskottavuus jo duunaraidenkin silmissä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Uskottavuus on aikaa sitten mennyt. Nyt sen palauttamiseen tarvittaisiin tosi toimia, mutta niitä lie turha odottaa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Irja se menee näin -

1) tilanteen tajuaminen

2) muutoksen innovointi täysin irti politiikasta

3) tajuaminen että muutos on tehtävä itse - siis meidän on se tehtävä ja kaikilla rintamilla.

Muutos #hyvävallankumous on jo todella pitkällä nyt tarvitaan oikeita ihmisiä mukaan niin se tapahtuu
varmasti -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2027...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Mielestäni valtion pitäisi rakentaa itse asuntoja. Asumistukien maksajana ja kansantalouden kilpailukyvystä vastaavana sillä olisi suurin intressi saada niitä aikaiseksi muiden tyytyessä "omistaja-arvon" kasvattamiseen.

Sato ja VVO ovat pöhöttyneet ja markkinat kaipaavat nyt uudistusta. Kasvukeskusten korkeat vuokrat vetävät perässään koko Suomen vuokria enemmän tai vähemmän.

Esimerkkinä Sirpan viittaama VVO:n strategia:
"2. Vuokra-asumisen parhaat ratkaisut ja asiakaskokemus
4. Vuokra-asumisen suunnannäyttäjä"

Nämä viittaavat enemmän keskiluokan ja ylemmän keskiluokan asumisunelmiin kuin ilmeiseen varsinaiseen kohderyhmään: keski- ja pienituloisiin. Missään ei puhuta asuntojen edullisuudesta. Strategia siis näyttää heijastelevan enemmän tekijöidensä toiveita kuin asiakkaidensa, jotka joutuvat sovittamaan toiveet tuloihinsa. On tyypillistä, että yritykset rakentavat strategiat sille asiakasryhmälle, jolla on eniten rahaa ja joita silti on määrällisesti riittävästi. Siksi ylemmän keskiluokan vonkaajiksi on tunkua, mutta kuka tekee pienituloisille koteja?

Ristiriitaista VVO:n tapauksessa on, että asukkaille on varallisuusrajoja tms. Eli tehdään ykkösluokkaa ihmisille, joilla ei ole siihen varaa. Maksatetaan lysti valtiolla ja otetaan voitot ay-liikkeen kassaan.

Ainoastaan valtiolla on intressi kokonaisuudesta. Siksi valtio on ainoa asumisen kustannusten ratkaisija. Muut pelaavat omaan pussiinsa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Ammattiyhdistysliittojen 56,4 prosenttisesti omistama VVO on varsinainen kultakaivos näille järjestöille ja niiden puheenjohtajille. VVO:n hallituksessa istuu 8 jäsentä ja 6 heistä on ammattiliitojen edustajia ja 2 Ilmarisen ja Varman edustajia. Hallituksen puheenjohtaja on Metallin puheenjohtaja Riku Aalto ja hän toimii myöskin palkitsemisvaliokunnan puheenjohtajana. Hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on vaatimattomasti 20 000 euroa, varapuheenjohtajan 11 000 euroa ja jäsenen 8000 euroa. Lisäksi kokouspalkkio 600 euroa kokoukselta. Kyllä noilla liksoilla kelpaa toimia vähävaraisten vuokra-asujien tomerina puolustajina. Ei näin ollut ihme ettei kukaan ay-pomoista suostunut Ylen pyytämään ohjelmaan kertomaan, millä he perustelevat VVO:n huimia vuokria ja ennen kaikkea sitä, että liittojen saamista hirmuisista osinkotuloista ei makseta lainkaan veroja. Tämä jos mikä osoittaa, kuinka populistista heidän esiintymisensä on kun he syyttävät yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä veropakolaisuudesta ja vastuuttomuudesta kantaa yhteiskuntavastuuta. Olisiko jo korkea aika saada myöskin ay-liike yhteiskuntavastuuseen verojen maksussa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Mikä tässä nyt kaivelee on VVO:n toimarin kirjoitus (https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatiet...):

"VVO toteaa, että ko. asuntoja (ARA) vuokrataan ns. omakustannusvuokralla."

Ja samaan aikaan 2015 ensimmäisen kvartaalin voitto ARA asunnoista on 22,4 Meur. (http://vuosikertomus2015.vvo.fi/q1/osavuosikatsauk...)

Nyt olisi kiva kuulla Jani Niemiseltä omakustannusvuokran määritelmä.

edit: löytyi täältä http://www.ara.fi/vuokranmaaritys

Veijo Hukari

Nuo VVOn strategia määritykset jo kuuluvat normaaliin voittoa tuottavaan yritykseen.
Toisaalta minkähän takia ARA rahoittaa tuollaista tuotantoa. Kaikkinensa ARA n rooli pitäisi katsoa uudelleen. Tuki voi tulla vasta vuorkratukena. Mikäli sitä annetaan rakentamiseen, se vääristää kilpailua ja menee rakentajan taskuun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset