Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Miten säätiö- ja yhdistyslakeja pitäisi uudistaa?

  • Älä kähmi minulta, pyydän.
    Älä kähmi minulta, pyydän.

Aamuteet olivat mennä väärään kurkkuun lukiessani Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (HeSy) perseilystä (Creat.fi) - sisäpiiri kähmii minkä ehtii, työntekijät ja eläimet kärsivät. Tapaus muistuttaa läheisesti Bensowin säätiön väärinkäytöksiä.

Pahinta tässä on se, että Suomen lainsäädännössä ei ole todellisia keinoja puuttua tilanteeseen, valvontavastuuta ei viranomaisilla ole, ja lopulta vasta mediahuomio korjaa asioita, jos korjaa. Kukaan ei tiedä montako vastaavaa, mutta vielä tuntematonta yhdistystä ja säätiötä Suomessa on, mutta on ilmeistä, että nämä ovat vain jäävuoren huippu.

Samaan aikaan maassa on kuitenkin erilaista hyödyllistä kansalaistoimintaa erilaisten yhdistysten muodossa, ja mahdollisesti säätiöitäkin jotka todella toteuttavat vain ja ainoastaan niiden alkuperäistä tarkoitusta. Miten lainsäädäntöä pitäisi uudistaa, jotta väärinkäytöksistä päästäisiin, mutta ilman että lapsi ei menisi pesuveden mukana?

Oma ehdotukseni on, että yhdistyksille asetetaan varallisuuden maksimisumma, esim. 100 000 euroa, jonka ylitettyä niistä on tehtävä osakeyhtiöitä. Osakeyhtiö olisi oikea yhtiömuoto myös HeSy:lle, sillä sen tarkoitus on selvästi vaurastuttaa sisäpiiriään. Vertailun vuoksi suomen rikkaimpien yhdistyksien varallisuus Suomessa on miljardiluokkaa.

Mitä säätiöihin tulee, helpoin tapa ratkaista ongelma on kieltää niiltä varallisuuden kerääminen, ts. tilikaudella voittoa ei saa syntyä. Tämän lisäksi niihin pitäisi laajentaa osakeyhtiöiden kirjanpitosäännöt, sekä avata niiden kirjanpito verkkoon kaikkien nähtäväksi - julkisuus toivottavasti riittäisi pitämään huolen siitä, että rahat käytetään säätiön tarkoituksen mukaisesti. Vertailun vuoksi, rikkaimpien säätiöiden omaisuus on satoja miljoonia (esim. Nuorisosäätiö), ja tuskin on sattumaa että säätiöt ovat työkalu puolueiden varalllisuuden kerryttämisessä.

 

Nämä ovat omat ehdotukseni. Onko asia sinusta edes ongelmallinen, ja jos, niin mitä itse ehdottaisit ratkaisuksi?

---

Disclaimer:

Haluan tehdä lukijoille selväksi, että minulla ei ole juridista koulutusta, joten en osaa ottaa kantaa ehdotuksieni laillisuuteen esim. perustuslain näkökulmasta, vaan tämän kirjoituksen tarkoitus on toimia keskustelunavaajana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Näihin ei pääse käsiksi vanha erkkikään. Tämä on korruption syvintä olemusta. Liiketoimintaa ei voida oikein kieltää, mutta liiketoiminnan osalta täytyy liiketoiminta ja sen verotus toteuttaa niinkuin yritysverotuksessa.

Suomessa on yhdistysrekisterissä noin 135 000 yhdistystä, joista noin 100 000 on toimivia. Niissä arvioidaan olevan 15 miljoonaa jäsentä. Yhdistyksillä on velvollisuus noudattaa omia sääntöjään ja laatia kirjanpito ja tilinpäätös, mutta viranomaiset eivät valvo niiden toteutumista.

Verottaja on pyrkinyt pitämään yhdistysten ja säätiöiden toimintaa ruodussa, mutta verottajan tulkinta ei voi olla muuta kuin ongelmallinen.

Yleishyödyllisellä yhdistyksellä tai säätiöllä voi olla kolmenlaisia tuloja: elinkeinotuloa, kiinteistötuloa ja henkilökohtaisen tulolähteen tuloa. Jos yhdistys tai säätiö ei ole yleishyödyllinen, sen on maksettava kaikesta tulosta veroa 20 prosenttia.

Yhdistyksen tai säätiön yleishyödyllisyys arvioidaan verotuksessa. Arvioinnissa otetaan huomioon yhdistyksen tai säätiön säännöt ja sen todellinen toiminta.

Tässä yleishyödyllisyden arvioinnissa piilee koko korruption ja veronkierron ydin.

Maallikon näkökulmasta yleishyödyllisiä yhdistyksiä ja säätiöitä ei voi olla olemassa.

Verottajan ohjeen mukaan yhdistystä tai säätiötä pidetään verotuksessa yleishyödyllisenä, jos se täyttää kaikki seuraavat kriteerit:

-Yhdistys tai säätiö toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi.

-Yleinen hyvä voi olla aineellista, henkistä, eettistä tai yhteiskunnallista.

-Yhdistyksen tai säätiön toiminta ei kohdistu vain rajattuun henkilöpiiriin.

-Yhdistys tai säätiö ei tuota toimintaan osallistuville taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena eikä kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä.

Kertokaa minulle mikä verovapaa yhdistys tai säätiö Suomessa täyttää nämä kriteerit ?

Niin kauan kuin puolueet ja niiden tukirakennelmat ovat yhdistyksiä ja yleishyödyllisiä säätiöitä, tähän korruptioon ei ole odotettavissa muutosta ja muu yhdistys-ja säätiömaailma ratsastaa tällä veronkierron edulla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset