Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kaavoitusvastuun voisi siirtää museovirastolle?

  • Mitä ylimääräistä tästä kuvasta löytyy
    Mitä ylimääräistä tästä kuvasta löytyy
  • Etsi kuvasta liito-oravan papana
    Etsi kuvasta liito-oravan papana

Museovirasto haluaa suojella Helsingin Vartiosaaren rakennus­perintölailla (HS 27.1.2015) samaan aikaan kun pääkaupunkiseudulle tarvitaan satojatuhansia uusia asuntoja (25.1.2015).

Suomen ongelmat tiivistettynä kahteen artikkeliin - liikaa tahoja jotka voivat sanoa ei, eikä lainkaan tahoja jotka voivat sanoa kyllä - tätä kutsutaan vetokratiaksi.

Tämän nimenomaisen kaavoitusongelman ratkaisu on triviaali - siirretään kaavoitusvastuu museovirastolle, annetaan heidän päättää minne puolelle kaupunkia tarvittavat asunnot kaavoitetaan, sekä sidotaan kyseisen kioskin rahoitus sataprosenttisesti kaavoitettujen asuntojen määrään samalla asettaen tavoite riittävän korkeaksi.

Suuremmassa mittakaavassa vetokratian purkamiseen tarvitaan kolmikannan romahtaminen, sekä Suomen poliittisen kentän muuttuminen sellaiseksi, että päätöksiä ei ohjaa enää puoluekirja vaan järki.

Kolmikanta murtuisi helpoiten sillä, että EK päättäisi yksipuolisesti lakkauttaa itsensä, jolloin AY-liike jäisi ilman neuvottelukumppania.

Mitä poliittisen kentän muutokseen tulee, niin tämä on meillä työn alla. (4907/5000 kannattajakorttia kasassa)

---

PS. Olen asunut nuoruuteni Itä-Helsingissä, ja Vartiosaarta on tullut nähtyä vain ja ainoastaan Marjaniemen rannalta käsin, sillä ei sinne millään päässyt. Museoviraston perustelu rakentamattomuuteen lienee keskustasta tuttu "Mereltä päin katsottuna silhuetti ei näyttäisi enää samalta kuin 50-luvun postikorteissa."

Toisaalta, jos Museovirasto epäonnistuu tehtävässään, niin kaippa Ympäristöministeriö voi suojella saaren vaikka luontoarvojen takia (kts. kuva).

 

EDIT 15.3.2017. 

Olen sittemmin pohtinut asiaa enemmän, ja Vartiosaaren rakentaminen ei ole välttämätöntä, jos Helsinkiä rakennetaan entistä korkeammalle ja tiiviimmin. Tälläkin hetkellä pääkaupunkiseudulla on miljoona neliötä tyhjää toimistotilaa, josta merkittävän osan voisi muuttaa asuntokäyttöön - esteenä ovat vain virkamiehet, jotka vastustavat tätä.

Vaikka Vartiosaarta ei rakennettaisin, kevyen liikenteen silta sinne pitäisi ainakin vetää, nyt se on aivan liian pienen piirin harrastupaikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Googlehaulla näyttää siltä että Vartiosaari on erittäin kaunis viheralue ja ihmiset pelkäävät sen menettämistä. Saarella vaikuttaa olevan myös jokin muinaistyylinen kiviladelma, pakanallinen alttari ja metsäkirkko.

Museovirasto perustelee sivuillaankantaansa näin:
"Vartiosaaren ainutlaatuinen kulttuuri- ja luonnonympäristö ei kestäisi kerrostalorakentamista. Helsingin Vartiosaari on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, jossa luonto, saaristomaisema ja monimuotoinen merellinen huvilakulttuuri yhdistyvät poikkeuksellisella tavalla. Helsingin kaupunki on laatimassa Vartiosaareen osayleiskaavaa, jolla tavoitellaan saaren muuttamista jopa 7000 asukkaan lähiöksi. Museovirasto esittää Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle, että koko Vartiosaari suojeltaisiin rakennusperintölailla ja asetettaisiin vaarantamiskieltoon päätöksen valmistelun ajaksi."
http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/tiedotearkisto?...

Sen verran hienon näköinen paikka että kannattaisi kehiittää vapaa-ajan käyttöön ennemmin kuin peittää kokosaari betonilla ja ajaa henkilöautolla mökkeilemään Keski-Suomeen.
http://www.vartiosaari.fi/?p=478

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset