Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Niukkuuden myyminen on parasta bisnestä

  • Pelin voittaa helpoiten kieltämällä kilpailijoilta talojen ja hotellien rakentamisen.
    Pelin voittaa helpoiten kieltämällä kilpailijoilta talojen ja hotellien rakentamisen.

Lähiaikoina on mediassa ollut esillä neljä aihetta, joilla ei välttämättä äkkiseltään tuntuisi olevan mitään yhteyttä:

Kallis asuminen on talouskasvun este (HS 6.2.2016)

Yle: Rajuista hinnankorotuksista kertonut Caruna maksoi veroja vain 1,6 prosenttia (Yle 31.1.2016)

Bussifirmat voivat saada jättisakot epäillystä kartellista (HS 26.1.2016)

Kansanedustaja selvitti: Apteekkien vapauttaminen kilpailulle toisi lähes 100 miljoonan säästöt (HS 11.12.2016)

Perimmiltään kaikissa on kuitenkin samasta asiasta - joku on päässyt myymään niukkuutta.

Taloustieteessä tälle on olemassa termit monopoli ja kartelli, joista ensimmäinen tarkoittaa sitä, että joku on päässyt ainoaksi toimijaksi jonkin hyödykkeen tai palvelun osalta, ja jälkimmäinen sitä, että toimijat keskenään sopivat hinnoista tai muusta kilpailun rajoittamisesta.

Selvyyden vuoksi, asuntorakentamisessa monopoli löytyy kaavoituksessa, ja mahdollisesti kartelli rakentamisesta. Sähkönsiirto on ns. luonnollinen monopoli, eli toista sähköverkkoa ei viereen kannata rakentaa. Bussifirmojen tapauksessa kyse on kartellista, ja apteekkibisneksessä monopolista, sillä apteekkilupien määrää säädellään.

Niukkuuden myyminen on äärimmäisen tuottoisaa, esim. VVO:n (HS 6.2.2016) ja Carunan (TE 31.1.2016) miljoonat ovat tätä perua, ja maksajan roolissa olet aina sinä. (HS 27.1.2016)

Jos näiden suuryhtiöiden miljoonatuotot tuntuvat kaukaisilta, sopii katsoa apteekkarien tuloja (IL 2.11.2016) - taulukkoa katsoessa moni proviisori varmasti mielellään perustaisi viereen apteekin, mutta sepäs ei ole lupajärjestelmän takia mahdollista. Toisaalta, itsekin olisin valmis gryndaamaan Helsinkiin opiskelija-asuntoja, jos se vaan olisi mahdollista.

Kilpailun rajoittamisella on kaksi haitallista seurausta, kansalaisilta kupattu ylihinta on pois kulutuksesta, ja sitä kautta työllisyydestä. Toinen, mahdollisesti jopa vakavampi seuraus on se, että suomalaiset yritykset eivät opi kilpailemaan, jolloin ne eivät pärjää ulkomailla. Tästä syystä tässä maassa ei synny uutta Ikeaa tai Uberia

Kuluttaja- ja kilpailuviraston rahkeet riittävät puuttumaan vain itsestäänselviin tapauksiin, jos kilpailuvihamielisyydestä tässä maassa halutaan todella luopua, maa tarvitsee kilpailuministerin - ja niin kauan kuin kilpailuvihamielisyydestä ei luovuta, ei tällä maalla ole tulevaisuutta kansainvälisessä kilpailussa.

Jos tämä kirjoitus jollain tavalla soitti kelloja, niin ensi  vaaleissa sinulla on vaihtoehto. Toisin kuin artikkeli antaa osittain ymmärtää, emme ole Kokoomuksen nuoriso-osasto, vaan kaikista edustapuolueista irrallinen puolue, joka ymmärtää mitkä asiat tässä maassa olisi tarpeen korjata.

Olemme myös ainoa puolue, jolla ei niiden korjaamisessa ole mitään hävittävää.

---

Muita kartelleja:

Asvalttikartelli (28.11.2015)

Metsäkartelli (2.1.2015)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomen suurin syöttötariffi tuen saaja, Tuuliwatti Oy, joka ei maksa veroja senttiäkään. Tuuliwatti Oy tuotti vuonna 2015 noin 0,2% Suomessa käytetystä energiasta ja sai tuottamastaan sähköstä noin 60 miljoonaa euroa tukea.
Syöttötariffi on niin hyvä bisnes, tuki ja voitto ovat isommat kuin liikevaihto, tuki suurempi kuin kaikki kustannukset ja sähkön saa vielä myydä markkinoille, tämän takia johtaja Suominen pitää kehitystä tärkeänä. "Yhteiskunnan toiminnan varmistamisesta, turvallisuudesta ja maamme kilpailukyvystä on kyse". Ja itsepetos ”puhtaan” sähkön tuotannossa jatkuu.
Sähköenergian hinta, joka muodostaa noin 37 % siitä kaikesta, mitä maksat siitä, että sähkölaitteesi kotona toimivat. Loput 63 % muodostuvat sähkön siirrosta (22 %) ja veroista (41 %). Huomiota jo tässä vaiheessa herättää se, että töpselisi huutaa eniten veroja, toiseksi eniten varsinaista sähköä ja kolmanneksi sähkön siirtoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset