Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

500 euron seteleistä luovutaan - entä sitten?

  • Kympin seteleillä on ikävä nukkua.
    Kympin seteleillä on ikävä nukkua.

EKP esittää 500 euron seteleistä luopumista (TE 11.2.2016), ja sinänsä perustelu siitä, että niitä tarvitsevat vain rikolliset, on ihan järkevä. Tai olisi, jos tätä tosiasiaa ei olisi tiedetty jo kymmenen vuotta - eli kysymys kuuluu, että miksi juuri nyt?

Rikollisten puuhastelua merkittävämpi syy on tilanne, jossa keskuspankit ovat nyt - tahtotila olisi laskea korkoa enemmän pakkasen puolelle, jotta inflaatio lähtisi käyntiin, mutta jos se tehdään liian nopeasti, tai liian alas, alkaa raha pian liikkumaan patjoihin. Tämä johtaa pian siihen, että seteleitä ei ole riittävästi, joka aiheuttaisi kaaoksen talletuspaon muodossa. (Englanninkielinen termi Bank Run on tosin kuvaavampi).

Ratkaisu tähän on toki ilmeinen - luopumalla käteisestä sitä ei saa enää patjoihin (ainakaan setelien muodossa, ja harkkojen päällä on ikävä nukkua), jolloin korkotasolla ei ole enää alarajaa. Ehdotuksia tähän suuntaan on kuultu jo ainakin Norjasta, Yhdysvalloista ja Saksasta.

500 euron setelistä luopuminen on Euroopan laajuinen ensimmäinen askel käteisestä luopumiseen, ja luultavasti tulemme näkemään lähivuosina myös kaupungin tai jonkin maakunnan laajuisia hankkeita luopua täysin käteisestä jossain päin Eurooppaa.

Ja rehellisiä ollaan, niin käteisestä luopuminen on mielestäni ihan järkevää (itsekään en sitä käytännössä lainkaan käytä), mutta korkojen vetäminen ronskisti negatiiviseksi suoraan sanottuna arveluttaa - varsinkin kun inflaation aikaansaamiseksi on muitakin keinoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä luulet kuinka hidas tapa negatiivinen korko on saada inflaatiota aikaiseksi?

Sillä varmaankin pyritään siihen,että raha lähtisi liikkeelle..Mikäli sillä odotetaan niiden laittavan rahaa liikkeelle jotka omaavat sitä tarpeeksi tehdäkseen reaalitalouteen tuottavia investointeja,niin minusta se on todella hidas tapa tuohon.

Yhtä asiaa tämä edistää toivottavasti enemmän.Nimittäin sitä,että nyt on helpompi ihmisille puhua neutraalista tilistä ilman velvollisuuksia pankille.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Uskon että negatiivinen korko on liiankin nopea tapa, siinä vaiheessa kun raha lähtee liikkeelle - kukaan ei vaan tiedä mikä -% sen aiheuttaa. koron laskemista voi verrata Jengan peluuseen tässä suhteessa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä rahaa tarkalleen ottaen tarkoitat tuolla? Varakkaiden rahoja? Suomalaisten tileillä olevia?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #4

Kaikkia valuuttana olevia säästöjä. Ikään, sukupuoleen, kansallisuuteen ja varallisuuteen katsomatta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

" rehellisiä ollaan, niin käteisestä luopuminen on mielestäni ihan järkevää (itsekään en sitä käytännössä lainkaan käytä)"

Olet melekosen outo lintu, minä ja tuttavapiirini olemme nimittäin lopettaneet korttien käytön kokonaan, koska näitä käyttökatkoksia on ihan yhtenään ja monilla pankeilla.

Käteinen käy aina, cash is the king.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itse en ole kuin kerran saanut pitää 500 euron seteliä käsissä ja sekin oli asiskaspalvelutilanteessa. Muuten oli nätti mutta kun tämä tapahtui aamulla oli kaupassa iltapäivällä ongelmia vaihtorahojen loppuessa illasta. Jää meille sentään 200 euron seteleitä mutta eikösEuroopan ole tarkoitus olla käteisestä vapaa vuosisadan puoliväliin mennessä, ja Jyväskylä tavoittelee keteisettömyyttä jo ensi vuosikymmenelle mennessä sillä haluaa olla ensimmäinen käteisetön kaupunki sittempä ei käy setelit tai kolikot minnekkää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset