Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

26.1.2001/56 kumottakoon, ja EK lakkauttakoon itsensä

  • Viimeistä tilaisuuttaa viedään, Juha.
    Viimeistä tilaisuuttaa viedään, Juha.

Päivän uutisointi on huolestuttavaa luettavaa: Sipilä: Suunnitelmaa B ei ole – pakkolakeja ei ehditä valmistella (Yle 5.3.2016):

"Suunnitelmaa B ei tällä hetkellä ole, Sipilä sanoi. Siitä, mitä muut keinot mahdollisesti olisivat, ei Sipilällä ollut käsitystä."

Onneksi emme ole vielä vaalikauden puolivälissä, koska muuten hyväksihavaittu keino olisi tehdä Stubbit ja odottaa vaaleihin (Suomenmaa 13.10.2014).

Sipilä vetoaa siihen että pakkolakien valmistelu on aikaavievää, mutta on tärkeä tiedostaa, että työkalupakissa on huomattavasti nopeampi konsti: Lain työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamisesta kumoaminen on Suomen työllisyystilanteen parantamiseksi parempi keino kuin mietityt pakkolait, eikä sitä tarvitse valmistella napin painamista enempää.

Jos Sipilällä ei jostain syystä rohkeus tähän riitä, EK voi avata pelin myös yksipuolisesti lakkauttamalla itsensä (kuten Ruotsin EK aikanaan teki, erittäin hyvällä lopputuloksella).

Oikeastaan asia on Suomen kannalta niin tärkeä, että parempi tehdä molemmat, ja heti.

Juha Sipilä, jos sinulla ei kantti kestä tehdä mitä pitää, niin lienee parempi että kävelet presidentin pakeille ja luovutat ohjakset uusien vaalien kautta demareille, he sentään tuntuvat saavan jotain aikaiseksi liittojen kanssa. Toisaalta, kyllä liittojen valtaa vastaa voi myös taistella, esimerkiksi näin.

***

Muuten kirjoittaja on sitä mieltä, että lainsäätäjät keskittyvät aivan liikaa uusien lakien kirjoittamiseen kuin vanhojen kumoamiseen. Suomi toimisi paremmin, jos jokaista uutta lakia kohden pitäisi kaksi vanhaa kumota.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Noin helppoa se on, kun on välineet ajatteluun.

Harva edes tietää, että ajattelu vaatii välineet.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Iiskonmäki käyttää samaa tyhjää hokemaa kaikille bloggaajille, joiden kanssaan hän on eri mieltä?
Minkälaiset ajattelun välineet on Iiskonmäellä itsellään käytössä?

Sitä paitsi Ahola ajattelee mielenkiintoisin välinein, ei lainkaan hassumpaa. Vaikken ihan ole hänen syys-seurauslogiikastaan ja ratkaisuvalinnoistaan samaa mieltä, niin ajattelun aihetta tämäkin kirjoitus antaa.

Tai? Onko Iiskonmäki samaa mieltä Aholan kanssa ja tuo kommentti olikin aito kehu? --- NÄin epäselvää tämä lukijalle on, kun ei kommentoijalla ole ajatustensa ilmaisun välineitä hallussaan.

Pekka Iiskonmaki

#6
Hyvät työvälineet ovat tärkeät kaikissa ammateissa.

''Näin epäselvää tämä lukijalle on, kun ei kommentoijalla ole ajatustensa ilmaisun välineitä hallussaan''

Olen kommentoijan kanssa tästä samaa mieltä.

Pekka Iiskonmaki

Tosiaan turha taistella ja aikaa kuluu.

Tässä tämä plogistin laki.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010056

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Muutama erityishuomio. Tällainen laki vaatii tietysti eduskunnan enemmistön taakseen ja tätä nykyä ainakin osaa Perussuomalaisista ja Keskustasta asia varmasti arveluttaisi liikaa. Oppositiokaan tuskin haluaa työmarkkina-asioiden kohelluksilla käsiään liata.

Ja sitten se jymypaukku: tällainen yleissitovuus ja sen vahvistaminen on alunperin otettu käyttöön elinkeinoelämän järjestöjen vaatimuksesta. Ennen yleissitovuutta työelämä oli nykyistä huomattavasti lakkoherkempää ja alaa koskevan työehtosopimuksen voimassaolo on myös keskeinen kriteeri määriteltäessä lakkojen laillisuutta tai laittomuutta. Siinähän sitten järjestäytymätön työnantaja ihmettelisi kun ei saisi porukkaa töihin ammattiliittojen saarron takia eikä olisi sopimusta, mihin vedota.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos hallitus ei kykene mitään tekemään, niin järjestetään uudet vaalit. Sipilä itse sanoi, ettei kykene kolmen vuoden päästä peiliin katsomaan jos työttömyys ei parane, joten tämä vaihtoehto on ihan mahdollinen.

Pidän EK:ta aivan yhtä syyllisenä tähän umpisolmuun kuin ammattiliittojakin, olen valmis ajamaan alas työmarkkinajärjestöt sekä oikealta että vasemmalta laidalta - Suomen ja suomalaisten hyväksi.

Mitä laittomiin lakkoihin tulee, niin siinäkin lainsäädännössä olisi kyllä parantamisen varaa, vaikka sitten asettamalla laittomien lakkojen sakot yksi yhteen aiheutettujen vahinkojen kanssa.

Pekka Iiskonmaki

Mikko.
Lakkoherkkyys on aina sidoksissa tarjontaan ja kysyntään.

Nyt ei ole kysyntää ja lakkoherkkä löytää itsensä äkkiä kortistosta. Änkyrät löytyy nopeasti joukosta.

Työnantajalla on pidempi muisti kuin äänestäjillä.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Tämä on syytä pitää mielessä. Vaikka lakkoherkkyyttä taitaa tosin olla ilmassa suurista työttömyysluvuista huolimatta. Mitään ei työnantaja kuitenkaan koskaan ole vapaaehtoisesti työntekijöilleen antanut. Viisas työnantaja ymmärtää antaa juuri sen verran, että työväki rauhoittuu ja kiltisti kiittää.

Pekka Iiskonmaki

''Tämä on syytä pitää mielessä. Vaikka lakkoherkkyyttä taitaa tosin olla ilmassa suurista työttömyysluvuista huolimatta.''

Tilanteen vakavuuden huomioiden ei yleislakko olisi mitenkään ylilyönti ja EK:n lakkautus.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Yleislakkoon vaan. Pääministeri sanoi, että hänellä on ollut yksi hyvä päivä koko pääministerikautensa aikana. Se oli se, kun hän sai tietää, että EK ja SAK olivat päässeet sopimukseen kilpailukykypaketin neuvottelujen jatkamisesta.

Tiedotustilanteessa "ilon päivänä " Sipilä ilmaisi tyytyväisyyttään nyrkkitervehdyksellä Stubbin ja Lindströmin kanssa.

PAM:in naisille tämä ilonpito oli liikaa. Suomessa ei saa osoittaa tyytyväisyyttä ilman ay-liikkeen lupaa. Nyt Sipilän pitää pyytää julkisesti anteeksi tunnekuohujaan.

Tänään luultavasti Lentoemäntien ja stuerttien yhdistys Thelman johdolla haluaa myös muistuttaa olemassaolostaan tuotemerkillään. Lentoemäntä ei hymyile.

Lentoemännät ja ahtaajat kuuluvat saman AKT liittoon. Itse asiassa sopivatkin ulkoiselta olemukseltaan saman liiton jäsniksi. Ero on, että lentoemännillä on paremmin ajeltu parta ja pienemmät korvakorut kuin ahtaajilla.

Näinhän siinä kävi. Ei ollut epäilystäkään.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016030621227003_u...

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Hallituksella olisi vielä mahdollisuus muuttaa keinojaan, mutta samaa päätä seinään hakkaamista vain jatketaan.

Ilmaisia neuvoja on annettu pitkin matkaa, mutta ei kelpaa. Tässä taas yksi viisaan neuvo (US 5.3.16)

"Entinen pankkiiri ja nykyisin muun muassa Financial Timesin talouskolumnisti Frances Coppola kuvailee Suomen tilannetta tylyin sanoin ... Hän syyttää kovin sanoin Suomen hallitusta täysin vääränlaisesta talouspolitiikasta. ...
Suomen nykyinen hallitus toteuttaa politiikkaa, jonka tavoitteena on alijäämän painaminen alle kolmeen prosenttiin. Taloudelle, jonka tuotantokapasiteetti on supistunut merkittävästi, tällainen hallituksen toiminta on katastrofaalista.
Coppola korostaa, että Suomi on ollut taantumassa lähes neljän vuoden ajan. -Se tarvitsee elvyttävää politiikkaa, ei verenvuodatusta, hän neuvoo." (http://www.uusisuomi.fi/raha/176448-hyytava-suomi-...)

Tässä mitään hallitus vastaan ay-liike taistelua tarvita, tarvitaan elvytystä - ja siitä on sanottu vaik kuin monta kertaa hallitukselle, mut kun ei taho.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Eeva Vallius

Frances Coppola neuvoo nyt väärää maata ! Suomessa ovat asiat vielä aivan liian hyvin.

Suomessa on varaa jakaa kansalle 30 miljardin euron edestä maksuttomia palveluja, myös työssä käyville, hyvin toimeentuleville palkansaajille ja varakkaille.

Pankkiiri Coppolan tulisi jakaa neuvojaan Venezuelaan. Myös taloustieteen nobelisti Joseph Stiglitz arvostelee Suomen leikkauksia ja työmarkkinauudistuksia. Stiglitz sattui olemaan myös Hugo Chavezin talousneuvonantajana.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1457150570466

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset