Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Uudessa Seelannissa ei ole traktorimarsseja

  • Porolla Suomi nousuun.
    Porolla Suomi nousuun.
  • Suomen lukema on 59%
    Suomen lukema on 59%

Maanviljelijöiden mielenosoitus (HS 10.3.2016) oli aiheellinen - sovittujen tukien maksamisessa on ollut ongelmia, ja sovitusta on pidettävä kiinni. Näinä vaikeina aikoina on kuitenkin aiheellista esittää kysymys, eli voisiko maanviljelijöiden tulonmuodostus perustua muuhun kuin maailman suurimpiin (TE 23.02.2016) tukiin?

Tämä loikka ei olisi täysin tuntemattomaan, sillä se on tehty jo vuonna 1984 Uudessa Seelannissa (HP 07.17.2012), ja Australian maataloutta ei myöskään juurikaan tueta (ABC 03.03.2014) - seuraus tästä on ollut se, että nämä maat vastaavat 85% maailman lampaan vientimarkkinoista. Kun maatalouden tuet poistetaan, maanviljelijät keskittyvät niihin maatalouselinkeinoihin, joissa heillä on suhteellinen etu, ja pyrkivät maksimoimaan tuottonsa niistä.

Nykysysteemin (ja laajemmin yritystukien) ongelma on siinä, että maanviljelijät keskittyvät maksimoimaan tukensa, sen sijaan että he keskittyisivät miettimään mitä täällä kannattaa tuottaa, ja miten saadusta sadosta saisi mahdollisimman paljon rahaa.

Esim. poronviljelyn tapauksessa Suomella on luultavasti suhteellinen etu, ja kiinalaiset syövät kyllä nälkäänsä kaikki porot jota saamme tuotettua, varsinkin jos brändäämme ne puhtaiksi ja herkullisiksi.

Mitä kriisiaikoihin tulee, niihin on syytä varautua varmuusvarastoilla, kuten nyt jo joka tapauksessa tehdään (HS 02.07.2014).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Hirvien aitaus pitäisi sallia. Nyt talonpoikia puri omat koirat eli Maatalousvirasto.

Helsinki on väärä osoite osoittaa mieltään. Pankaa pureva koira kiinni tai lopettakaa sen tuskat.

Pasi Karvinen

Sujuvasti sinäkin jätät huomioimatta miksi suomen kansallinen tuki on suuri.

EU:n suorat maataloustuet ovat n. 420 MRD € vuodessa. Asukkaita n. 500 miljoonaa. eli n. 840 €/asukas.

Suomi saa EU:lta n. miljardin vuodessa ja sen kun jaetaan suomalaisten asukasluvulla n. 5 miljoonaa, siitä muodostuu n. 200€/asukas.

Eli huomataan että tukimäärä EU:n kautta on vain murto-osa siitä keskiarvosta mitä vanhat EU-jäsenmaat saavat suoraan EU-tukina. Ollessamme samaa unionia, ja suomi ei ole mitenkään matalien kustannusten maa, eu on antanut luvan maksaa kansallisia tukia joilla tasataan tukieroa vanhojen EU-maiden tukiin, että olisimme edes lähimain samalla lähtöviivalla.

Lopputulemana onko tuolla suurta merkitystä tuleeko tuki EU:n kassasta vaiko kansallisena, koska kuluttajat toimivat maksajina joka tapauksessa. Toki sillä saadaan tehtyä hyvinkin populistisia otsikoita halventaakseen suomalaisia viljelijöitä jotka eivät pärjää vaikka saavat muka maailman suurimmat tuet, vaikka todellisuus kokonaisuutena on jotain muuta

Tässä linkki EU:n budjettiin jossa näkyy vuoden 2013 budjetti ja maatalous 420,7 MRD €

https://www.mtk.fi/ajankohtaista/teemat/eurovaalit...

Pasi Karvinen

Toki tukisysteemiä ja älytöntä byrokratiaa pitäisi keventää ja yhdenmukaistaa mutta se tulisi tehdä koko EU:n alueella.

Tässä Uuden Seelannin tukisysteemi. Siellä palautettiin tuet 2000-luvulla

http://www.mpi.govt.nz/funding-and-programmes/farm...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Tässä Uuden Seelannin tukisysteemi. Siellä palautettiin tuet 2000-luvulla"

Linkitit yhteen tukeen, ja sanot että tuet palautettiin? Ja tuokaan ei ole tuotantotuki, vaan investointi/tuotekehitystuki:

"The SFF funds 'communities of interest' to do applied research and extension projects that tackle a shared problem or develop a new opportunity."

edit: ettei palturisi menisi lukijoihin läpi, lisäsin kuvan tukiprosenteista, joka Talouselämän mukaan on suomessa 59%

Pasi Karvinen

Tukea se on se investointiavustuskin ja tuotekehitystuki. Ainakin EU:ssa ja Suomessa nuo em. seikat ovat nimenomaan tueksi laskettava juttu, kuin myös korkotukilainat.

Ja nimenomaan Uusi Seelanti otti nämä em. tuet käyttöön 2000-luvulla, tarkkaa vuotta en muista, mutta tavoitteena rakennemuutos kilpailukyvyn parantamiseksi etenkin maidontuotannossa. Tarkoittaa sitä, että avustetaan maitotiloja hankkimaan uusia lypsyasemia, koneita ym.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

"kiinalaiset syövät kyllä nälkäänsä kaikki porot jota saamme tuotettua, varsinkin jos brändäämme ne puhtaiksi ja herkullisiksi."

Tämä laittoi hymyn huulille.

Harri Kämäräinen

Olen itse pohtinut +10 vuotta miten Suomessa maatalous voisi toimia ilman tukia. Olen tullut ainakin siihen tulokseen että tekemällä enemmän itse ja luomalla tuottajan ja kuluttajanvälille suora yhteys. Tämä toimii.

Tähän väliin varmuusvarastoista. Joku haluaa tuhota suomen sillä varastot ajetaan 6 kk tasolle. Nin juhannuksena alkanut kriisi tarkoittaa sitä että tammikuussa loppuu ruoka. Näin jos olisi ollut 1939-1944 tilanteessa, niin sota olisi kestänyt 1939-viimeistään 1941 ampumatta yhtään laukausta vaan pitämällä Itämeri kiinni.

Väliin sääntelyä joka estää maataloutta ilman tukia. Ostin tältä kaverilta 4 vuotta kaikki lihani.Näin hän oli lähellä tilannetta joss aolisi pärjäänyt yhtä huonosti kuin nyt ilman tukia,
Virasto huomasi että jossain tehdään toimeentuloa. Pienteurastamon Virastomaksuista voisi leikata heti 75%. tekikö tuo tarkastus jopa 4 eur/kilo lisää hintaa? Paljon kuitenkin. Teurasto joutuu maksamaan 16000 eur/kk siitä että yksi seisoo ja katsoo kun eläin teurastetaan ja toinen seisoo ja katsoo kun se paloitellaan ja pakataan vakuumiin. Heille pitää olla työhuone ja vaatteet teurastamon puolesta ja päälle hallinnon kerroin 1,95. Teurastettuaan 5300 karitsaa, teurastomo on maksanut vasta Virasto maksun. Joka menee myös silloin kun teurastamo on kuukauden kiinni. Näitä sääntelyesimerkkejä on loputtomiin ja varsin ymmärrettävä syy miksi oli traktorimielenosoitus.
Samasta tapauksesta lisää:

Tila menettää luomustatuksen jos eläin saa antibioottikuurin. Myös se eläimestä 5 km päässäoleva lohko. Ja muun sadon hinta putoaa vaikka se teknisesti on luomua. Säätely siis yrittää murhata tuottaja yrittäjän.

Siis paras keino vähentää tukia on avata yrttäjyys alalle.
On ihan hyvä huomio että maksamme EU tukia maatalouteen enemmän kuin mitä saamme maataloustukia suomeen.

tarvittaessa kerronlisää jos on kysyttävää

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jo vuosikymmeniä sitten esitettiin satelliittikuvia Lapista. Niissä selvisi että Suomen puolella porot ovat syöneet jäkälämaat paljaiksi. Itärajan takana olisi syötävää. Eikö nykyisin tämän takia poroja hoideta rehulla kuten lehmiä. Kuvittelen että poronlihan tuottaminen samalla tavalla kuin naudanlihan, tulisi yhtä kalliiksi. Vai onko tähän jokin suhteellinen etu?

Pekka Heliste

Poronkasvatus on kallis harrastus.Suomella ei ole Uuden-Seelannin tapaista suhteellista ilmasto-etua.

Ussi Seelanti sijoittuisi pohjoisella pallonpuoliskolla Ranskan pohjois-osan ja Afrikan pohjois-osan väliin

Uudessa -Seelannissa vuoristoisuus ja sateisuus tuo lähes trooppisen ilmaston lauhkealle vyöhykkeelle eli kasvillisuutta syntyy valtavasti

Niinpä lampaita on 35 miljoonaa, lehmiä 10 miljoonaa ja saksanhirien määrää ei kukaan tiedä

Niinpä liha kasvaa ilman lisäravintoa ja maa kestää suuria eläinmääriä

Lapissa kasvaa n 500000 poroa ja lihan totto on todella vähäistä esim hirveen verrattuna poronlihaa tulee vain n 20 %

Eikä tuotantoa voida lisätä, koska luonto ei kestä-Aikoinana poroja oli muutama satatuhatta enemmän ja ne kalusivat tunturit puhtaiksi ja kasvillisuus kuoli

Poronhoito antaa elannon n 800 ihmiselle keskimääräisellä tulotasolla, joten se on harrastus eikä tuontoa voida listä kuin tarhauksella ja keinoruokinnalla

Poro on sikaan verrattuna aivan onneton lihanlähde

Pekka Heliste

Ja kyllä siellä USkin on miekkareita.Kun Kansainyhteisö ajettiin alas ja US jäi tullimuurin taakse niin se romahdutti lihan myynnin ja käyttöön otettiin tukiaiset.

Olin silloin vierailemassa kollegani luona USssa, oten tuli aivan omin silmin todettua juttu

Mutta Kiinan markkina on korvannut Euroopan ja Kiina vetää rajattomasti,en tiedä onko tuet nyt taas poistettu

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Varmasti osoittivat mieltä silloin kun tuet poistettiin, mutta eivät osoita enää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset