Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Rakennusala kuntoon - keinolla millä hyvänsä

  • Yhdessä näin kun puuhaillaan helposti kaiken valmiiksi saa.
    Yhdessä näin kun puuhaillaan helposti kaiken valmiiksi saa.

Rakentamisen laatu on Suomessa sutta ja sekundaa (SK 23.3.2014), (HS 20.3.2016), ja välillä syyllistä esitään oikeudessa (Nelonen 9.3.2016). Rakennusalaa piinaavat ongelmat ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta keinoja tai edes tahtoa niiden korjaamiseksi ei ole Arkadianmäeltä löytynyt.

Esitän kaksi eri ratkaisua ongelmaan, vasemmistolaisen ja oikeistolaisen. Molemmat olisivat merkittävä parannus nykytilaan, jossa rakennusvirheistä eivät yksiselitteisesti ole vastuussa valvojat, rakentajat eivätkä rakennuttajat.

Vasemmistolainen ratkaisu on muodostaa talletussuojarahastoon verrattava rahasto, josta korvattaisiin rakennusvirheistä aiheutuvat vahingot, ja rahaston kulut katetaan keräämällä rakennusyhtiöiltä kannatusmaksuja.

Oikeistolainen ratkaisu on siirtää rakennusvalvonta vakuutusyhtiöille, jotka vastaavat sekä valvonnasta, että valvonnan epäonnistuttua korvauksista.

Kumpi tahansa sopii minulle, joten heitän pallon Rakennusteollisuus RT RY:lle, kumpaa laitetaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

Olipa valvonta kumman tahansa käsissä, tekijöiden ohjaus ja suunnittelun muutokset ovat tarpeen. Rakennustekniikka laahaa pahasti jäljessä, ja kiire vain pahentaa asiaa. Aikatauluihin olisi saatava sen verran väljyyttä, ettei tehtäisi sutta ja sekundaa. Laatua se on huonokin laatu, sanoi entinen kirvesmmies. Suunnittelu on avainasemassa. Rakennusten suunnittelu on ylintä professoriporrasta myöten pielessä. Ei osata ajatella rakennuksen toimivuutta. Energiatehokkuus menee kaiken edelle. Rakennuksen pitäisi olla hengittävä, ja ylipaineinen, jotta kosteus ja mikrobit poistuvat sisäilmasta. Toinen vaihtoehto on järjestää ilmastointi kiertoperiaatteella, eli tulo- ja poistoilma omina kanavinaan. Pääasia olisi, ettei seinistä ja ikkunoista vedetä sisään ulkoilmaa. Sillä tavalla turmellaan sisäilma.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tiedostan kyllä ongelmat esim. energiatehokkuuden suhteen, mutta haluaisin uskoa, että kun rakennusteollisuus tai vakuutusyhtiöt joutuvat yksiselitteisesti maksumiehiksi, he pitävät huolen siitä että suunnitteluporras saadaan kuntoon.

Toisaalta, suunnitteluportaan korjaaminen ei ratkaise laiskuudesta tai huolimattomuudesta johtuvia virheitä, eli lähtisin ratkomaan kukkaron kautta.

Tämä tietysti myös siksi, että en ole rakennusinsinööri, joten minun on huono ottaa kantaa rakennusteknisiin asioihin, mutta organisatorisiin ja vastuukysymyksiin kompetenssi kyllä riittää.

Joku voisi sanoa, että jos kädessä on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta : )

Pekka Iiskonmaki

Miljoonan taloon voi käyttää rakentamiseen 360.000 euroa ja siitä pitää jäädä vielä kate.

Rakentamisessa on veroa 64%.

Ei saa vaatia mahdottomia. Suomesta lähtee lentokoneita ja laivoja joka päivä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset