Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Miten rangaista veronkierrosta - tervaa ja höyheniä?

  • Ei sitä mitä etsin.
    Ei sitä mitä etsin.
  • Vehkeet valtiolle.
    Vehkeet valtiolle.

Maailman suurin tietovuoto (Yle 4.4.2016) nostattaa verenpainetta ympäri maailmaa - Islantilaiset vaativat pääministerin eroa, ja itsekin laitoin Finlexiin hakusanaksi terva (liitteenä), kumpikaan osuma ei ollut sitä mitä etsin.

Rangaistusta miettiessä sortuu kovin herkästi lynkkausmielialaan, mutta länsimaisen oikeusvaltion periaatteita ei pidä unohtaa herkkänäkään hetkenä, tai olemme pian tilanteessa jossa talikot loppuvat K-Raudasta, eikä kellään ole enää kivaa.

Siispä lakikirja käteen, mikä rangaistus olisi tässä tilanteessa paras mahdollinen? Eräs ratkaisu löytyy Suomen rikoslain 10 luvusta, neljännestä pykälästä (liitteenä). Veroparatiisiyhtiöt voidaan käsittää rikoksentekovälineinä, eli kaikki niiden omaisuus voidaan jäädyttää, ja hakea tuomioistuimen päätös niiden takavarikoimisesta - jos joku haluaa lähteä oikeuteen omaisuuttaan puolustamaan, se toki sallitaan.

Sillä, että siirretäänkö rikoksentekovälineet Panaman vai Suomen valtiolle, ei ole niin suurta väliä, sillä tärkeintä on lähettää viesti: "Veronkierto on rikos."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eipä tätä voi kuin suositella, Amos.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tunteet käy nyt jollain aika kuumina eikä se ole hyväksi.

Pitäisi osata erottaa toisistaan laiton verenkierto ja laillinen verosuunnittelu. Tuota jälkimmäistä hyvinkin moni harrastaa.

Muuten Tässä käy vielä niin että perisuomalaiseen tyyliin rajoitetaan tai kielletään sitä laillista verosuunnittelua ja samaan aikaan isot kihot jatkaa laitonta kikkailuaan uusin kujein.

Ratkaisu ei liene yksin Suomen käsissä vaan ns veroparatiisien toimintaan tulee puuttua kansainvälisin toimin. Toki Suomen kannalta olisi etu jos siitä verosuunnittelustakin saataisiin kansainvälisin sopimuksin vähemmän houkuttelevaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Amos kirjoitti että "Veronkierto on rikos." Lain mukaan se ei tällä hetkellä ole rikos. Luulisin että Panaman-papereista loytyvät suomalaiset ovat kaikki toimineet laillisesti. Pankit tuskin auttavat asiakkaitaan rikkomaan lakia.

Tomi olet oikeassa. Suomi yksin ei voi tätä ongelmaa ratkaista. Tarvitaan koko maailman yhteistyötä. Se onkin sitten paljon vaikeampi asia toteuttaa. Suomi voi tietysti kiristää omia säädöksiään, mutta se ratkaise mitää. Ainoa seuraus olisi että kansainväiset sijoittajat kiertäisivät Suomen kaukaa.

Suomalaiseta mediarallista paistaa tällä hetkellä päällimäisenä kateus. Sen korjaamiseksi taloudelliset konstit eivät auta, tarvitaan psykiatrin apua. Toiseksi meidän verotus on nostettu niin korkealle, että se vaikuttaa laillistetulta ryöstöltä ja sen korjaamiseksi tarvitaan vankkaa polittista yhteistyötä koko kansalta, eikä halua siihen vielä täällä hetkellä ole.

Amos profiilissasi lukee "Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa." Suomea ei saada nostettua suosta, koska oppositio ei tunnusta edes mitään ongelmaa olavan. Yhteistyöhalu kyllä löytyy viimeistään sitten kun IMF ja EKP tulevat peliin mukaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ratkaisu ei liene yksin Suomen käsissä"

Suomi ei mahda yhtään mitään veroparatiiseille mutta palkkaamalla tutkijoita voivat käräyttää suomalaisia veronkiertäjiä. Uhka pitkästä vankeusrangaistuksesta ja liiketoimintakiellosta pistää miettimään kannattaako lakia rikkoa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Jarmo, olen aivan varma, että kaikki "suomalaiset veronkirtäjät", jotka ovat rikkoneet lakia, joutuvat oikeuteen vastaamaan rikoksistaan. Epäilen kuitenkin, ettei yhtään lainrikkojaa löydy. Entä sitten?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tuossa voi Jarmo vielä käydä toiveittesi mukaan niin että kielletään suomalaisilta se laillinen verosuunnittelu.

Loppuu se mersujen ja audien Saksasta roudaus eikä kotitarpeisiinkaan saa kesälomamatkalaiset enää tuoda häppää. Tai päiväkävijät possunniskaa ja juustoa. Viro kun on veroparatiisi niidenkin tuotteiden osalta, meihin verrattuna.

Sitten voidaankin nostaa noiden tuotteiden verotusta täällä kotimaassa kun saadaan niiltä osin veronkierto ja veronkiertäjät ojennukseen. Pitkä vankeusrangaistus ja kielto ihan kaikkeen.

Rajat kiinni-porukoiden päiväuni toteutuu niiltäkin osin kun suljetaan suomalaisilta rajat noiden ja monien muiden hyödykkeiden ja palvelujen osalta ihan itse. Kansallisella päätöksellä.

Sitä ennen fiksummat ja kykenevämmät ovat jo nostaneet lopullisesti kytkintä. Laput luukulle ja vamanos!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden vuoksi kaikille pitäää antaa samat mahdollisuudet veronkieroon. Nyt esimerkiksi en voi lainata vaimoltani 90% korolla ja vähentää korkoja verotuksessa mutta ylikansallisille yhtiöille tämä on arkipäivää. Toisalta Suomen valtio olisi konkurssissa heti tämän jälkeen eli sen oikeudenmukaisuuden mukaan toinen keino tasapuolisuuden takaamiseksi olisi löydyttävä. Tasapuolisuuden mukaisesti jokainen suomalainen saa ostaa mersun tai Audin Saksasta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ylikansallisten yhtiöiden toimintaan voidaan vaikuttaa oikeudenmukaisimmin vain siten että lainsäädäntö, keppi, porkkanat ja verotus ovat niille kaikkialla samat.

Siihen ei pelkästään kansallisin toimin pystytä. Muuten ne osaavat kyllä tehdä johtopäätökset. Ylikansallisten yhtiöiden demonisointikaan ei oikein ole fiksua, niistä saa moni suomalainen leipänsä ja ne ovat isoja yhteisöveronmaksajia meillä. Kannattaako ne karkoittaa muita epäedullisemmalla kohtelulla vai kannattaako kohtelua harmonisoida?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Siihen ei pelkästään kansallisin toimin pystytä."

Yritä perustella miksei esittämäni oikeudenmukainen tasapuolisuus verovähennyksissä Suomessa olisi mahdollista?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Hyvää pohdintaa. Sinänsä esim Nordea on pitkälti Suomen ja Ruotsin julkisten instanssien omistuksessa jo nyt. Pääomistaja on Sampo jonka suurin omistaja on Suomen valtio. Ja kärjessä muutenkin eläkerahastoja sekä suoraan Nordean että Sammon omistuksessa. Ehkä valtio voisi myös käyttää omistajan ääntään tässä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Pahhaa ois ja on melko varmasi se, että systeemi ei meilä Suomessa muutu!

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Kyllä muuttuu.

Ja nykyisin ihmisillä on enemmänkin mahdollisuus vaikuttaa, että mihin suuntaan muuttuu.

Aikaisemmin muutos oli paljon paljon hitaampaa.

Venäjältä sen näemme. Systeemi joka piti yllä tsaaria on muuttunut hyvin vähän. Koska systeemin ihmiset ja heidän uskomuksensa ja toimintamallinsa ovat jatkaneet lähes sellaisenaan.

Se on yksi syy, miksi systeemit vaikuttavat muuttuvan erittäin hitaasti.

Silti muutoksia tapahtuu koko ajan.

Johtavatko ne muutokset sellaiseen suuntaan, mitä ihmiset yleisesti pitävät Suomessa hyvänä asiana? Siihen me voimme vaikuttaa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Miten voima vaikuttaa? Mie en usko rankasun rakentavan mittään.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #11

Aika sama havainto on rangaistuksen tehottomuudesta.

Ensimmäinen askel on oppia ymmärtämään, että miten meillä yhteiskunnassa moni asia vaikuttaa toisiinsa.

Moni asia ei olekaan eristyksissä "omissa akvaarioissaan". Tai kuplassaan.

Vaan me elämme "systeemissä", jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, jollain tavalla.

Koko yhteiskunta on systeemi. Jossa on toisiinsa vaikuttavia sisäkkäisiä tai päällekkäisiä systeemeitä.

Miten voimme vaikuttaa?

Yksi vahva keino on keskustelun ylläpitäminen. Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Jos olemme sitä mieltä, että veronkierto on paheksuttavaa, niin kerrotaan se kansanedustajille. Säätäkööt lait, joilla porsaanreijät tukitaan. Paheksuminen on myös aika vahva keino.

Vaikka joku nyt olisi saanut 15 miljoonaa ja paennut Portugaliin, ei ole kiva tulla Lappiin hiihtelemään, kun useampi vastaantulija asiasta mainitsee.

Kuulin kerran tarinaa, jossa matkatyössä ollut mies totesi, että päivärahat menivät verolle. No oli Lapissa tavannut asiasta vastanneen ministerin. Suorapuheisena lappilaisena oli sitten asiasta ministerille suoraan sanonut.

Silloin kyseinen ministeri oli vielä kovassa vedossa ja veikattiin jopa presidenttipeliin. Ei tullut presidenttiä.

Joskus pienillä asioilla on iso vaikutus. Mikromuutoksista puhuu esim. Esa Saarinen.

Systeemiajattelun oppiminen voi olla yksi avain. Mitä useampi osaa, sitä parempi. Systeemiajattelu on erittäin luonteva ja ihmisille luontainen tapa hahmottaa asioita.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #12

Avoin keskustelu ois hyvä, mutta tuskin totta tai mahollista. Mitä aattelet EUrostoliiton issoimman päällikön roolista, ko kait on koko Luxxenburgin iso jehu ihan sama mies? (voi epätoivo!)

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #13

Kyllä tämä avoimuus vaikuttaa lisääntyvän.

On totta kai tahoja, jotka yrittävät asioita jemmata. Asioilla on nykyisin taipumus tulla ilmi. Ennemmin tai myöhemmin. Nykyään vaikuttaa siltä, että se tapahtuu enemmän ennemmin, kuin myöhemmin.

"Pauhussa aikojen, riisutaan ruhtinaat."

Vaikuttaa siltä, että maailma on muuttunut siltä osin peruuttamattomasti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #14

Onhan verottajalla se ilmiantopuhelin, sinnehän voi soitella.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #15

Tai se verottajan nettisivu, johon toisiaan kyttäävien tavisten pitäs ilmiantaa toisiaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset