Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

100 000 työpaikkaa - jos huomenna ei sada

  • Joillekin maksetaan näistä ennustuksista. Maailmantalous tosin on kasvanut tuon kolme pinnaa vuodessa, Suomen talous ei.
    Joillekin maksetaan näistä ennustuksista. Maailmantalous tosin on kasvanut tuon kolme pinnaa vuodessa, Suomen talous ei.
  • Vuodesta 09 saakka tämä käppyrä on kehittynyt epäsuotuisasti
    Vuodesta 09 saakka tämä käppyrä on kehittynyt epäsuotuisasti
  • Vuodesta 09 saakka tämä käppyrä on kehittynyt suotuisasti
    Vuodesta 09 saakka tämä käppyrä on kehittynyt suotuisasti

Mikään ei ole helpompaa kuin talouden ennustaminen, palkka kilahtaa tilille siitä, että sanoo että maan talous kasvaa ensi vuonna 1-2%. Tätä vasten kommentti Työ- ja elinkeinoministeriö pitää yhä mahdollisena, että hallitus voi saavuttaa tavoitteensa 110 000 uudesta työpaikasta (YLE 10.4.2016) on mielenkiintoista luettavaa.

Jos maailmantalous kehittyy (tuurilla) suotuisasti, hallitus saavuttaa tavoitteensa, riippumatta siitä mitä se tekee, tai mikä yleisempää, tekemättä mitään. Vesitetty kilpailukykysopimus ei tule riittämään tuohon 100 000 työpaikkaan mitenkään, ja toisaalta, hallitus ei tunnu tarttuvan edes yritysten konkreettisiin lupauksiin palkata työvoimaa (US 28.3.2016).

Työllisyyden kasvattaminen maailmantalouden yleisen trendin vastaisesti ei ole lainkaan helppoa, sillä se vaatii todellisia muutoksia. Tähän saakka eräs maa maailmassa joka on tähän kyennyt on Islanti, jonka työllisyyskehitys on kuvaliitteenä.

Islannissa on noin 300 000 asukasta, eli melko pieni kokonaisuus, mutta jos moinen temppu onnistui siellä, niin voisiko se onnistua vastaavankokoisessa Suomalaisessa kaupungissa, esim. Oulussa (200 000 asukasta).

Kun nyt hallitus miettii mm. perustulokokeilua (HS 3.4.2016), niin samaan syssyyn voisi kokeilla alueellista itsehallintokokeilua - Oululaisille vapaat kädet tehdä ihan mitä haluavat. Erityisen mielenkiintoista olisi nähdä, voisiko työsopimusten yleissitovuudesta irtautuminen siivittää Oulun nousuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei muuta kuin lisää positiivista ajattelua ja kuvitelmaa että hallitus on jo ratkaissut kaikki ongelmat.

Pekka Iiskonmaki

Poistetaan kaikki energiaverot ja vuoden kuluttua on työvoimapula.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset