Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Pelaaminen kortin taakse, tai rahapelimonopoli purettava

  • Kuvassa pelimonopoli.
    Kuvassa pelimonopoli.

Englanninkielinen sanonta "Eat a cake and have it." kuvastaa Suomen rahapelimonopolia hyvin: "Nykyisin rahapeleistä käytävää keskustelua leimaa organisoitu tekopyhyys: miljardeja euroja edunsaajille tulouttavien rahapeliyhteisöjen olemassaolon oikeutusta perustellaan rahapelihaittojen ehkäisyllä." (HS 11.4.2016)

Mitä verotusmuotoihin tulee, niin rahapelit ovat mahdollisesti moraalittomin verotuksen muoto, jota myös tyhmyysveroksi kutsutaan. (Quora, viitattu 11.4.2016) Moraalittomuus johtuu siitä, että se osuu pahiten ihmisiin, joilla ei ole varaa hävitä. Tämän lisäksi pelaaminen aiheuttaa riippuvuutta, ja sitä kautta sosiaalisia ongelmia.

Jos Suomessa todella haluttaisiin vähentää rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja, kaikki rahapelaaminen laitettaisiin kortin taakse (paikka tälläiselle automaateista jo löytyy), ja kortissa olisi ennalta asetetut maksimi, tai ainakin hälytysrajat. Tämän lisäksi kansalaiset voisivat katsoa verkosta paljonko he köyhtyvät. Pelien palautusprosentin ollessa noin 90% luokkaa, käyrä olisi sen verran karmivaa katsottavaa, että moni saattaisi luopua harhakuvitelmistaan että pelaamalla voi voittaa.

Jos monopoliyhtiö ei halua näin tehdä, sille ei ole oikeutusta, ja se pitäisi lopettaa. Tämän sijaan valtio myisi rahapelilisenssejä, kuten vapaammissa maissa. Myöskin hallinnointikulut vähenisivät, ja poliitikoille jäisi vähemmän kähmittävää. (MOT käsikirjoitus 2.5.2011)

***

PS. tuo viimeinen linkki on ihan lukemisen arvoinen, jos ei muuten, niin viihteenä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset