Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Varsinais-Suomi kouluttaa aluepoliitikkoja

  • Kuvassa Varsinais-Suomi, joka valvoo etujaan, muun Suomen kustannuksella.
    Kuvassa Varsinais-Suomi, joka valvoo etujaan, muun Suomen kustannuksella.

Lauri Pihkala kehitti aikoinaan pesäpallon, jotta suomalaisnuoret osaisivat paremmin heittää käsikranaattia ja syöksyä turvaan (Yle 23.03.2012). Pioneerileireissä opetettiin aikoinaan nuoria solidaarisuuteen ja kansainvälisyyteen (käsittääkseni edelleenkin), sekä kasvatettiin kommunisteja.

Nyt tämän viisasten kiven on löytänyt Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies (Yle 14.4.2016). Siinä missä ainakin Pihkalan motiivien voidaan väittää olleen Suomen etujen mukaisia, Häkämiehen motiivit ovat kyseenalaisia:

"Varsinais-Suomen edunvalvonta tarvitsee vähintään kaksi ministeriä jokaiseen hallitukseen. Ministeriksi pääsy on sitä helpompaa, mitä varhaisemmin aloittaa harjoittelun. Tämä koulutus tarjoaa hyvän ponnahduslaudan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, totesi Häkämies viime joulukuussa."

Edunvalvonta tarkoittaa tässä tapauksessa aluepolitiikkaa, eli alueellistamista (Yle 9.2016), suboptimointia koulutuksessa (Yle 19.5.2009) ja turhia infrahankkeita (MOT 16.3.2009). Käytännössä kyse on rahan siirtämisestä alueen ulkopuolelta alueelle, keinolla millä hyvänsä ja kustannuksista välittämättä.

Olisi tietysti hyvä tietää millaista pääoman tuottoastetta koulutusinvestoinnille (ROI) Häkämies on ajattellut, eli paljonko tuleva siltarumpuministeri kantaa kontiin, mutta matkalla on vain yksi mutta - aluepolitiikkaa harrastava ministeri rikkoo virkavalaansa (Finlex):

"Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tuomitsen tällaisen "koulutuksen". Tuomitsen jyrkästi. Tuollainen "koulutus" on tapa luoda eliittejä, ainakin eliitiksi itsensä tuntevia. Siinä on ripaus politiikan tai "vaikuttamisen" ammatillistamista. Ammatillistamisen toinen puoli ovat ne ei-ammattilaiset, vähemmän koulutetut.

Vastaavaa toimintaa on harrastettu muissakin paikoissa. Sitra piti vuosien ajan talouspolitiikan kursseja, joille valikoitiin osallistujat tarkalla seulalla, toisin sanoen Sitra-eliitille mieluiset henkilöt. Ja viime vuosina Sitra on järjestänyt mitä kummallisimpia kursseja valituille ja voidelluille, oli kestävän kehityksen kurssi ja mikä se yksi olikaan, muistaakseni jo kurssin nimikin huokui elitismiä.

Sitten on jokavuotinen maanpuolustuskurssi, jolle myös valitaan tarkalla seulalla, ei ketä tahansa.

Ja uudet kansanedustajat "koulutetaan" oikeaan talouspoliittiseen tietoon, koulutuksen järjestäjänä siinäkin taisi olla Sitra, pyydetyt luennoijat tulevat VM:stä, Suomen Pankista ja tietenkin Sixten Korkman.

Maakunnan liitolla on laissa määritelty alueellinen kehittämistehtävä ja saanee siihen ja muuhunkin julkista rahaa. Onkohan "eliittikoulutus" tämän julkisen rahan oikeata käyttöä ja laissa varsinaisesti tarkoitettua tehtävää.

Toivon että joku tekee kantelun.

* * *

Läheltä seuranneena olen pannut merkille että kuvatuin tavoin "koulutetut" valitsevat aina paikkansa eturivistä eivätkä taakseen vilkuile. Eli siis ylpistyvät. Näin jaetaan kansaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Samaa mieltä. Broilerien kasvatukseen saa jo maataloustukea - tälläinen lisäraha ei ole perusteltua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset