Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Keppi ei ole ratkaisu työttömyyteen

  • Tervetuloa meille töihin! Kuva: Riemurasia.
    Tervetuloa meille töihin! Kuva: Riemurasia.

Tänään tuli hallitukselta sekä hyviä että huonoja ehdotuksia. Berner haluaa vapauttaa taksiliikennettä (Yle 18.4.2016) ja Lindström haluaa kepittää työttömiä (Yle 18.4.2016).

Ensimmäinen on pelkästään positiivista, mutta jälkimmäisessä mennään metsään ja lujaa:

"Työtön ei enää voisi kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut."

Tämä suunnitelma perustuu ajatukseen, että epämotivoituneet työntekijät tuottaisivat työnantajalle jotakin. Käytännössä näin ei ole, vaan he ovat ennen kaikkea kustannus. Heidät pitää kouluttaa ja joskus heitä pitää jopa vahtia, mutta halu oppia ja tuottaa lisäarvoa on vähäinen.

Tämän voinee allekirjoittaa jokainen, joka on joskus ollut epämotivoituneen työntekijän esimies. Toisaalta, TE-keskusten maine työnantajien keskuudessa ei ole hyvä muutenkaan, eli kyllä hyvät tekijät löytyvät lähes poikkeuksetta muuta kautta.

Tästä syystä perustilin ja/tai perustulon kaltainen sosiaaliturvauudistus on välttämätön - se tekee työn vastaanottamisen kannattavaksi nykyistä useammissa olosuhteissa, eli keppi muuttuu porkkanaksi, ja moni työntekijä motivoituneemmaksi. Jos tämä tarkoittaa sosiaaliturvan leikkaamista yläpäästä, niin mieluummin niin kuin että ihmisiä pakotetaan töihin.

Ja toisaalta, suomalaiset osaavat kyllä taistella keppiä vastaan, esim työhaastattelussa vakuuttamaan työnantajan siitä, ettei häntä kannata palkata (usein ihan aiheellisestikin, kts. liite), tai myymällä tai siirtämällä autonsa vaimonsa nimiin.

Jos hallituksen tarkoitus on vain toimittaa halpatyövoimaa yrityksille, niin se onnistunee parhaiten käyttämällä vankeja - heillä kun on usein niin tylsää, että pakkotyökin motivoi.

Toisaalta, seuraava luonnollinen askel hallituksen pakkotyöohjelmalle olisi pakottaa yritykset palkkaamaan työvoimaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Totta, nuo kiristystoimet eivät hyödytä ketään. Jos joku haluaa pysyä työstä poissa, se onnistuu nyt yhtä hyvin kuin jatkossakin.

Vaikuttaviakin kiristystoimia olisi olemassa. Erityisesti ansiosidonnaisiin tehtävät leikkaukset ovat aidosti vaikuttavia.

Risto Laine

Tuo kuva oli kyllä hyvä :D

Mutta asiaan:
"Työtön ei enää voisi kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut."

En nyt ole varma, mutta ilmeisesti tämä työttömyysturva kait tarkoittaa ansiosidonnaista...ehkä.

No kuvitellaan tilanne henkilöstä, joka asuu hieman syrjemmällä ja julkinen joukkoliikenne hiukan kortilla ja joutuu käyttämään omaa autoa kulkemiseen työmaalle. Otetaan vaikka kodin ja työpaikan välinen matka 120km siivu, se tekee jollain vähän kuluttavalla dieselillä about 350-400 egua/kk polttoaine kustannukset, siihen päälle muut kulut ja tietysti töissä pitää syödä myös jotain. Nämä kulut tekee jo pelkästään 500 kk.
Näin siis itselläni, koska kuljen tosiaan päivittäin töihin tuon matkan, eli edestakaisin matkaa kertyy 240 km.

Jos kuvitellaan, että ansiosidonnaista saava henkilö saa 1500 egua/kk ja joutuisi ottamaan työtä vastaan näinkin pitkältä ja jos työnantaja ei pysty maksamaan kuin tuon 1500, joutuu uuden logiikan mukaan ottamaan työtä vastaan melkoisella tappiolla, kun palkasta vähennetään matkakulut, syömiset, kodin kulut: vuokra/lainanlyhennys + muut kulut, on meille luotu orja yhteiskunta.

Eikä sekään auta, jos mielii muuttaa kasvukeskuksiin, tulos on sama...koska asumiskulut jne. ovat kovemmat, kuin syrjemmässä. Itse kokeilin löytää sellaista kakkosasuntoa työpaikan läheltä, niin se torppasi jo hintaan, kun jostain helvetin komerosta kiskotaan tonni kuussa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kannattaisi ainakin mahdollistaa mahdollisimman nopeasti se henkilökohtainen konkurssi,koska sitähän tämä tulee tarkoittamaan todella monelle. NOH..tietty se nopeuttaa sitä omaisuuksien uudelleenjärjestelyä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Narulla työntämistä.

Miksi pakottaa työnhakuun, kun jokaiseen (oikeaan ts. ei-puhelinmyynti tms) työpaikkaan on jo valmiiksi kymmeniä hakijoita?

Aidosti ja rehellisesti työhaluttomia ei sitäpaitsi saa edes väkivallan uhallakaan hakemaan töitä.

Jyrki Paldán

Tämä joskus kyllä ihmetyttää. En keksi tuohon kuin kaksi vaihtoehtoa; joko Sayn hörinöiden palvominen erehtymättömänä, tai sitten piilomotiivi tulonjaon uudelleenjärjestelystä entistä enemmän varakkaiden eduksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset