Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Sipilällä ei ole puhtaat jauhot pussissa hajauttamisessa

  • Pokka pitää.
    Pokka pitää.

Aina välillä poliitikkojen puheita kuunnellessa herää kysymys, että onko puhuja tyhmä, vai valehteleeko hän. Päivän Hesaria lukiessa näin taas kävi: Sipilä palautti uskoa koko maan pitämiseksi asuttuna: ”Keskittämisen sijaan Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta” (HS 23.4.2016)

Tällä kertaa on tosin todennäköistä, etteikö Sipilä diplomi-insinöörinä tietäisi, että hajauttaminen ei synnytä mitään kilpailuetua, vaan vaikutus on päinvastastainen: Keskusta hajauttaisi Suomea – tutkijat eri mieltä eduista (HS 17.05.2015).

Tänään Hesarin kommenteista löytyi myös viisautta:

"Ei kukaan ole keskittämässä kaikkea yhdelle kaupunkiseudulle; kyllä Suomessa riittää väestöä ainakin viiden kaupunkiseudun tarpeisiin.

Oikeastaan Helsingin seudun ylivoimaisuus muuhun maahan verrattuna johtuu nimenomaan hajauttamisesta, ei keskittämisestä: kun Helsingin potentiaaliset kilpailijakaupungit kupataan kuiviin elinkelvottoman maaseudun "elävöittämiseksi", Helsinki on ainoa vaihtoehto aitoa monialaista kaupunkia kaipaaville.

Helsinki kyllä pärjää aina, ne on ne muut kaupungit jotka kärsivät eniten."

Pisteet nimimerkille arkkinikkari, näin todellakin on.

***

Aikaisempaa kirjoitteluani samasta aiheesta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194619-kaupungistumisesta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen hallitus voisi siirtyä Jyväskylään. Hallituksen jäsenet voisivat osallistua eduskunnan työskentelyyn vaikkapa Skypen kautta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Miellyttävän populistinen ajatus - kulukorvaukset pois ja Skypellä linjoille : )

Jaakko Savolainen

Puhe on puhetta. Tekoihin voi luottaa. Suomen hallituksen toimet ovat tähdänneet Helsingin seudun ja muiden suurempien asutuskeskittymien talouden virkistämiseen. Ratkaisut liikenteessä, koulutuksessa, kuntatloudessa, valtion virastojen keskittämisissä, yliopistosäästöissä, somessa ym tähtäävät suurten muuttumiseen yhä suuremmiksi ja muiden alueiden jäämistä rapistuviksi välialueiksi.

Toisaalta Sipilän lupaus koko maan pitämisestä asuttuna saattaa olla sananmukaisesti totta. Osaa maasta kehitetään ja osa vain pidetään asuttuna. Valtiolta ja Sipilältä on löytynyt varat maaseudun asuttuna pitämiseen erilaisten tukien avulla. Maaseudun tukia ei ole tarvinnut leikata. Maaseutua siis pidetään asuttuna ja muutamaa suurtaluetta kehitetään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset