Teollinen vallankumous maataloudessa?

Höyrykoneen keksiminen käynnisti teollisen vallankumouksen (Wikipedia) 1700-luvun lopulla, joka kasvatti työn tuottavuutta suoraan tehtaissa, jotka hyödykkeitä valmistivat, ja epäsuorasti siellä, missä hyödykkeiden saatavuuden kasvaessa niitä enemmän käytettiin.

Tehtaissa nähtiin jääkiekkomailaa muistuttava tuottavuuden kasvu (liitteenä), ja pelloille saatiin ensin enemmän ja parempia auroja, sitten traktoreita, ja lopulta automatisoituja puimureita. Pelloilla tapahtunut työn tuottavuuden kasvu ei kuitenkaan muistuttanut jääkiekkomailaa, sillä tämä harppaus oli tapahtunut jo ammoisina aikoina, kun eläimet oli valjastettu aurojen eteen.

Työn tuottavuuden (henkilötyövuotta per tuotettu ruoka) lisäksi toinen olennainen mittari on tuotetun ruuan kokonaismäärä per pinta-alayksikkö. Tässä on havaittavissa kasvua 1940-luvulta lähtien (liitteenä), mutta lätkämailaa ei ole täälläkään havaittavissa.

Tähän saattaa pian tulla muutos, japanilainen sisäviljely lupailee 100 kertaa tehokkaampaa maankäyttöä (www.upriser.com) 40% pienemmällä energiankulutuksella ja sadasosalla aiemmasta vesimäärästä. Syy, miksi tälläinen on (edes teoriassa) mahdollista vasta nyt on ledivalojen kehitys (liitteenä), joka saattaa osoittautua "maanviljelyn omaksi hyörykoneeksi".

Jos tämä osoittautuu todeksi, edelläkävijät voittavat, kuten aina. Ehdotan, että Suomen kansallisia maataloustukia muutetaan ensi tilassa maksettavaksi tuotetun sadon mukaan, sillä nykyiseen pinta-aloihin perustuvat tuet eivät kannusta rakentamaan samalle pinta-alalle useaa kerrosta.

Jos ennustus osoittautuu ankaksi, tämä muutos ei millään tavalla heikentäisi nykyisten viljelijöiden asemaa – niin kauan kuin peltoviljely on tuottavampaa kuin kerrosviljely, jatkukoon se nykyiseen tapaan.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu