Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

KSF:n syöksykierteen perimmäinen syy

  • Valitse markkinasi.
    Valitse markkinasi.

Suomenruotsalaisella medialla ei mene hyvin  (HS 9.5.2016), levikit ovat laskeneet ja konserni teki turskaa viime vuonna lähes seitsemän miljoonaa. Vertailun vuoksi, Sanoma sai nitkuteltua itsensä juuri ja juuri voitolle (TS 3.5.2016), käytännössä leikkaamalla ronskisti kuluja (henkilöstöä).

KSF:ää koskevassa artikkelissa HBL:n toimittaja Janne Strang kiteyttää ongelmat näin: "Muutaman vuoden aikana meillä on ollut neljä eri toimitusjohtajaa, jotka kaikki ovat vetäneet eri suuntiin"

Janne on mitä luultavimmin oikeassa - toisaalta, olisiko toimitusjohtajaksi päässytkään henkilö, joka olisi työhaastattelussa avoimesti myöntänyt mitkä ovat syyt media-alan syöksykierteen taustalla, ja ehdottanut lopullista ratkaisua?

Seuraavaa toimitusjohtajaa ajatellen, syitä on kolme: media-alan kilpailu on nykyään globaalia, ihmiset alati kielitaitoisempia ja ilmaisen sisällön määrä lisääntyy jatkuvasti.

Nämä yhdessä johtavat siihen, että sisällöntuottajat erikoistuvat, ja tuottavat (ja aggregoivat) sisältöä kapeiden, tiettyä yleisöä kiinnostavien osa-alueiden ympäriltä - tälläiseen sisältöön sekä ruotsinkielinen, suomenkielinen että erityisesti suomenruotsalainen yleisö on yksinkertaisesti liian pieni. Tästä syystä esim. ruotsalainen Pewdiepie (Wikipedia) esiintyy englanniksi, joka on de facto lingua franca.

Menestyäkseen (= kasvaakseen) media-alalla nykypäivänä on tähdättävä englanninkielisille markkinoille, joihin merkittävä osa meistäkin nykyisin kuuluu. Tässä vaiheessa on tosin tehtävä päätös, että onko yrityksen tarkoitus voiton tuottaminen osakkeenomistajille, vai sittenkin jotakin muuta. Konstsamfundin tuet nimittäin mitä luultavammin lakkaavat juoksemasta jos kieli vaihtuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ja tietysti, kielen vaihtamisen lisäksi toinen vaihtoehto on ulkoistaa kirjoittaminen vapaaehtoisille (ns. Huuskon metodi), mutta siinä saa journalismi kyytiä ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Haasteena lienee konvertoida tilaajat paperilehden lukijoista nettilukijoiksi. Eiköhän tuo kannattavuusongelma ratkeaisi kun pääsisi irti paperista. Liian suuri osa lukijoista lienee vielä paperiin päin kallellaan ja digitalisaation toteuttaminen julkaisemalla näköislehteä verkossa ei tunnu toimivalta ratkaisulta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tämä ei onnistu, parempi ratkaisu on ruveta kirjoittamaan englanniksi suomenruotsalaisista/suomesta, ja toivoa että löytyy riittävästi maailmalle muuttaneita (tai muuten vaan) joita asia kiinnostaa.

En tosin keksi että miksei löytyisi, itsellänikin on sukua maailmalla jota juuret kiinnostavat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei se varmasti helppoa ole, mutta auttaisi synergian hyödyntämistä entisstään lehtien kesken. Vaikea nähdä ruotsinkielisen median pärjäävän Suomessa ilman kaimasi ja Shaumanin perintöjä. jos taas luopuisivat kielestä en oikein näe koko lehden roolia enkä säätiöiden syytä tukea toimintaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #6

Olet asian ytimessä - jos kyse on kulttuurista eikä liiketoiminnasta, säätiörahoitus on ihan ok ratkaisu.

Jos kyse on liiketoiminnasta, niin sitten menee vaikeaksi - päätös on KSF:n osakkeenomistajien, eli käsittääkseni säätiön.

Veikkaisin että johonkin välimalliin lopulta päädytään - yksi Svenskfinland lehti, jota tehdään minimimiehityksellä nollatuloksella säätiötuen avulla niin laajalle kuin vain mahdollista.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Veikkaisin tiedot printtimedian kuolemasta ennenaikaisiksi. Itse uudistin ikiaikaisen hesaritilauksen noin puolen vuoden tauolta ja ihastuin, palasin kotiin. On hauskaa lukea printtiä aamukahvilla tai kuten eilen äitienpäivänä, selällään sohvalla.

Suomi on pieni markkina-alue kaikilla mittareilla. Kuten myös pieni kielialue sekä ruotsille että suomelle. Itse en lähtisi äidinkieliä tuhoamaan näivettämällä maan virallisia kieliä englannilla. Englantia voi ymmärtää ja puhua, vaikka pitäisikin suomalaista lippua korkealla. Ei taida kuulua viskipuoleen prioriteetteihin?

ps. Miksi muuten kirjoitat tänne suomeksi?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

>Veikkaisin tiedot printtimedian kuolemasta ennenaikaisiksi.

Printtimedia ei ole kuollut, mutta jos ihmettä ei tapahdu, niin 2022 alkaa näyttää pahalta: http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sites/default/file...

Kysymys kuuluu mikä on se asia joka trendin kääntää?

>Suomi on pieni markkina-alue kaikilla mittareilla. Kuten myös pieni kielialue sekä ruotsille että suomelle. Itse en lähtisi äidinkieliä tuhoamaan näivettämällä maan virallisia kieliä englannilla. Englantia voi ymmärtää ja puhua, vaikka pitäisikin suomalaista lippua korkealla. Ei taida kuulua viskipuoleen prioriteetteihin?

Käsitit väärin, en ole näivettämässä kieltä vaan pelastamassa yhtiöitä. Saavat tietysti tehdä kuten haluavat - puolueella ei asiaan ole mitään kantaa.

>ps. Miksi muuten kirjoitat tänne suomeksi?

Vaalialueen rajojen mukaan - yhden kirjoituksen olen tänne tosin englanniksi kirjoittanutkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset