Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kaverikapitalismi ja kilpailu - Stubb, Orpo ja Lepomäki

  • Lepomäki mainittu yhtä usein kuin pienpuolueet eduskuntavaalien yhteydessä. (Kuva: Aki Kivirinta)
    Lepomäki mainittu yhtä usein kuin pienpuolueet eduskuntavaalien yhteydessä. (Kuva: Aki Kivirinta)

Matti Apunen kirjoitti Hesariin hiljattain, että Kokoomus etsii pelastajaa, mutta oikeasti se tarvitsisi uuden päämäärän (HS 10.5.2016):

"Mihin kokoomusväki pyrkii, paitsi yleiseen miellyttävyyteen ja mukavuuteen?"

Uskon, että kyse ei ole siitä, etteikö puolueella olisi päämäärää, ongelma on siinä, että sitä ei voi sanoa ääneen. Tuomas Enbuske kiteytti tuon päämäärän (15.4.2016):

"Se ääliömäisyys, että taksiala on edelleen voimakkaasti säännelty, on ennen kaikkea kokoomuksen ja keskustan vika. Ne väittävät kannattavansa markkinataloutta, vaikka oikeasti ne edustavat kaverikapitalismia. Se tarkoittaa omien Lions Club -kavereiden ja vaalirahoittajien bisnesten suojelua."

Mitenkään muuten ei ole selitettävissä puolueen vastentahtoisuutta purkaa apteekkimonopoli (joka on vuodessa satojen miljoonien tulonsiirto veronmaksajilta ja kuluttajilta apteekkareille), muuten pienentää tulonsiirtoja hyväosaisille (esim. asumistuki), tai hinku ajaa hallintarekisteriä kuin käärmettä pyssyyn.

Tarvittiin keskustalainen liikenne- ja viestintäministeri, jolle kansansuosio ei ole elämän tarkoitus, ennen kuin Suomessa alettiin tehdä joitakin kilpailua edistäviä päätöksiä, kuten kauppojen aukiolojen vapauttaminen, sekä VR:n monopolin nakertaminen.

Kilpailu on kaverikapitalismin pahin vihollinen. Paradoksaalisesti niin ovat julkisetkin palvelut, eli tässä suhteessa vasemmisto jo näennäinen oikeisto (Kokoomus) ovat löytäneet toisensa kauan sitten.

Kokoomuksen puoluejohto on ymmärtänyt, että Lepomäen puheenjohtajuus, tai edes sen harkitseminen, nakertaa puolueen peruskiveä - kaverikapitalismia. Nykyisen puheenjohtajan suosio on sen verran pohjamudissa, että Lepomäen ja Stubbin välille olisi syntynyt todellista kilpailua ja keskustelua, joka itsessään olisi ollut puolueelle haitallista.

Ratkaisu oli laittaa Orpo ehdolle, jolloin kisa käydään kahden samanmielisen kesken - näin Lepomäki marginalisoidaan (kts. kuvaliite), aivan kuten pienpuolueet vaaleissa. Orpo tulee tämän kisan voittamaan, ja Stubb pakenee jonnekin sopivaa palkkiovirkaan, veikkaisin Eurooppaan.

Sääli sinänsä, Suomen parhaaksi soisin Kokoomuksen muuttavan linjaansa, ja Lepomäki olisi ns. best bet siihen suuntaan.

Medialla on tässä oma vastuunsa, älkää marginalisoiko Elinaa - ainakaan te, jotka ette kaverikapitalisteihin kuulu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämä vaatisi nyt taktista silmää. Jos Viskipuolue asettuu tukemaan Lepomäkeä, hänellä ei ole mitään mahdollisuuksia : D

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kyseessähän ei ole Viskipuolueen kanta, vaan omani, mutta mutulla Kokoomuksen ulkopuolella Lepomäen kannatus on puheenjohtajaehdokkaista suurinta, ja se ei (uskoakseni) johdu siitä, että kaikki tahtovat Kokoomukselle pahaa.

Näkisin, että kyse on siitä, että tämä maa janoaa muutosta kuin kuiva aavikko vettä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oikea kapitalismi on aina kavereiden välistä. Minun mutuni on, että kysymys on niistä kavereista, jotka haluavat modernisoida Venäjää ja pelata isossa energiabisneksessä. Jotkut Suomen taksimarkkinat eivät oikeasti kiinnosta ketään.

Alexander Stubb on ollut jo pitkään ainoa suomalainen poliitikko, joka uskaltaa osallistua keskusteluun esimerkiksi EU-kokouksissa. Se on huomattu hyvässä ja pahassa. Jossain on päätetty vaihtaa hänet vaarattomana jees-miehenä tunnettuun turkulaiseen. Otsikoita ja "kyselyjä" tehtaillaan isolla rahalla poikien kesken, naisilla on noissa peleissä korkeintaan kahvinkeittäjän homma.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #8

Merkel keittelee kahvia?

Se, että Suomen markkinoiden vapauttaminen ei suomalaisia kiinnosta, on sinänsä surullista, koska suomalaiset ovat kartellien ja monopolien maksumiehenä.

Itseäni kyllä kiinnostaa, jokainen sata miljoonaa mikä saadaan säästettyä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #10

Merkel virittelee jo tulta kahvipannun alle, jos näitä eilisiä otsikoita pitää uskoa. Merkelistä haluaa eroon itse Putin, kertoi Saksan tiedustelupalvelu aiemmin keväällä. Mihinkään siitä ei pääse, että mikä tahansa gallup on aina vähän teettäjänsä näköinen. Rahalla saa ja hevosella pääsee!

https://wbponline.com/Articles/View/63111/two-out-...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #12

Tästä huolimatta, maailmanhistoria on nähnyt Kleopatransa, Thatcherinsa ja Merkelinsä - stereotypiat kahvinkeittämisestä ovat turhia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #14

Kyllä se noinkin on - eikä unohdeta Hillary Clintonia.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #12

Se on noissa gallupeissa vähän sama juttu kuin vaaleissa Neuvostoliitossa.

Stalinhan totesi, ettei sillä väliä kuka äänestää - ratkaisevaa on, kuka ne äänet laskee.

Gallupeissa tämä menee niin, ettei sillä väliä mitä ne vastaa - ratkaisevaa on, kuka ja miten kirjoittaa ne kysymykset. (Eero Lehto varmaan tietäisi tämän.)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Viskipuolueen edustaja ymmärtää, että kaikki vanhat puolueet ajavat sisäpiiriensä etuja. Italiassa on tälle nimikin: Mafia.
Muistan nuorempana Hömeelinnassa, kun Kokoomuslaiset pankinjohtajat tappoivat kannattavia uusia yrityksiä antaakseen ne Lions, Rotary, Vapaamurari... -kavereille tai sukulaisilleen. Varmaan erityisesti näitä lieroja etoi erityisen paljon erään maatalouskauppayrittäjän nousu verokalenterin kärkeen, jotta yritys tarvitsi tappaa.
Älykkäänä ja analyyttisenä pitämänä Lepomäenkin on täytynyt turvautua varsin vastenmielisiin kokoomuslieroihin, jotta saisi tarpeeksi kannatusta vaaleihin.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Wahlroos-kytkös Lepomäellähän on olemassa, mutta Nallesta ei kyllä tiedä varmasti onko kyseessä liero, kala vai albatrossi : )

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Wahlroos on ihan OK, mutta tarkoitan tässä Kokomuksen sisäpiiriläisiä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #5

Mahdollisesti, en osaa sanoa.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Kun tähän kaverikapitalismiin vielä yhdistetään kolmikanta, ollaankin sellaisessa ihmemaassa, että hengittämisen vapauskin alkaa olla jo vaaravyöhykkeellä.

Pikku yksityiskohtana muistutan, että Lepomäkeä ja blogissa mainittua ministeri Berneriähän yhdistää ajatuspaja Libera. Lepomäki toimi sen tutkimusjohtajana ja Berner puolestaan hallituksen puheenjohtajana Wahlroosin jälkeen. Berner sentään älysi erota tuosta toimesta vaalien tuoksinassa, kun varmaankin huomasi ettei libertalismi oikein mahdu alkiolaiseen Keskustaan.

Mutta käytännön toimissahan Berner on ollut hyvinkin johdonmukainen - uskollisena Liberan ajamalle libertalismille.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Käsittääkseni Libera edistää enemmänkin liberalismia, ei libertarismia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Liberalism

https://en.wikipedia.org/wiki/Libertarianism

Mutta onhan tämä melkoista semanttista nuorallakävelyä - oman määritelmänsä mukaan:

"Libera on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja itsenäinen ajatuspaja, joka tukee ja edistää yksilönvapautta, vapaata yrittäjyyttä, vapaita markkinoita ja vapaata yhteiskuntaa."

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Sopii, voipi hyvinkin olla juuri noin.

Jatkan 'semanttista nuorallakävelyä' sen verran, että Matti Apunen saattaisi suuttua kirjoittaessasi hänestä 'Hesarin Apusena'.

Vaikka Hesariin kolumnoikin niin EVAsta herra taitaa palkkansa nostaa. Mutta ennen kaikkea hän on Aamulehden(!) entinen päätoimittaja.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #11

Hmm, totta, good point - korjaan tekstiin, kiitos!

Ilkka Huotari

Arvaisin, että Orpon rummutuksen takana on media (kuten kuvastakin näkyy), ja media meni Orpon taakse sen takia, että hänellä on suvaitsevaiset mielipiteet maahanmuuton suhteen. Kuten mediallakin.

(En tosin ole varma onko hänellä varsinaisia omia mielipiteitä, ne tuntuvat olevan muilta kopioituja. Mieshän on puhunut ristiriitaisesti koko viime syksyn ajan, välillä turvapaikanhakijoiden motiivien arvostelu on rasismia, välillä ei.)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mikä ihme siinä on ettei asioista voi puhua niiden oikeilla nimillä.. Tällä tarkoitan termiä kaverikapitalismi,kun oikea termi on ihan vaan pelkkä kapitalismi.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

No ei ole oikea termi!

Pelkkään kapitalismiin kuuluu schumpeteriläinen 'luova tuho'.

Mikä prosessi ei taatusti tee kavereita niistä, joiden yritys savuaa raunioina.

Joten kyllä tämä meidän on sellaista sosialidemokraatista hyvin/pahoinvointivaltion kaverikapitalismia ettei paremmasta/pahemmasta väliä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tottakai saat olla naivi,mutta todellisuudessa kapitalismissa kaverit ovat juuri se oleellinen tekijä. Juuri kaverit mahdollistavat koko järjestyksen. Jos se nyt tapahtuu Suomen kaltaisessa ympäristössä,niin ei se käsitettä muuta. Kapitalismi on täysin riippuvainen valtiosta ja siksi kaverit kuuluvat siihen jo ominaisuutena.

Rehellistä on puhua asioista niiden oikealla nimellä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kapitalismin määritelmä wikipedian mukaan:

Capitalism is an economic system based on private ownership of the means of production and their operation for profit. Characteristics central to capitalism include private property, capital accumulation, wage labor, voluntary exchange, a price system, and competitive markets.

Kaverikapitalismissa on pudotettu viimeinen pois.

Jatkuu myös selventävästi:

In a capitalist market economy, decision-making and investment is determined by the owners of the factors of production in financial and capital markets, and prices and the distribution of goods are mainly determined by competition in the market.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Väität siis ettei kavereiden hankkimisessa tapahdu kilpailua? Tottakai tapahtuu,sitä kutsutaan lobbaukseksi joka on luontaista ihmisrn käyttäytymistä. Kapitalismissa se sitten luonnollisesti korostuu,koska sillä saadaan kapitalismiin kuuluvat etuoikeudet muodostettua mm.tekijänoikeudet,patentit jne.

Miksi tahdotte määritellä todellisuutta teorialla,kun sen voi empiirisesti myöskin todeta.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #22

Se, että sinusta kaverikapitalismi ja kapitalismi on yksi ja sama asia, on pelkästään sinun mielipide. Joka selvästi perustuu laiskaan ajatteluun ja haluttomuuteen eritellä tosi-elämän ilmiöitä riittävällä tarkkuudella. Eli olla laiska myös siinä mainostamassassasi empiriassa.

On sinänäsä hyödytöntä keskustella jos et suostu/halua/pysty erittelemään selvästikin kahta erilaista ilmiötä kuten kapitalismi ja kaverikapitalismi ovat.

Joten huudanpa vaan metsään - mainitut etuoikeudet, tekijänoikeudet, patentit, jne. ovat nimenomaan kaverikapitalismiin kuuuluvia tunnusmerkkejä. Ne estävät ja rajoittavat kilpailun, joka taas on kapitalismin erottamaton tunnusmerkki.

Esim. kun pääministeri Sipilä eilen perusteli valtion omistusten järjestelyjä, hän viittasi 'luonnollisiin monopoleihin' ja kaikki nyökyttelivät. Ei ole olemassa mitään "luonnollisia" monopoleja, siis kapitalismissa ei ole. Mutta tässä meidän kaverikapitalismissa on.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #23

"Ei ole olemassa mitään "luonnollisia" monopoleja, siis kapitalismissa ei ole."

Eli olisi hienoa saada viisikymmentä lähes identtistä kantaverkkoa vierekkäin kilpailemaan keskenään? Sama juttu maanteissä, rautateissä, puhelinlinjoissa, tukiasemissa, pyöräteissä, vesiputkissa jne. Monen mielestä se olisi valtavaa tilan, työn, resurssien ja päästöjen tuhlausta, mutta hei, ehkä tuhannessa vuodessa kilpailu ajaisi ne tehokkaammiksi kuin lyhytkatseisella monopolisoinnilla olisi saavutettu, ja sitten olisi kivempaa! Ellei tuo sama kilpailu olisi jo siinä vaiheessa päästöillään tuhonnut planeettaa asuinkelvottomaksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #23

"Se, että sinusta kaverikapitalismi ja kapitalismi on yksi ja sama asia, on pelkästään sinun mielipide."

En ainakaan ole lukenut sitä wikistä joten kyllä,se on minun empiriaan perustuva mielipide.Mutta laiskuudesta voidaan olla montaa mieltä,minusta sitten on todella laiskaa keksiä uusia nimiä sen mukaan,kuin ihanne ei toteudu. Et ole monestikkaan ollut keksimässä kommunismista eri nimiä? Hmm..miksiköhän?

"On sinänäsä hyödytöntä keskustella jos et suostu/halua/pysty erittelemään selvästikin kahta erilaista ilmiötä kuten kapitalismi ja kaverikapitalismi ovat."

Tämä on hyvä lähtökohta yhteisen näkemyksen hakemiselle. Kerro milloin ne muodostuvat erillisiksi ilmiöiksi,niin selitän miksi ne kaverikapitalismi syntyy kapitalismissa.

"Joten huudanpa vaan metsään - mainitut etuoikeudet, tekijänoikeudet, patentit, jne. ovat nimenomaan kaverikapitalismiin kuuuluvia tunnusmerkkejä. Ne estävät ja rajoittavat kilpailun, joka taas on kapitalismin erottamaton tunnusmerkki."

Niin ne tekevät,mutta silloihan kapitalisti on saanut vain hyvän aseman,kun pääsee rajoittamaan kilpailua. Kapitalismi on täysin kiinni valtiossa ja sen väkivaltamonopolissa joka kuitenkin suojelee kapitalistin yksityisomaisuutta. Eli siis kaverikapitalismi on osaltaan jo pohjalatauksena valtiossa olemassa ja ilman valtiota ei ole kapitalismia vaan välittömästi päädytään feodalismiin..eli paluu aikaan ennen kansallisvaltioita.

Luonnollinen monopoli on..joku ihmeellinen sanaseos. Mahtaako luonnossa esiintyä ainuttakaan monopolia,mutta valtiossa..valtiossa esiintyy helpostikkin monopoleja,mutta suhteessa valtioon niitä varmaankin sitten voi pitää luonnollisina.

Jyrki Paldán

Lepomäki kokoomuksen pj:nä olisi kyllä melkoinen lottovoitto vasemmistolle. Kansa kun tuskin asettuu tuon mummot-saa-vapaasti-jäätyä-hankeen-koska-he-ovat-laiskoja-ja-saamattomia-politiikan taakse, jolloin kokoomus menettäisi merkittävästi asemiaan. Ellei sitten tuo keltaisen lehdistön ajama propaganda ole syövyttänyt riittävän monen aivoja jo siihen tilaan, että he näkevät häkkiasunnot, työtätekevän köyhälistön, laskevan mediaanipalkan ja kasvavan eriarvoisuuden, sekä muut talousliberalismin ihanuudet ihan hienoina juttuina.

Kaverikapitalismin ja talousliberaalin kapitalismin ero sinänsä on suurinpiirtein yhtä suuri ja merkittävä kuin Maon Kiinan ja Neuvostoliiton. Varmasti eroja löytyy sieltä sun täältä ja toisessa on paljonkin hyvää toiseen verrattuna, mutta molemmat ovat hyvin lähellä sitä ikävintä kuviteltavissa olevaa dystopiaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kysymys kai kuuluu, että onko talousliberaalia kapitalismia kokeiltu jossain - tai vielä paremmin, mikä yhteiskunta on talousliberaalien kokeilu tähän saakka, ja miten sen kävi?

Kieltämättä yövartijavaltio on liioittelua, mutta aika monta piirua on varaa nykyisestä liberaalimpaan suuntaan liikahtaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset