Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Lyhyesti perjantaina - TE-toimistot törsäävät

  • Näin se käy.
    Näin se käy.

Joku minua viisaampi on aikoinaan todennut, että kaikkein typerintä on tehdä hyvin jotain mitä ei pitäisi tehdä lainkaan - 20 miljoonaa turhien palvelujen digitalisoimiseen on tästä malliesimerkki (TT 12.5.2016)

TE-toimistot eivät tuo tähän maahan mitään. Tämän voi kuka tahansa kommentoija osoittaa vääräksi kertomalla omakohtaisesti miten he ovat kyseisten toimistojen palveluista hyötyneet.

TE-toimistot maksavat vuodessa 165 miljoonaa euroa, tuo 20 miljoonaa siihen päälle on ns. "harrastuksen kuluja".

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ruksi seinään, tämän blogauksen innoittamana vastaanotin juuri muita kanavia pitkin menestystarinan:

"(TE-toimisto) myönsi starttirahaa, mikä esti minua kuolemasta nälkää, mutta jonka varaan en olisi pelkästään firmaa perustanut, sekä soitti minulle ja kertoi, että starttirahassa on porsaanreikä, jonka ansiossa sivussa saa tehdä toiminimellä niin pal fyffee ku ehtii, koska se ei ole palkkaa eikä palkkatukea."

Hatunnosto ja kippis tälle te-keskuksen kaverille, maalla on vielä toivoa!

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «starttirahassa on porsaanreikä, jonka ansiossa sivussa saa tehdä toiminimellä niin pal fyffee ku ehtii»

Porsaanreikä? Eikös se ole koko starttirahan pointti, että se on aloittavan yrittäjän "perustuloa"?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Itselleni ei tästä eikä tuosta artikkelista vielä avautunut, miksi TE-palvelujen digitalisointi olisi erityisen turha asia? Ainakin joidenkin julkisten palvelujen digitalisointi vaikuttaa onnistuneen edes kohtalaisesti.

TE-toimistojen tehtävänä on huolehtia vähän kaikesta työttömyyteen liittyvästä, ihan työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisesta. Lisäksi tietenkin sellaisista jutuista, kuten että työnhakijat oikeasti hakevat töitä ja jos siinä on jotain esteitä, ohjataan asianmukaisiin palveluihin. Sinällään TE-toimistojen vastuulla on myös Suomen ehkä suurin työpaikkailmoitusjärjestelmä, mutta olettaisin kulurakenteen tulevan pääosin paikallisten TE-toimistojen toimintakuluista.

Ja tietenkin TE-toimistoilla on suuri seulontavalta siitä, kenelle ei anneta työttömyysturvaa, joka säästää valtiolta lukuisia ja lukuisia miljoonia. Melkoinen osa käytännössä toki mielivaltaisesti ja usein myös lainvastaisesti.

Hinta toki kuulostaa aika isolta suhteessa tuohon kokonaisbudjettiin, mutta tässä ei nyt mitenkään selviä mitä se sisältää.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

TE-palvelujen digitalisointi on turhaa, koska te-palvelut ovat itsessään turhia.

Oikea tapa digitalisoida nuo palvelut on siirtyä perustuloon ja/tai perustiliin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Sinällään itsekin pidän perustuloa hyvin kiinnostavana, mutta varmaan nykyisellä järjestelmällä mennään vielä ainakin tovin. Perustuloon lähteminen suin päin olisi varmastikin tyhmää, josta syystä sellaista lienee turha odottaa vielä kymmeneen vuoteen maanlaajuisesti, jos on ylipäätään tullakseen. Näiden järjestelmien käyttöikä lienee sitä luokkaa.

Perustulo ei myöskään tarkoita työttömyysturvajärjestelmän poistamista, vaikkakin se tietenkin riippuu mallista. Todennäköisimmässä mallissa se ehkä korvaisi peruspäivärahan, mutta ansiosidonnaisuus ja jotkin muut tilannesidonnaisuudet tulisivat säilymään jossain muodossa. TE-toimistojen tehtävä työttömyysturvan järjestämisessä ei siten suoraan poistuisi.

TE-toimistoilla varmasti tulisi olemaan tehtäviä myös työnhaun avustamisessa ja koulutuksiin ohjauksessa, kuten nykyäänkin. Tehtävät varmasti muuttuisivat ja epäilemättä supistuisivat, kun suurinta sosiaalietua, oikeutta peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen, ei tarvitsisi enää vahdata.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #6

"Sinällään itsekin pidän perustuloa hyvin kiinnostavana, mutta varmaan nykyisellä järjestelmällä mennään vielä ainakin tovin."

Elämä on lyhyt, rytkönen pitkä. Tälläiset 20 miljoonan euron investoinnit kuolleeseen kudokseen ovat omiaan viivästyttämään perustuloa.

"Perustulo ei myöskään tarkoita työttömyysturvajärjestelmän poistamista, vaikkakin se tietenkin riippuu mallista. Todennäköisimmässä mallissa se ehkä korvaisi peruspäivärahan, mutta ansiosidonnaisuus ja jotkin muut tilannesidonnaisuudet tulisivat säilymään jossain muodossa. TE-toimistojen tehtävä työttömyysturvan järjestämisessä ei siten suoraan poistuisi."

Huomaa toki, että ansiosidonnaisen maksavat kassat, ei TE-toimistot.

"TE-toimistoilla varmasti tulisi olemaan tehtäviä myös työnhaun avustamisessa ja koulutuksiin ohjauksessa, kuten nykyäänkin. Tehtävät varmasti muuttuisivat ja epäilemättä supistuisivat, kun suurinta sosiaalietua, oikeutta peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen, ei tarvitsisi enää vahdata."

TE-toimistoilla on tehtäviä niin kauan kuin me annamme niille rahoitusta - virasto keksii aina tekemistä.

Alun perin työvoimatoimisto perustettiin osoittamaan ihmisille töitä, 90-luvun massatyöttömyyden myötä se ei enää kyennyt tekemään alkuperäistä tehtäväänsä, vaan keksittiin ns. aktiivinen työvoimapolitiikka.

Tässä maailmassa edelleen elämme - viraston pyörät pyörivät, ja sen työntekijät ovat jo unohtaneet olemassaolonsa tarkoituksen.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Mikäli tapaisin sen henkilön, jonka idea on ollut että TE-keskus ei tarjoa portaalissaan - johon sentään autentikoidutaan vahvalla tunnistuksella - sisäisen viestinnän mahdollisuutta, saati että tässä viestinnässä voisi myös käsitellä liitetiedostoja, pyytäisin kuvailemaan ihan omin sanoin mitä oikein on ajatellut.

Elämmehän sentään jo vuotta 2016.

KELA:n portaalissa tämä itsestäänselvyys on hoidettu mallikkaasti ja on myös todettava, että kohtalaisen ripeästi ja asiallisesti näihin viesteihin siellä myös vastataan.

No, TE-keskukseen ei käytännössä voi olla yhteydessä muutoin kuin jättämällä sen kuuluisan soittopyynnön, ja mitä tulee asiakirjoihin, tämä julkinen palvelu aivan vakavissaan ja käytännössä vailla vaihtoehtoja kehottaa ostamaan kirjekuoren ja postittamaan mainitut liitteet. Toistan, vuonna 2016.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Siirtäisin työnvälityksen kokonaaan yksityisille tahoille.

Työnhakijoiden ainoa velvollisuus olisi luoda oma CV työkkärin järjestelmään. Lisäksi järjestelmässä olisi oppilaitosten vahvistamat koulutustiedot. Todellisuudessa työkyvyttömät erilliseen rekisteriin, jolloin tiedämme todellisen työvoiman määrän.

+ Siirtyminen perustuloon. Tempputyöllistys ja -koulutus pois. Jokainen hakeutukooon perustulolla tarpeelliseksi katsomaansa oikeaan koulutukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset