Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Miljardi vuodessa kulttuuriin ja kansanterveyteen

  • Jokaiselle tällainen? (Kuva: Smartum)
    Jokaiselle tällainen? (Kuva: Smartum)

Jokaiselle tonni käteen – ”helikopteriraha” on keskuspankkien viimeinen ase (HS 6.6.2016) - tällä hetkellä näyttäisi siltä, että parin vuoden sisään tullaan tämäkin ihme näkemään, eli mannaa taivaasta.

Talouden nykytilanteessa rahan painaminen yksityisen sektorin velkakuorman keventämiseksi, sekä kulutuskysynnän lisäämiseksi on järkevää, mutta väärin toteutettuna voidaan mennä pahastikin metsään.

Suurin virhe on painaa rahaa ja kaataa se julkissektorin moolokin kitaan, vähemmän vaarallinen, mutta todennäköisempi virhe on painaa rahaa ja antaa se kansalaisille kertaeränä ("tonni käteen"), sillä se kannetaan ensi tilassa Pattayalle, tai kiinalaisiin taulutelkkareihin.

Näiden tapojen sijaan ehdotan, että toteutamme helikopterirahan jokaiselle kansalaisille jaettavina liikunta ja kulttuuriseteleinä, tarkemmin kaikille kansalaisille annetusta 15e kuukausittaisesta liikunta ja kulttuurisaldosta. Laskennallinen kustannus on noin miljardin vuodessa, ja pystymme huolehtimaan siitä, että se kohdistuu Suomen ja suomalaisten kannalta erinomaisella tavalla.

***

Aikaisempia kirjoituksiani aiheesta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215832-lentotunteja-taloustiet...

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203298-helikopterista-rahaa-si...

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202684-palveluseteli-rinnakkai...

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195050-velat-jaavat-satavarmas...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Rakentava ehdotus. Puhtaasta helikopterirahasta ei hyötyisi kuin Saksa.

Tuota voisi laajentaa tarjoamalla kotimaan joukkoliikennevälineissä hiljaisia vuoroja joilla reissata moikkaamaan sukulaisia. Ja hierojalla käynti silloin tällöin tekisi hyvää niin työkyvylle kuin elämänlaadullekin.

Itseasiassa tuostahan voisi tehdä kotimaisen rinnakkaisvaluutan :D

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Itseasiassa tuostahan voisi tehdä kotimaisen rinnakkaisvaluutan"

Juurikin näin - aloittaisin olemassaolevan järjestelmän päältä, ja laajentaisin terveydenhuoltoon ja koulutukseen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Helikopterirahassa kysymys on samasta ilmiöstä kuin Aku Ankan tarinassa; kun taivaalta satoi rahaa. Roopen omaisuus lensi pyörremyrskyn mukana taivaan tuuliin, mutta kas kummaa, rahat palautuivat kuitenkin takaisin laariin.

Näin kävisi, vaikka jokaiselle kansalaiselle annettaisiin miljoona.

Rahat palaisivat alta aikayksikön keskuspankkiin. Tavalla tai toisella. Ainoana hyötyvaikutuksena voitaisiin katsoa olevan inflaatiota kiihdyttävän vaikutuksen ihmisten ollessa lähtötilannetta köyhempiä.

Asuntojen, vuokrien, autojen, polttoaineiden sekä elintarvikkeiden ym. hinnat pompsahtaisivat kattoon kuin Aku Ankassa konsanaan, jos markkinoille ilmestyisi yhtäkkiä ylimääräistä rahaa.

Näinhän kävi mm. Saksassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Ihmisillä oli kyllä rahaa, mutta kun sillä rahalla ei saanut mitään...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset