Kuuden tunnin työpäivä tulee vääjäämättä

Tulevaisuuden ennustaminen on kohtuullisen helppoa, otetaan vain historiadataan perustuva käyrä, ja asetetaan sille viivoitin. Tällä perusteella (kts. kuvaliite) kuuden tunnin työpäivä on todellisuutta, jos ei nyt niin parin vuosikymmenen sisään.

Tämän varjossa "Li Andersson kokeilisi kuuden tunnin työpäivää" (IS 12.6.2016), johon Vartiainen sivaltaa " Li, te yritätte murheellisen sinnikkäästi luoda omatekoista "talousteoriaa" jossa työvoimakustannus ei vaikuta työllisyyteen" (US 13.6.2016) on surullista luettavaa, sillä keskustelu on puolin ja toisin harhaanjohtavaa.

Vasemmistoliiton kanta on, että kuuden tunnin työpäivä pitäisi toteuttaa ansiotasoa laskematta, ja Vartiaisen mukaan "Vapaassa markkinataloudessa niitä [6h työpäiviä] tehdään koko ajan, niiden toimesta jotka haluavat 6 h työpäivän."

Mielestäni Vasemmistoliiton kanta on populismia puhtaimmassa muodossaan – he tietävät vallan hyvin, että jonkun tuokin lysti on maksettava, eikä moisia rahoja mistään löydy – jos työviikko lyhenee, pienenevät ansiotkin, ja sillä sipuli.

Vartiaisen kommentti on joko piikki suomalaista yhteiskuntaa kohtaan, tai sitten vieraantuneisuutta suomalaista työelämää kohtaan – työnantajat eivät riemusta kiljahdellen lyhyempään työviikkoon suostu, sillä merkittävä osa kustannuksista  seuraa työntekijöiden määrää, ei työtunteja.

Tämä on kuitenkin suhteellisen helposti ratkaistavissa – jos säädämme että työn sivukuluista 50% maksetaan ensimmäisestä 30 viikkotunnista, ja 50% sen ylittävästä 7,5 tunnista, syntyy työnantajalle insentiivi tarjota työntekijälle lyhyempää työviikkoa. Jos työntekijä arvostaa vapaa-aikaansa korkeampia ansioita enemmän, hän voi tarjoukseen halutessaan tarttua.

Henkilökohtaisesti pidän myös selvänä, että työn jakaminen tasaisemmin on välttämätöntä tulevaisuudessa, täystyöllisyyttä ei kyetä muuten saavuttamaan, ja syrjäytämme kokonaisia sukupolvia.

***

Disclaimer: allekirjoittanut tekee nelipäiväistä työviikkoa, ja on sivutoiminen yrittäjä sekä harrastaa politiikkaa viidentenä.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu