Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Yhteismaa: Sakkoa uuden osakeyhtiön perustamisesta

  • Tälläiset ovat sentään yrittäjälle harvinaisia, mutta kaikenlaista voi pakasta tulla.
    Tälläiset ovat sentään yrittäjälle harvinaisia, mutta kaikenlaista voi pakasta tulla.

"Laskuvirhe pankissa sinun hyödyksesi" korttia odotellessa, tällä kertaa napsahti hieman toisenlainen.

Perustin 30.3.2016 toisen osakeyhtiöni, ja se oli pankkitilin hankkimisen verran jouhevampaa kuin ensimmäisen perustaminen 2014. Silloin parikin pankkia totesi että yritysasiakkaat tuovat vain hiekkaa pankin lattialle ja kieltäytyivät avaamasta yritykselle tiliä ellen siirrä kaikkea henkilökohtaista pankkitoimintaani heille (kieltäydyin), nyt tili aukesi samassa prosessissa, vaikka pankissa pitikin käydä fyysisesti vakuuttamassa etten ole terroristi.

Osakeyhtiön perustamiseen liittyvä automaatio oli hieman entisestä kehittynyt, mutta koska systeemit olivat muuttuneet, tötöilin jossain kohdassa ja ilmoitin vahingossa firman työnantajarekisteriin, vaikka itse liiketoiminta ei ole vielä alkanut. Perustajien kesken ohjelmistoa toteuttaessa tämä on ihan normaali järjestely, eli rahaa ei tule sisään ennenkuin ohjelmisto on valmis ja myyty, ja palkkaa ei nosta kukaan.

Ensimmäisen kerran kun verottajalta tuli postia, hoidin ilmoitukset verotilin kautta, ja poistin firman työnantajarekisteristä. Oma moka, joten hieman lisätyötä itselle, mikäs siinä, ajattelin.

Eihän se tietenkään mennyt kuten Strömsössä, en sitten ilmottanut maaliskuun osalta ettei palkkoja makseta, joten verottaja arvioi 2000e palkkoja maksettavaksi noista kahdesta päivästä, ja mätki sen mukaan.

Jälki-ilmoittelun ja päätösten korjaamisen jälkeen veronkorotusta (= sakkoa) jäi maksettavaksi kohtuulliset 85e, mutta aikaa ja tupakkaa taisi palaa sekä minulta että verottajalta merkittävästi enemmän.

 

Tässä sirkuksessa jäin pohtimaan, että kaikki tämä toimisi helpommin niin, että jokaisella henkilöllä olisi verotili, jonne palkka maksettaisiin, ja josta verottaja sitten ulosmittaisi kaikki työnantajamaksut, sekä ansiotuloveron, jonka jälkeen loput siirrettäisiin palkansaajan tilille.

Kenenkään ei tarvitsisi ylimääräistä sormea heilauttaa, virheiden määrä vähenisi, ja työntekijät vihdoin näkisivät Suomen verokiilan (TS 3.11.2015) kaikessa komeudessaan (tai jos tarkkoja ollaan, niin ei ihan kaikessa komeudessaan, koska alv jäisi vielä puuttumaan).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Iiskonmaki

Loistava idea. Johan ALV näkyy kuiteissa, mutta valtaosa suomalaisista haluaisi nostaa ALV:n entisestään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset