Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kela-kortti, turhuuden huipentuma

  • Nipussa oli viitisen lappua, täytin kolme riviä ja postiin.
    Nipussa oli viitisen lappua, täytin kolme riviä ja postiin.

Kelan toimintakulut ovat noin 430 miljoonaa euroa vuodessa (Kela.fi, tilinpäätös 2015), mikä on todella paljon laitokselta, joka ei tuota yhtään palvelua, jota kansalaiset tarvitsevat tai haluaisivat.

Vertauksena esim. poliisiin, joka luo turvallisuutta, tai opetustoimeen, joka tarjoaa koulutuspalveluja, Kelan ainoa "palvelu" on byrokratia.

Männävuosina kun täytin lääkekorvauslappuja (niitä, jotka jouduit täyttämään jos sinulla ei ole Kela-korttia mukana apteekissa asioidessasi), laskin päässäni, että kyllä noiden lappujen käsittely Suomen mittakaavassa jo sata henkeä täysipäiväisesti työllistää.

Nykypäivänä ei joudu enää lääkekorvauksista lappuja täyttämään, vaan henkilöllisyystodistuksen perusteella näkevät järjestelmästä oletko oikeutettu korvauksiin vai ei.

Yllätykseni oli suuri, kun männäviikolla kävin hammaslääkärissä, Kampin Megaklinikka näytti kyntensä siinä miten yksityinen erikoistunut terveydenhuolto parhaimmillaan toimii (ja hyvinhän se toimi) - ja missä tökkää.

Taas täytettiin ja postitettiin korvauslappuja. Rajapinta, joka apteekeille on avoin, ei ilmeisesti ole auki muille kuin apteekeille.

Ehdotan, että Kela tekee avoimen verkkopalvelun, johon voi syöttää henkilöllisyystunnuksen - verkkopalvelu vastaa "kyllä" tai "ei", riippuen siitä onko kyseisen henkilötunnuksen omaava oikeutettu kelakorvauksiin vai ei. Samalla Kela luopuu fyysisista Kela-korteista ja kieltäytyy paperisten lappujen vastaanottamisesta.

Näin säästyisi toimintamenoissa luokkaa kymmenen miljoonaa vuodessa.

Tämä toimisi sitäpaitsi paremmin kuin nykyinen korttiin perustuva tarkistus, kukaanhan ei minulta vuonna 1991 myönnettyä Kela-korttiani vie pois jos muutan maasta, eli niin kauan kuin kortti minulla on, voin hyödyntää korvauksia vaikken niihin olisi oikeutettukaan.

***

Tiedostan kyllä, että tämä uudistus vaatii asiakkailta kyvyn todistaa henkilöllisyytensä, eli joko ajokortin tai passin. Jos jälkimmäiseen ei muuten ole varaa, niin on minun puolestani ihan ok että se kustannetaan sosiaaliturvasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (114 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Niissä asioissa, joissa asiakas voi itse ottaa yhteyttä, pankkitunnuksin toimiva Kelan verkkopalvelu on poikkeuksellisen käytännöllinen ja nopea.

Suunnitelma kunnallistenkin tukimuotojen siirtämisestä Kelaan, on sotesotkumme harvoja järjen pilkahduksia.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Blogisti Aholalla on aina hyvin järkeenkäypiä tarrautumisia erityisesti julkishallinnon IT-söhläyksiin. J-P:n kommentti on kuitenkin hyvä vastine.

Miksi julkisen sektorin palvelut toimivat parhaiten yksityisten pankkien luomien varmennustekniikoiden kautta? Pitäisikö Suomessa KELA:n tai muun instanssin luoda vastaava systeemi, joka ei ole pankkisidonnainen (jo pelkästään yksityisyydensuojan varmistamiseksi)?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Mielestäni ei pitäisi, pankkitunnukset ovat hyvä ja olemassaoleva varmennustekniikka.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #11

Amos, perusteletko mielipidettäsi yhteiskunnalliselta, tekniseltä vai kaupalliselta kannalta?

Yksityisinä toimijoina pankkien ei pitäisi olla missään tekemisissä kansalaisten peruspalveluiden tuottamisen kanssa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #13

Sekä tekniseltä että kaupalliselta.

Jos pankkikytkös häiritsee, julkissektori voi ostaa toteutuksen joko suoraan pankeilta tai niiden toimittajilta aivan kuten se olisi mikä tahansa muu ohjelmistoratkaisu.

Missään tapauksessa julkisektorin ei itse pidä toteuttaa mitään, vaan IT-palvelut kannattaa ostaa.

Kuitenkin niin, että ostajalla on alan osaamista, ei näin:

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/409542-he...

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #14

Kuulostaa järkeenkäyvältä.

Toisaalta julkiseen sektoriin pätee samat lainalaisuudet, kuin yksityiseenkin, eli pitää varmistaa huoltovarmuus erityisolosuhteissa. Järjestelmätoimittajan konkurssin aiheuttama riski (esimerkkinä) voidaan eliminoida integroimalla osaaminen talon sisälle.
Mielestäni ei ole ollenkaan paha asia, että julkishallinnolla on erittäin vahva oma IT-osaaminen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #17

Julkishallinnolla pitää mielestäni olla vahva IT-osaaminen (huomattavasti nykyistä vahvempi), mutta sen ei kannata toteuttaa mitään itse.

Järjestelmätoimittajien konkurssien riskiä saadaan mitigoitua monenlaisilla sopimusehdoilla, joista eräs tehokkaimmista on avoimen lähdekoodin vaatimus.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #20

"Järjestelmätoimittajien konkurssien riskiä saadaan mitigoitua monenlaisilla sopimusehdoilla, joista eräs tehokkaimmista on avoimen lähdekoodin vaatimus."

10+

Tosin tämä ei välttämättä ole täysin yhteensopiva sen esittämänne idean kanssa, että julkishallinto voisi ostaa tunnistautumisjärjestelmän pankilta. Tuskin on OSS-kamaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #25

"Tosin tämä ei välttämättä ole täysin yhteensopiva sen esittämänne idean kanssa, että julkishallinto voisi ostaa tunnistautumisjärjestelmän pankilta. Tuskin on OSS-kamaa."

Tuskin, mutta hyvin voisi olla.

Pääpointtini kuitenkin on, että on olemassa jo hyvin toimiva ja kustannustehokas varmennusjärjestelmä, uutta ei tarvitse rakentaa.

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki Vastaus kommenttiin #13

Julkiset organisaatiot käyttävät valtion omaa Vetuma-palvelua tunnistamiseen. Sen yhtenä mutta ei suinkaan ainoana tunnistusmekanismina ovat pankkitunnukset.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #15

Kiitoksia Altti selvennyksestä! Tuolta näköjään lisätietoja:
http://www.valtori.fi/palvelut/vetuma

Käyttäjän Pirjo-MaaritLiflnder kuva
Pirjo-Maarit Lifländer Vastaus kommenttiin #11

Minulla on Kelakortin tiedot laitettu henkilöllisyystodistukseen,mm esim sairausnumero,jolla saa alennusta lääkkeestä. Joten en omista koko Kela korttia enää. Näytän aina henkkaria Kela kortin asemesta.

Niklas Kaustinen

Valtio on rakentanut infran pariin otteeseen. Ensimmäisen kerran HST kortin ja toisen kerran mobiilivarmenne. HST kortti on henkilökorttiin liitettävä siru, jota voi lukea erillisellä USB-lukijalla ko. infra rakennettiin jo edellisen vuosikymmennen alussa. Tuolloin epäonnistuminen tehtiin, kun korttien jakelu jätettiin operaattorien businekseksi. Oma moni mutkaisuutensa on, että kortit pitää uusi 2 vuoden välein. VIro teki vähän myöhemmin oman vastaavansa ja jakoi alussa kortit ilmaiseksi, jolloin tekniikka tuli toden teolla käyttöön ja voitiin hyödyntää julkishallinnon palveluissa esim e-äänestys.

Toinen tuleminen riippumattomalla tunnistuksella on mobiilivarmenne. Nyt käyttöönotto on helpompaa, mutta ilmeisesti ei taida olla operaattoreille mikään business, kun palvelua ei markkoinoida.

Valtion pitäisi jo vihdoin ymmärtää, että tunnistaminen on infraa muiden palveluiden toteuttamiselle. Jotta palveluita voidaan toteuttaa kattavasti pitää tunnistaminen olla kunnossa. Tuotot ei synny tunnistamisesta vaan palveluista, joissa voidaan vähentää turhaa paperisotaa ja suoraviivaistaa palveluprosesseja eli jättää pois turhia virkamiehiä paperia pyörittämästä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

En nyt ihan ole kanssasi samaa mieltä. Kela-kortti on kätsy sairaaloissa sun muissa instansseissa. Työnnät kortin lukijan alle automaatilla ja olet kirjautunut sairaalaan sisään. Viivakoodia ei löydy henkkareista.

Pidän korttia hyödyllisenä, mutta se on sitten yksityisestä putiikista kiinni, jos systeemit ja sopimukset eivät tue suorakorvausta, jos sellainen olisi tarjolla.

Vaikka hammashoitola näkisi sinun olevan oikeutettu korvaukseen, voisiko ne siellä sinulle sen perusteella hintaa alentaa? Eikös Kelan pitäisi osata korvata alennus hammashoitolalle myös.

Siinä olet kyllä oikeassa, että Kela on pelkkää byrokratiaa varten olemassa, eikä kansalaisia palvellakseen. Se on syvällä kelalaisten DNA:ssa. Valtio maksaa viulut sen mukaan kuin byrokratia onnistuu hommassaan kuluttamaan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos hammashoitola näkisi että olen oikeutettu, hinta alenisi, aivan kuten apteekeissa.

Oletan (en nyt ole satavarma) että kelan rajapinta ei ole auki muille kuin apteekeille, sillä kyllähän sitä muuten käytettäisiin.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Mistä ja miten hammashoitola saisi alennetun osuuden takaisin itselleen, jos putiikilla ei ole it-järjestelmät kunnossa? Ei se pelkkä näkeminen tuossa auta.

Suorakorvausmenettelyä käyttävät terveydenhuollon palvelujen tuottajat, jotka ovat sopineet Kelan kanssa suorakorvausmenettelystä.

Kun menet Mehiläiseen, Kela-korvaukset juoksevat lääkäriaseman tilille. Tarvitseeko siellä näyttää Kela-korttia? Luulisi henkilöllisyyden todistamisen olevan tärkeämpi.

Eipä silti, paska laitos Kela on kaikkien kannalta. Voitaisiin lakkauttaa, kunhan ihmisille annettaisiin lupa tehdä töitä, luovuttaisiin yleissitovuudesta ja olisi käytössä perustili. Samalla paperinpyörittäjät joutuisivat oikeita töitä hakemaan. Nähtäisiin onko niistä oikeasti mihinkään. ;)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #9

Jos olisin korttia näyttänyt, homma olisi hoitunut sillä - kortti vaan oli kotona.

Mitä perustiliin tulee, samaa mieltä, Kelan voisi laittaa kokonaisuutena kiinni kunhan sosiaaliturvan saadaan automatisoitua.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #12

Miten tuo perustili hoitaa kuntoutuksen?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #19

Perustilin myötä Kela voidaan lakkauttaa, ja kaikki normaalin sosiaaliturvan ylittävä siirrettään Sosiaaliviraston harteille.

Tämä lisää jonkun verran taakka siellä päässä, mutta tuplaorganisaatiosta voidaan luopua.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #21

Edelliseen kysymykseen viitaten mistä tuplaorganisaatiosta tuolla mainitsemallasi siirrolla luovuttaisiin?

Jos tuo sosiaalivirastolla tarkoitat todella kuntien perusturvaa niin tuo mainitsemasi siirto tarkoittaisi sitä että kunnille siirrettäisin sellaista toimintaa mitä niillä ei ole tällä hetkellä näppien alla, itseasiassa ei ollut miloinkaan.

Toisin sanoen käytännössä toiminta muuttuisi raskaammaksi ja kalliimaksi yllä pitää.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #22

Sotesopassa tuo vastuu menee sotealueille.

Yleisesti tuplaorganisaatiolla tarkoitan Kelan, Sosiaaliviraston ja TE-keskusten pyhää kolminaisuutta.

Kaksi näistä on turhia, saat itse valita mitkä.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #23

Valitettavasti tuo mistä kysyn ei mene Soteen. TE-keskus ja Sote ovat isoimmillaan maakunnallisia organisaatioita, KELA on valtakunnallinen.
Siispä mitä hyötyä on laittaa valtakunnalliset kuntoutus asiat maakunnalliselle tasolle?
Onko tarkoitus lisätä henkilömäärää, sillä muuta hyötyä tuolle siirrolle nyt heti oikein keksi.

Kaikkihan tietävät että perustoimeentulopäätösten teko siirtyy kunnilta KELAan ja tuo siirto tarkoittaa sitä että kunnissa tullaan käymään YT-neuvotteluja joiden kautta väkeä kunnissa vähennetään. Se on myös tiedossa että nuo kunnista ulkoistettu eivät saa KELAlta töitä koska kyseinen homma sujuu pienemmällä työväellä kuin ennen.

Tässä kohtaa on pakko kysyä miksi haluat lisätä julkisen sektorin henklöstömäärää?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #27

"Tässä kohtaa on pakko kysyä miksi haluat lisätä julkisen sektorin henklöstömäärää?"

En halua.

Tässä kohtaa on pakko kysyä, oliko sinulla jotain asiaakin?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #29

Tottakai oli. Yksinkertaistettuna se oli se että en kannata valtakunnallisen toimijan hajoittamista maakunnallisksi tai kunnalliseksi toimijaksi. Perustulolla ei mitenkään ratkaista kaikkia niitä toimia mitä KELAssa tehdään enkä todellakaan kannata sellaista systeemiä jossa jokin automaatti hoitaa päätöksen teon mahdollisesta perustulosta.

Jos KELAn haluaa todella ajaa alas niin silloin on myös parempi ajaa kaikki etuudet alas mitä sieltä suomalaisille jaetaan, koska en usko että automaatti hoitaisi noita paremmin ja maakunnalliset ratkaisut tulevat huomattavasti kalliimmiksi.

Ja kolmanneksi apteekki ja hammaslääkäri käyntien perusteella KELAn alas ajaminen on erittäin kehnosti perusteltu.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #31

Olemme siis perustulosta ja/tai perustilistä eri mieltä, mikäs siinä. Ei ole kuitenkaan mitään syytä ajaa kaikkia etuuksia alas, perusturvan on syytä olla viimeinen perälauta myös huonoja työehtoja vastaan.

Huomaa että aasinsilta koko Kelan alasajoon syntyi kommenteissa, alkuperäisessä blogauksessa olisin vain viilannut täysin turhia byrokratiakuluja pois.

Varmaan myönnät että tuosta 430 miljoonasta löytyy sellaisiakin?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #32

Perustulosta voidaan olla montaa mieltä, mutta niille teinipojille tuo on taivaan lahja jotka jo nyt ovat sitä mieltä; että "sossu maksaa, siis miksi turhaan opiskella tai käydä töissä".

Vuonna 2013 nuo vastaavat kulut olivat nuo 450 miljoonaa, joten ilmeisesti on jotain on viilattu viime aikoina. Palkkoihin noista summista menee lähes kolme neljäsosaa, joten jos kuluja halutaan paljon pienentää ei muuta kuin väkeä talosta ulos vain.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #33

Nykyjärjestelmä on merkittävästi huonompi, sossu maksaa kunhan et vaan tee töitä tai opiskele.

Mitä Kelaan tulee, niin henkilöstöä voi ja pitääkin vähentää - tarkkuutta tietysti vaatii mistä vähennetään.

Vaikka nyt sitten noiden lääkekorvauslomakkeiden käsittelijöistä, aivan hyvin voidaan päättää että kys. lappuja ei enää käsitellä, Kelakortti mukaan tai ole ilman korvauksia.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #34

Itse ole kertaakaan täytellyt mitään lappuja lääkkeisiin liittyen. Toki säästöä syntyisi jos kerran mitään lääkekorvauslappuja enää täyttäisi eikä päätöksiä niistä tehtäisi.
Varsinkin kun tuo tarkoittaisi että ne lääkkeet joista saa tietyn sairauksen takia lääkkeistä sellaisen alennuksen jota ei saa peruskelakortilla.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne Vastaus kommenttiin #12

"Jos olisin korttia näyttänyt, homma olisi hoitunut sillä - kortti vaan oli kotona."

Aj jaa? Koska kansalainen Amos Ahola oli unohtanut KELA-korttinsa kotiin, hän siis ehdottaa KELA-kortti järjestelmän lakkauttamista kokonaan.

Olisi yhteyskunnan kannalta halvempaa jos kansalainen Ahola muistaisi pitää KELA-korttinsa mukana. Vaikuttaa muutenkin siltä että kansalainen Ahola on yksilö joka kuljettaa mukanaan erilaisia maksukortteja ja muita vastaavanlaisia, joten miksei sitten KELA-kortti mahdu joukkoon.

Tässä kyllä tehdään kärpäsestä härkää.

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #48

Kansalainen Ahola ei ole yksin, postitamme yhdessä luokkaa miljoona lappua Kelalle vuodessa - Homo Sovieticus ei onnistunut, ja nykyäänkin kannattaa prosessit muodostaa niin, että inhimilliset virheet minimoidaan.

Minulle myös sopii, että Kelakortin unohtaneet jäävät ilman korvausta, jos se johtaa Kelan nuppiluvun pienenemiseen.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne Vastaus kommenttiin #49

Se, että unohtaa KELA-korttinsa kotiin on kyllä luokiteltava inhimilliseksi virheeksi tai erehdykseksi, joka kuten blogisti osoittaakin, johtaa lisääntyvään byrokratiaan. Mutta ei se nyt ole KELA:n vika, että ihmiset unohtavat. Tässä lisääntyvän byråkratian syy, on pikemminkin blogistin unohduksessa, kuin varsinaisessa järjestelmässä. Sitten on niitäkin, jotka uskovat että KELA maksaa erilaisia korvauksia huolimattomasti. Juuri tämän takia tarvitaan tarkistusjärjestelmä, joka pakostakin on byrokraattinen. Haluaako Ahola että tarkistuksista luovutaan??

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #54

Mitä monimutkaisemmaksi järjestelmän teet, sitä enemmän byrokratia maksaa - tässä ei liene epäselvää?

Huomaa, että yksinkertainen tarkastusjärjestelmä on jo apteekeille toeutettu, sen avaaminen muille toimijoille on mitättömän pieni juttu. Tai vaihtoehtoisesti minimin (sotua vastaan korvauksiin oikeuttamiseen tarkastaminen) toteuttaminen avoimeksi verkkoon on vielä pienempi juttu.

Eli ei, en kannata tarkistuksista luopumista, vaan Kelakortista, sillä se on täysin turha kortti (ts. sitä ei tarvita tarkistuksiin).

Samalla voidaan luopua paperisista korvauslomakkeista, ja niiden käsittelijöistä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #55

Kela kortissa on lueteltu henkilön sairauskoodit minkä perusteella asiakas saa alennukset apteekissa siinäkin tilanteessa, kun systeemit seisoo syystä tai toisesta.

Hoitolan on saatava sinulle annetut alennukset jotain kautta takaisin, jos se antamansa hoidon korvaukset hinnassa huomioi. Terveydenhoidon suorakorvausjärjestelmän käyttö Kelan sivujen mukaan ollee kiinni siitä, että hoitola on tehnyt sopimuksen Kelan kanssa asiasta. Tarkoittaa sitä, että pelkkä rajapinnan avonaisuus ei riitä. Toisaalta sitä, että haluamasi rajapinta on olemassa. Tämä maallikon logiikalla ajateltuna.

Ehdottaisin sinua vaihtamaan palvelun tuottajaa, niin hoitolakin motivoituu sijoittamaaan omien it-systeemiensä ajan tasalle laittamiseen.

Oma kantani on, että julkisen sektorin byrokratia voisi alkaa pikkuhiljaa panostamaan it-järjestelmien rakentelussa ihmisille palveluiden tarjoamiseen ja heidän palvelemiseensa, kun nyt it-järjestelmiä rakennetaan ihan vaan itseään varten.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #77

Suorakorvausjärjestelmä oli toki palveluntarjoamalla olemassa, ja sen olisin saanutkin korttia näyttämällä - on toki mahdollista (joskin epätodennäköistä), että rajapintaan pääsee, mutta klinikka ei vain ollut toteuttanut omaa päätään.

Mitä julkisen sektorin byrokratiaan tulee, niin sitähän tässä ollaan purkamassa - nyt ihmisten palvelu on lappujen pyörittelyä.

Simo Partanen

Viivakoodi löytyy ajokortista, jos sellainen on. Ajokortilla olen monesti ilmoittautunut automaatilla vastaanotolle.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kaikilla ei ole ajokorttia ja jotkut sellaisen menettävät syystä tai toisesta.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #6

Nykyään ei kukaan menetä ajokorttia. Ajo-oikeuden sen sijaan saattaa menettää. Syynä saattaa olla sairaus tai joku muu syy. Esim. rattijuoppous.
Poliisilla on nykyään järjestelmä jolla se pääsee autonkuljettajan tietoihin käsiksi ja he näkevät onko jollakin henkilöllä ajo-oikeutta vai ei.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Ei avoimuutta voida lisätä. Silloinhan byrokraatit jäisivät työttömiksi.

Juhani Nurminen

Kela kortista on ainakin se hyöty, että se toimii myös valtakirjana.

Eli kun saat haltuusi jonkun Kela-kortin niin voit apteekista käydä ostamassa ko. henkilölle määrätyt lääkkeet.

Jos Kela-korttia ei olisi niin pitäisikö sitten kirjoittaa erikseen paperinen valtakirja, vai onnistuiso valtuuttaminen antamalla vaikka passi ystävälle lääkkeiden hakemista varten?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tosi kätevä valtakirja, varsinkin kun hukkaat kortin tai se varastetaan.

Paperinen valtakirja toimisi paremmin, onhan noita tullut muihinkin asioihin kirjoiteltua.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Niin, miksi kodissa on avaimet? Tai taskussa luottokortti? Nekin voidaan hukata tai varastaa.

Minulla Kela-kortti on henkilöllisyyskortin kanssa samassa. Henkkaria nyt tarvitsee missä vaan ja nykyään sillä pääsee lentokoneeseenkin ilman passia tiettyihin maihin. Se on aina mukana kun rahapussi on mukana. Joka on aina mukana paitsi lenkillä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #50

Kysymyshän oli, että jos jo kannat henkilöllisyystodistusta mukanasi, mihin Kelakorttia silloin tarvitaan? Henkilöllisyyttäsi vastaan kun jo nyt voidaan apteekista tarkistaa samat tiedot mitkä Kelakortissa on.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Jos Kela-korttia ei olisi niin pitäisikö sitten kirjoittaa erikseen paperinen valtakirja

Pitää.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ainakin minun hammaslääkäriasema on hoitanut asiat hyvin, sillä he myyvät palvelujaan miinustettuna kelakorvauksella. Myöhemmin kelakorvauksen määrän näen Kelan omista tiedoistani. Onkohan pieni hammaslääkäriasema teettänyt softan jollakin tuntemattomalla taholla, että kun et ole tietoinen asiasta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos ovat kysyneet sinulta aikaisemmin kelakorttia, ja muistavat naaman, saavat mahdollisesti vähentää ilman että joudut korttia (uudelleen) näyttämään. Näin siis toisen käden tietona, virallista ohjeistusta aiheesta en ole löytänyt.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Juuri noin. Kerran n. 7 vuotta sitten näytin Kela korttiani ja vähennykset ovat tehneet sitten mukisematta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jouduin äskettäin viemään Kelaan keskussairaalasta lähetettyä paperista lääkärinlausuntoa kelakortin päivittämistä varten. Ihmettelin mitä varten se ei olisi voitu lähettää sähköisenä suoraan Kelaan. Virkailija vastasi, että käytännöt vaihtelevat.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Erikoista tietoa. Jos lääkäri määrää uuden lääkkeen joka kuuluu korvattavien piiriin, niin siitä lähtee automaattisesti tieto Kelaan.
Tämän vuoksi saat uuden Kela-kortin, jonka ns. kääntöpuolelle on printattu korvattavien lääkkeiden koodit.

Mainitaan nyt yksi lääke jonka korvattavuus vaihtelee. Ahvenanmaalla punkkirokotus kuuluu korvattaviin, mutta manner-Suomessa tätä etuisuutta ei ole.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei Kela-kortissa käsittääkseni ole mitään lääkekoodeja, vaan diagnoosien koodeja. Lääkkeiden kokonaan korvattavuus perustuu diagnoosiin. Sain myös pyytämäni reseptin uusinta paperiversiona koska ko. lääkärillä hoitajan selityksen mukaan "ei ollut oikeutta kirjoittaa e-reseptiä"

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #61

Tarkennan mistä on kyse.

Kyseessä on Kelan "Lääkkeiden erityiskorvausoikeudet" asiasta. Tietysti Kela ilmoittaa kortissaan diagnoosin koodin. Lääkäri määrää lääkkeen ihan nimeltä.

Apteekki ammattilaisena voi esittää sitä tai tätä juuri tiettyyn sairastumiseen soveltuvaa lääkettä. Oli sitten kyse vaikka kihdistä.

Nykyinen käytäntö on ymmärtääkseni myös se, että apteekilla on velvollisuus esittää myös ns. rinnakkaista, halvempaa lääkettä kuin se mitä lääkäri on itse esittänyt. Tässä asiakas voi sitten valita sen mitä lystää.

Kaikilla lääkäreillä on oikeus kirjoittaa e-reseptejä. Jos asioit helsinkiläisessä terveysasemalla, niin lääkärin kirjoittama lääkemääräys on luettavissa apteekin tietokoneella. Kela-kortti pitää olla mukana ja homma kulkee kuin apteekin hyllyltä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

En nyt ihan heti ymmärrä, mitä tarkoittaa alun provokaatio siitä, että KELA ei tuota yhtään haluttua tai tarvittua palvelua?

Minä olen tarvinnut ja halunnut tähän mennessä KELAn palveluista ainakin seuraavia; lapsilisä, opintotuki, sairauspäivärahaa, vanhempainpäivärahaa ja kotihoidon tukea. Ne ovat mahdollistaneet minulle toimeentuloa tilanteissa ja elämänkohdissa, joissa joko omat valinnat tai itsestä riippumattomat tapahtumat ovat vaikuttaneet omiin tuloihin.

Olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että meillä on järjestelmä, jossa toimeentuloani on helpotettu ja se on mahdollistanut esimerkiksi kouluttautumiseni ja poikani hoitamisen kotona, joka on ollut myös nettovoittoa valtiolle, kun julkisen puolen loinen ammatiltanikin olen.

Eli en nyt ihan syö tätä koukkua vielä, vaikka siihen tartuinkin.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tulonsiirrot eivät ole palveluita - hyvin toteutettuna tulonsiirto ei työllistä yhtäkään byrokraattia.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Mielenkiinnosta kuulisin miten tämä toteutettaisiin, kun käytät noinkin vahvaa väitettä.

Mitäänhän ei tietenkään tarvitsisi koskaan huolehtia, jos esimerkiksi väärinkäytöksiä ei olisi. Tällöin järjestelmä voitaisiin tehdä hyvinkin simppeliksi.

Enkä tarkoita, että KELA olisi jotenkin pyhä, turmeltumaton tai täydellinen. Tarkoitan, että sen tuottamat palvelut (kyllä lasken tulonsiirrot nyt tässä palveluiksi, vaikka sinä et sitä tee) ovat äärimmäisen tärkeä osa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Parempi malli olisi yksinkertaistetumpi perustulo ja valtion rankka puuttuminen rakennuttajien ja vuokrayritysten asumistuen kiskomisen johtamaan vuokrakustannusten nousuun. Mutta KELA on ollut isolta osalta mahdollistamassa ylipäänsä maata, jossa puhe perustulosta voi olla edes realistista.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #41

Kyllä tässä perustuloa ja/tai perustiliä ajan takaa (luokkaa 600e kuussa, rahoitus 50% tuloveroprosentilla 1200e saakka), ja kaikki sen ylittävä sosiaaliturva sosiaaliviraston harteille -> Kelan "luukut" kiinni.

Asumistuen haitallisuudesta olen aikaisemmin kirjoittanut täällä: http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209178-a...

Lähimpänä tätä toteutusta taitaa nykyisellään olla lapsilisä, rasti ruutuun jossain järjestelmässä, ja tuet juoksevat siihen saakka kunnes lapsi täyttää 17.

Tulonsiirtojen laskeminen palveluksi on mielestäni harhaanjohtavaa, sillä se oikeuttaa turhan työllistämisen niiden varjoilla - se luo harhakuvan siitä että 430 miljoonalla eurolla tuotetaan palveluita.

Toisaalta, jos tulonsiirrot ovat palveluita, voidaanko
progressiivinen verotuskin tulkita palveluksi?

edit: selvyyden vuoksi, Kelan etuuskulut ovat 14,3 miljardia vuodessa, enkä minä niitä kyseenalaista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #42

Vuokra-asunnossa tuskin selviäisi 600 eurolla kuussa ilman asumistukea.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #63

Suuressa osassa Suomea pärjäisi, pääkaupunkiseudulla ei. Jos ei pärjää, sossusta lisää harkinnanvaraisena.

Asumiseen korvamerkitty tuki on aina huonompi kuin harkinnanvarainen, sillä se valuu kokonaisuudessaan vuokriin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #64

Mistä päin löytyy niin halpoja asuntoja, että tulisi toimeen 600 eurolla?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #66
Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #67

Kappas, nyt oli kieltämättä hätäinen googletus, pahoittelut - Mynämäki parempi esimerkki:

http://www.vuokraovi.com/vuokra-asunto/mynamaki/ke...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #68

Joopa joo. Olet töissä Helsingissä ja asut Mynämäellä. Matkaa on. Arvioitu matka-aika 2 h 25 min Matka 197.54 km. Näin tietää Fonectan karttaohjelma.
Et ole nyt Amos ihan kartalla väitteidesi kanssa.
Onko viskipuolueen illanvietto jäänyt päälle kun noin pehmoisia kirjoitat?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #70

Mynämäen asunto oli vastaus kysymykseen:

"Mistä päin löytyy niin halpoja asuntoja, että tulisi toimeen 600 eurolla?"

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #71

Kun työmarkkintuki on siinä 570 euroa, niin 600 euron vuokran maksaminen edellyttäisi, että ruokakauppa maksaisi asiakkaalle.

Ymmärrän asumistuen ongelmat, mutta perustulon pitäisi olla melko korkea, jotta sillä korvattaisiin osakaan nykyjärjestelmästä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #70

Jos on töissä Helsingissä saa kai palkkakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #68

Neliövuokra lähentelee Helsingin vuokratasoa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Voi käydä apteekissa ja huomata, että kelakortti ei toimi. Soittamalla kelaan kuulee, että ei kuulu suomen sosiaaliturvan piiriin. Koko ajan asunut suomessa ja verot maksettu suomeen. Puolen vuoden väännön jälkeen en vieläkään tieä miten asia ratkesi tai miten kelan turhakkeiden hampaisiin jouduin. Kyllä siellä väkeä riittää asioita pyörittelemään ja kukaan ei vastuuta mistään ota.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kyllä Kela-kortti toimii silloin kun siihen tarvetta on. Apteekeissa toki tarvitaan toimimiseen, että lääke on lääkärin määräämä ja että lääke kuuluu korvattavien piiriin.
On merkillistä, että näistä selvistä asioista ei Lehto eikä moni muukaan viitsi ottaa selvää.

Jos Lehto tai joku toinen tarvitsee lääkettä vaikka krapulaan niin siihen ei Kela anna avustusta. Silloin pitää käyttää ihan kokonaan omaa rahaa. Tai pyytää äidiltä hynää!

Laitetaan tähänkin linkki Kelan sivuille.

http://www.kela.fi/laakkeet

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tulkitsen niin että Lehdon tapauksessa kaveri oli aiheetta merkitty pois Suomesta muuttaneeksi, jolloin lääkekorvauksia ei saanut.

Virheen tehnyttä virkamiestä ei koskaan löydetty, enkä osaa sanoa sanoiko joku jossain välissä "anteeksi".

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #57

Lehdon kirjoitus on riittävän epäselvä, joten Aholan tulkintaankin voi haksahtaa. Lehdon mukaan kelakortti ei toiminut. Miten sen voi muuten havaita kuin esittämällä se apteekissa? Hänen mukaansa asiakas on asunut koko ajan Suomessa ja verot on maksettu Suomeen. Siis hänellä on ollut Kela-kortti. Mitään puolen vuoden vääntöä ei tapahdu kuin mielikuvituksessa. Kun korvattavien lääkkeiden osto ylittää 610, 37 euroa niin sinulla on oikeus lisäkorvaukseen.
Lehto kyllä kirjoittaa itsestään joten lainaan häntä. ” tai miten kelan turhakkeiden hampaisiin jouduin.”
Nyt on virkamiehestä tehty syyllinen aiheettomasti

Olisi syytä katsoa ja tarkistaa tiedot Kelan sivuilta.
http://www.kela.fi/laakkeet_laakekatto

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #59

Kallinen on viisas ja sivistynyt ihminen selvästi. Hän tietää..

No tapaus on kuitenkin totta ja tapahtui noin kaksi vuotta sitten. Pohjana tässä on tietenkin se, että olen välillä ollut komennustöissä ulkomailla. Sellaisi 1vko-3kk kerrallaan. En ole muuttanut ulkomaille. Veronmaksu ei ole katkennut Suomeen. Lähetettynä työntekijänä siis.

Tapahtumia edelsi sellainenkin tapaus, että minulle tuli eu-kelakortti. En sillä hetkellä ajatellut asiaa mitenkään. Tosiaan 5vko espanjan kommennukse jälkeen menin hakemaan lääkkeitäni. Arvo noin 50e. Näytin apteekkiin henkilkortin kuten tavallista ja sen jälkeen kelakortin. Apteeksissa jo tiesivät, että pitää ottaa yhteyttä kelaan. No minä otin. Sieltä sanottiin, että en kuulu suomen sosiaaliturvan piiriin. Siitä alkoi kirjelmöinti ja soittelu, jossa pinnani paloi useaan otteeseen. Olisi pitänyt tietää, koska seuraavaksi on kommennus. Kauanko se kestää ja vaikka mitä. No työnantajanikin vedettiin asiaan mukaan.

Ihmettelin kyllä, että kymmenistä miehistä vain minulle kävi näin. Ihmettelin kelaan miten sain eu-kela kortin. Kun se pitää henkikökohtaisesti tilata. Minulle se vain tuli postiluukusta. Ei minulle kukaan kertonut mistä tämä on saanut alkunsa. Eikä sitä miten se ratkesi. Korvaus kuitenkin sillä kertaa jäi saamatta. Nythän tämä toimii taas. Kuka asioista vastaa tai mitä oikeastaan pitää tehdä. Sellaistakaan tietoa en saanut. Täyttelin lappuja ja lippuja sekä soittelin kelaan Aivan tarkaan en muista mitä kaikkea siinä sitten tapahtui.

Tientenkin se liittyy jollain lailla näihin ulkomankomennuksiin. Mutta pisimmät ovat olleet todellakin 3kk luokkaa. Ei siinä vielä pitäisi ulosheittoa tapahtua.
Selitys on epäselvä, koska tapauskin oli hyvin epäselvä, mutta hyvin todellinen.

En tieä kuka oli syyllinen. Ei minulle sitä kukaan koskaan kertonut. Kaikenlasiin sääntöihin vedottiin. Siellä istuu virkailijoita ja lakimiehiä sylikkäin. Itse touhuat yksin ilman mitään apua.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #75

Varsin Kafkamaiselta kuulostaa, kuten virastojemme toiminta yleensäkin.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #80

Vaikka Suomen viraston toimista voi olla montaa mieltä niin isommassa mittakaavassa muuhun maailmaan verrattuna se toimii hyvin.

Otetaan vaikka kiinteistövero, Suomessa toimisto tekee tietojen perusteella laskun jota kiinteistön omistaja voi tarvittaessa korjata tai laittaa laskun maksuun. Kannattaa tutustua vaikka miten tuo sama asia hoidetaan esim. Espanjassa, Italiassa muuttaessa paikkakunnalta toiselle ei paperit eikä tiedot seuraa mitenkään perässä vaan ne täytyy hakea henkilökohtaisesti luukulta.

Tähän varsinaiseen KELAkortti asiaan vain se verran jos sitä ei olisi niin miten nuo etuudet mitä sillä saa sitten hoidettaisiin?

-ajokortilla? ei löydy kaikilta
-henkilökortilla? ei löydy kaikilla ja pitää uusia tietyin valiajoin
-passi? ei löydy kaikilta ja pitää uusia tietyin valiajoin
-valtakirja? paljon paperin täyttämistä, vie paljon aikaa jokaiselta.

Mikä on sinun vaihtoehtosi miten nykyiset KELAkortin mahdollistamat asiat hoidettaisiin? Sen lisäksi että jos henkilö unohtaa kortin pitää häntä siitä valtion taholta rangaista.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #85

Se, että Suomessa virkamiesten toiminta on välimeren maihin verrattuna (mahdollisesti) hyvää, ei tarkoita etteikö aina voi parantaa.

Kelakortin korvikkeeksi mikä tahansa viranomaisten hyväksymä tapa todistaa henkilöllisyys kelpaa - kuten jo nyt apteekeissa tehdään.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #87

Ei kyseessä ole vain henkilöllisyyden todentaminen. Miten ajokorttiin voi yhdistää mitään lääkärin määräämiä korvattaviksi lääkkeiden tietoja? Ihmiselle saattaa käydä jopa niin, että iän myötä lääkkeiden määrä lisääntyy. Tämä tarkoittaisi sitä, joutuisi kerta toisensa jälkeen uuden maksullisen nk. ajokortin.
Se jos mikä lisäisi byrokratiaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #89

Käväiseppä lähiapteekissasi henkilöllisyystodistus kourassa niin näet miten tämä tapahtuu jo nyt ihan jokapäiväisessä elämässä - ilman että itse henkilökorttia käytetään mihinkään muuhun kuin henkilöllisyyden toteamiseen.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #87
Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #87

Ok eli ratkaisuksi esität korttiviidakkoa joissa kaikki ovat määräajoin uusittavia tuotteita. Viiden vuoden uusinta väli ehdottamassasi tavassa josta vielä pitää maksaa ei varmastikaan kaikkia perheellisiä oikein houkuta. Jos toinen vaihtoehto on ilmainen.

Ja kaiken lisäksi tuo ei vähennä byrokratiaa nimeksikään todennäköisesti vain lisää sitä

Kaikkea mitä voit mitata voi aina parantaa

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #92

Jokainen aikuinen tarvitsee käytännössä keinon jolla todistaa henkilöllisyytensä (muun kuin Kela-kortin, koska se ei käy henkilöllisyystodistuksesta), ja aikuisen henkilöllisyystodistuksella pitää voida tarvittaessa todistaa lapsen henkilöllisyys.

Henkilöllisyystodistusten voimassaoloaika kannattaa tietysti maksimoida, mitä harvemmin ne pitää uusia, sen pienemmät kustannukset - sopiiko sinulle alkuun loppuikä ajokortille ja 15 vuotta passille? Tai vaikka sata jos biometriseen passiin sisällytetään dna? (silläkin uhalla että tästä voi joku foliohattu riemastua)

Sinulla on epäkohtelias tapa laittaa sanoja toisten suuhun - oliko vielä jotain josta halusit keskustella?

Ja vieläkään et ole vastannut että paljonko Kelassa on sitä leikattavaa, ja mistä se otetaan?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #93

Mitäs jos unohdetaan kortit kokonaan ja siirrytään siruun ihon alle?

Sen vielä kysyn että kuinka paljon kelankortin ominaisuuksien siirto passiin on halvempaa? Passi on myös asiakirja jota ei kaikille myönnetä, henkilökortilla ei vastaavaa estettä ole

"Ja vieläkään et ole vastannut että paljonko Kelassa on sitä leikattavaa, ja mistä se otetaan?"

Vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi; tulosiirrot ja työntekijöiden palkat.

Oletko laskenut kuinka paljon palkkakuluja menee yhden asian hoitamiseen? Paljonko tuosta voidaan leikata siten ettei toiminta kärsi?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #95

"Mitäs jos unohdetaan kortit kokonaan ja siirrytään siruun ihon alle?"

Ei ole tarvetta, mutta dna on tehokas tapa varmistaa se, että passi kuuluu haltijalleen. Sama tarkoitus kuin nykyisillä biometrisillä tunnisteilla.

"Sen vielä kysyn että kuinka paljon kelankortin ominaisuuksien siirto passiin on halvempaa? Passi on myös asiakirja jota ei kaikille myönnetä, henkilökortilla ei vastaavaa estettä ole"

Mitään ominaisuuksia ei tarvitse siirtää, sillä kaikki kelakortista saatavat tiedot löytyvät jo apteekkien käyttämästä rajapinnasta.

Mikä tahansa henkilöllisyystodistus siis kelpaa.

"Vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi; tulosiirrot ja työntekijöiden palkat.

Oletko laskenut kuinka paljon palkkakuluja menee yhden asian hoitamiseen? Paljonko tuosta voidaan leikata siten ettei toiminta kärsi?"

Toimintakuluja on 430 miljoonaa vuodessa, ja töissä on noin 6000 henkeä - arvioin että kelakorteista ja paperisista lääkekorvauslomakkeista luopumalla säästetään 3-10 miljoonaa vuodessa henkilötyövuosina alle miljoonan investoinnilla.

Olennaisempaa on kuitenkin se kysymys, että mikä osa kelan toiminnasta on sinusta niin tärkeää, ettei sitä voisi tehdä nykyistä vähemmillä tekijöillä?

Tulonsiirrot ovat oma asiansa, niistä leikkaaminen on aina joltakulta pois, toimintamenoista leikkaaminen ei niinkään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #97

Kumpi sinua nyt enemmän kiinnostaa: käytännöllisestä kelakortista luopuminen vai potkujen hankkiminen hyvää työtä tekeville toimihenkilöille?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #98

Minua kiinnostaa julkisten menojen leikkaaminen siltä osin, kuin niillä ei tuoteta palveluja kansalaisille vaan byrokratiaa.

Viimeksi kun tarkistin, julkiset menot olivat viitisen miljardia yli tulojen vuodessa, näillä konstein siitä saisi säästettyä mahdollisesti luokkaa 0,2%.

Velkaa voi toki ottaa, mutta ei sitä Kelakorteista rakennettuun kaivoon kannata kaataa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #99

Huomasin juuri että olet oikeastaan kolme vuotta myöhässä tässä Kelakortti asiassa.
http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-tapahtuu-...

Tuossa meni ne toivotut säästöt

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #101

Joo: "1.9.2016 mennessä muun muassa suun terveydenhuollon asiakirjat, todistukset ja lausunnot".

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #102

#102: "Toisessa vaiheessa julkisen terveydenhuollon on vietävä potilastiedon arkistoon 1.9.2016 mennessä muun muassa suun terveydenhuollon asiakirjat, todistukset ja lausunnot. Ajan mittaan potilastiedon arkistoon viedään kaikki potilasasiakirjat niin yksityisessä kuin julkisessa terveydenhuollossa."

Yksityisiä saatetaan joutua vielä odottamaan, toivottavasti ei pitkään.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #101

#101: Etkö itse ole useamman viestin verran porannut siitä, että Kela-kortista ei voi luopua, kun se kerran on terveydenhuollon Graalin malja, eli kumpikohan meistä on myöhässä?

Sieltähän ne toivomani säästöt tulevat, sitten kun viimeisetkin yksityiset ovat systeemissä mukana.

Hienoa, Suomi!

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #97

"Olennaisempaa on kuitenkin se kysymys, että mikä osa kelan toiminnasta on sinusta niin tärkeää, ettei sitä voisi tehdä nykyistä vähemmillä tekijöillä?"

Jos oikein laskin niin vuonna 2015 tuli Kelaan hieman alle 17 miljoona hakemusta, ihan mukava määrä. Itse en osaa laittaa noita hakemuksia sellaiseen järjestykseen, jossa osan voi tehdä joskus kuukauden kahden päästä.

Minkä sinä tästä seuravasta listasta jättäisit vähemmälle panokselle päätöksen teossa? Itse en pysty laittamaan esim. opintotuki tai eläke asiaa eriasrvoiseen asemaan koska hakijalle nuo ovat erittäin tärkeitä.

Elatusavun maksuvapautus
Elatustuki
Eläkkeensaajan asumistuki
Eläkkeet
Erityishoitoraha
Koulumatkatuki
Kuntoutus
Kuntoutusraha
Lapsilisät
Lastenhoidon tuet
Lääkkeiden korvausoikeudet
Lääkkeiden lisäkorvaukset
Opintolainavähennys ja -hyvitys
Opintotukietuudet
Sairaanhoitokorvaukset
Sairauspäivärahat
Sotilasavustus
Takuueläke
Työterveyshuolto, työnantajat
Työterveyshuolto, yrittäjät
Työttömyysturva
Vakuuttamisasiat
Vammaisetuudet
Vanhempainpäivärahat
Vuosilomakustannuskorvaus
Yleinen asumistuki
Äitiysavustus

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #103

#103: Käytän nyt sinun keinojasi, ja tulkitsen vastauksesi niin, että Kelan toimintakulut ovat pyhiä, eikä niistä voi mielestäsi karsia. Aamen.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #106

Just just, minä vastasin sinun kysymykseesi erittäin suoraan, jostain syystä et vastaa omaan kysymykseesi.
Ymmärrän toki sen että et halua vastata koska silloin sinun pitäisi jokin ryhmä tuosta listasta laittaa eriarvoiseen asemaan toiseen nähden.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #107

Ratkaisu on yksinkertainen - asetetaan (ainakin) seuraavat (+ palkansaajat sekä yrittäjät) samanarvoiseen asemaan:

Yleinen asumistuki
Työttömyysturva
Takuueläke
Opintotukietuudet
Lapsilisät
Eläkkeet

Ja korvataan ne yhdellä tuella, joka ei ole harkinnanvarainen (= perustili ja/tai perustulo)

Mitä hakemusvolyymiin tulee, nämä taitavat olla aika merkittävä osuus?

Toimintakulut vähenevät samassa suhteessa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #108

Tämä kuulostaa jo paljon paremmalta idealta, koska kyseessä ei ole jonkun tahon edun heikentäminen toiseen nähden, eikä väen vähentäminen vain sen vuoksi että niitä pitää vähentää, vaan toimintojen uudistaminen ja siitä mahdollisesti syntyvät säästöt. Lapsilisiä en tuohon perutuloon sisällyttäisi paitsi jos on tarkoitus rajoittaa kenelle niitä maksetaan.

Sairaanhoitokorvaukset ovat yksin omassa suuruudessaan, niissa pyöritäään noin miljoona tapauksen nurkilla per kuukausi, työttömyysturva tippuu jo 100 tuhanteen tapaukseen per kuukausi. Tiedot tältä vuodelta.

Tämä perustulo taitaa olla vain sellainen joka vaatii vapaat työmarkkinat, mutta onko edunvalvontajärjestöt siihen valmiita? entäs SDP?

Tuo on toisen keskustelun aihe jossain muualla.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #109

Itse näen lapsilisät ikäänkuin alennettuna perustulona (esim. 50%), joka maksetaan vanhempien tilille niin kauan kuin lapsi asuu kotona. Voi olla järkevää että termimielessä näitä kahta ei sotketa, ja sitä kutsutaan edelleen lapsilisäksi.

"Tämä perustulo taitaa olla vain sellainen joka vaatii vapaat työmarkkinat, mutta onko edunvalvontajärjestöt siihen valmiita? entäs SDP?"

SDP ja työmarkkinajärjestöt ovat vahvimmat vastustajat, mutta näkisin että kyllä tässä maassa pitää kyetä tekemään uudistuksia, vaikka edunvalvontajärjestöt kiukuttelisivatkin.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #108

Ahola on vauhdikkaasti menossa päin seinää! Otetaan nyt vain muutama asia joita Ahola haluaa poistaa!
Yleinen asumistuki, jonka saamisen ehdot löytyvät tästä http://www.kela.fi/yleinen-asumistuki

Takuueläke: http://www.kela.fi/takuuelake_kenelle-takuuelaketta

Opintotukietuudet: http://www.kela.fi/opintotuki

Lapsilisät: http://www.kela.fi/lapsilisa (mainittakoon, että tämä tuli voimaan 1948 Vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n aloitteesta)

Eläkkeet: http://www.kela.fi/elakkeet (tässä tietoa mm. takuueläkkeestä)

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Mutta Kelan nettisivuilta löytyy kaikki tarvittava tieto ja perusteet millä mitäkin tukea myönnetään. Meillä on erinomainen järjestelmä, täysin muiden pohjoismaiden tasoa josta kannattaa pitää kiinni.

Oli mielenkiintoista, että USA:n demokraattien esivaalikampanjassa Bernie Sanders otti pohjoismaisen sosiaaliturvan amerikkalaisen unelman esimerkiksi ja tavoitteeksi.
Hillary Clinton alkoi myötäilemään häntä.

Voi olla, että suomalaisten oikeistopoliitikkojen joukosta, kuten persujen Halla-aho, ollaan riemuissaan republikaanien Donald Trumpin ehdokkuudesta.

Tähän voi vain sanoa, että pitäkää hyvänänne!
Näyttääkin siltä, että uuden liberaalipuolueen aktivistit edustavatkin perioikeistolaista maailman kuvaa kun niittautuvat Donaldin kylkeen. Taitaa olla vanhan sanonnan mukaan lyhyestä virsi kaunis.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #111

Korvata, ei poistaa.

"Meillä on erinomainen järjestelmä, täysin muiden pohjoismaiden tasoa josta kannattaa pitää kiinni."

Järjestelmän erinomaisuuden voit tarkistaa täältä: http://www.findikaattori.fi/fi/34 (huomaa kulmakerroin)

Vai oletko sitä mieltä, että sosiaaliturvajärjestelmällä ei ole mitään yhteyttä työllisyyteen (esim. tuloloukkujen kautta)?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #75

Kiitoksia viisastelusta. Lehto kirjoittaa "minulle tuli eu-kelakortti." Valitettavasti tuollaista korttia ei ole olemassa.. Eurooppalainen sairaahoitokortti on. Siinä lukee ettei se korvaa Kela-korttia. Onko sinulle käynyt niin, että kun olet saanut tuon EU-kortin oletkin epähuomiossa hävittänyt/hukannut Kela-korttisi?

Lisätietoa saa Kelan sivulta

http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Todettakoon nyt toistonkin uhalla, että tuo EU-kortti ei korvaa Kela-korttia. Lue mitä siihen on printattu. EU-korttia ei saa anomatta sitä henkilökohtaisesti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #81

En ota kantaa henkilöhistorioihin, mutta suosittelen eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Yksi klikkaus Kelan sivulla ja kohta tipahtaa postiluukusta. Ei maksa mitään.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #81

EI, kävi kuten juuri kerroin. Apteekissa ei edes kelakorttia tarvitse. Henkilökortti tai ajokortti on riittänyt pitkään.

Minä myös ihmettelin kelaan. Miten minulle on tuo eu kortti tullut, kun en ole sitä anonut itse. En saanut vastausta.

En saanut vastausta myöskään siihen mistä tämä kierros johtui. Kun kirjeiden ja soittojen tulo lakkasi tyydyin siihen.

Minulta tivattiin moneen kertaan puhelimessa, koska on seuraava keikka ja koska sieltä palaan. Enhän minä voi edes tänään tietää pyydetäänkö minua enää koskaa lähtemään mihinkään ja kuinka pitkäksi aikaa. Sittenkään, kun kutsu on käynyt ei voi tietää, koska oikeasti palataan.

Jälkeenpäin on tietenkin selvinnyt, että kavereillakin on ollut vastaavia harjoituksia. Osa ei ole selvinnyt, kuin palaveeraamalla henkilökohtaisesti. Voisi kuvitella, että paperitöissä on jotain virheitä sattunut. Kummallisinta on, että vain osalle sellaisia tulee ja osalle ei.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Äitini on kuollut jo kauan sitten. Hän oli hyvin köyhä. Itse alioitn kokopäivä työt 17v. Kiitoksia sivistyneistä kommenteistasi R Kallinen. Vastaa kuvaani vasemmistoliitosta ja vasemmistoliittolaisista.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #76

Minä en ole koskaan kirjoittanut kuolleesta äidistäsi yhtään mitään. Taikuri on vetänyt hatustaan jotain sellaista, että itsekin on hämmästynyt!
Aika omituinen kommentti sinulta JP Lehto.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #78

Jos Lehto tai joku toinen tarvitsee lääkettä vaikka krapulaan niin siihen ei Kela anna avustusta. Silloin pitää käyttää ihan kokonaan omaa rahaa. Tai pyytää äidiltä hynää!

Pistin vain selvennykseksi. Hyvää ja iloista jatkoa vaan, ei tässä sen kummallisempaa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #76

#76
Reijo Kallinen edustaa juuri sitä vasemmistolaisuutta, joka on minulle vastenmielistä jargonia.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #84

Kyllä ihmisen mieli voi tulla hyväksi. Minulle kävi niin kun luin Iiskonmäen luonnehdinnat minusta!
Aina silloin kun oikeistolainen tupajäärä saa ns. hepulin niin se kutkuttaa mieltä kummasti. Iiskonmäellä kun ei ole koskaan keskusteltavaan asiaan mitään sanomista.
Mutta kultakin kykyjensä mukaan. Ja muista olla iloisella mielellä. Pidä ne pelastusliivit päällä myös kuivalla maalla. Jos se helpottaa mielialaa.
Nyt on sekin tiedossa, että Kelan käytännöt ja säännöt ovat vasemmistolaista. Hyvä niin, kelpaa.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

"kukaanhan ei minulta vuonna 1991 myönnettyä Kela-korttiani vie pois jos muutan maasta"---Kyllä KELA vie, jos muuttaa EU:n ulkopuolelle.

Jouduin palauttamaan KELA kortin, kun muutimme Yhdysvaltoihin, mutta japanilainen vaimoni ei joutunut!

Nykyään asumme Japanissa ja täytyy sanoa, että Suomen byrograattinen systeemi on älyttömän kankea ja kallis.

Japanissa on pakollinen terveysvakuutus, jonka hinta perustuu bruttotuloihin. Siis hyvin ansaitsevat maksavat terveydestään paljon ja vähätuloiset vähän tai ei mitään. Vakuutus korvaa 70-80% kaikista terveyteen liittyvistä kuluista. Yksityinen ja julkinen terveydenhoito ovat samalla viivalla: hinnat ja korvaukset ovat samat kummassakin. Lääkärissä käynti ja lääkeresepti maksaa noin 7 euroa (omavastuuosuus).Hampaan paikkaus maksaa noin 10 euroa.

Jos terveysvakuutuksen lisäksi on jokin muu vakuutus sairaalahoitoa (ruoka ja vuode) varten, esim. sappileikkauksessa jäin plussan puolelle, kun 1000 euroa ylittävän osuuden saa vähentää täysimääräisesti verotuksessa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Yllättävää, Kelan sivuilla lukee kyllä, että "Jos muutat pysyvästi pois Suomesta, sinun tulee palauttaa Kela-korttisi Kelaan." - mutta jos kortti hukkuu tai ei vaan kiinnosta niin jännä olisi nähdä miten reagoivat : )

Kiitoksia tiedoista Japanin osalta, muitakin tapoja toteuttaa nämä asiat ovat kuin Suomen sekä (syystäkin) parjattu jenkkilän malli.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Jenkkilän malli jakaa kansan: toisilla on kaikki terveyspalvelut ja toisilla ei ole mitään.

Olen asunut Oregonin Portlandissa 6 vuotta. Työnantaja maksoi Kaiser-sairaalaketjun terveysvakuutuksen a 150 USD per henkilö (tämä taso oli 1990-luvulla, nykyään se voi olla ainakin kaksinkertainen). Stressin ja helikobakteerin aiheuttaman vatsahaavan sairaalahoito (4 vrk) maksoi minulle vain 10 USD. Jouduin syömään 3 kuukautta uutta helikobakteerit tappavaa lääkettä 8 tbl päivässä a 10 USD, siis yhteensä 7.200 USD. Lääkket maksoivat minulle 10 USD.

Yhdysvalloissa ei kannata asua, ellei ole kaiken kattavaa terveysväkuutusta. Suomesta otettu vakuutus (vaikkapa useamman vuoden matkavakuutus) ei korvaa Yhdysvaltojen terveyspalvelujen älyttömiä hintoja, kuin korkeintaan muutaman prosentin ja siitäkin saa riidellä.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #45

USA:ssa ei kannata sairastua ilman kunnon vakuutuksia. Eräälle ystäväperheelle kävi niin, että vaimon alkaessa odottaa lasta he totesivat, ettei heidän vakuutukset kattaneet aiheutuvia kustannuksia.
Perhe päätti, että rouva lähtee Suomeen synnyttämään. Näin tehdessään heiltä jäi eräs sinänsä yksi erityinen etu saamatta. Jos lapsi syntyy USA:ssa hän saa automaattisesti tuon maan kansalaisuuden.
En tiedä onko tähän tehty myöhemmin muutoksia.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Epäilen vahvasti Eerikäistä. Tyttäreni muutti ulkomaille, mutta ei häneltä Kela mitään kortin palautusta vaatinut.
Niin, Kelan sivuilla kerrotaan näin:

"Jos muutat pysyvästi pois Suomesta, sinun tulee palauttaa Kela-korttisi Kelaan. Jos taas muutat pysyvästi ulkomailta Suomeen, sinun tulee hakea Suomen sosiaaliturvan piiriin pääsyä, minkä jälkeen voit saada Kela-kortin."

Tuollaista vaatimusta ei tyttärelleni ole koskaan eitetty. Mutta ei hän ole enää Suomessa kirjoissa eikä kansissa.

Se on tietenkin selvää, että hän muuttaessaan vakituisesti pois maastamme astuu suomalaisen sairausvakuutuksen ulkopuolelle. Huomautan, että mahdollinen eläkekarttuminen Suomessa ei muuton vuoksi katoa mihinkään. Aivan samoin jos on töissä vaikka norjalaisella öljylautalla ja muuttaa takaisin Suomeen niin kyllä Norjasta eläkettä maksetaan. Edellyttäen, että on siellä veronsa maksanut.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Miksi epäilet? En minä täällä läpiä päähäni kirjoita. Minulta vaadittiin Kela-kortti pois, mutta vaimoltani ei, vaikka ei olekaan Suomen kansalainen, mikä tuntuu eriskummalliselta. Lakitekstissä ei kai mainita mitään ulkomaalaisista, jotka siis voivat nauttia Suomen terveyspalveluista vaikka asuisivat hevon kuusessa, jos näyttävät Kela-korttiaan. Pysyvän oleskelu- ja työluvan vaimoni menetti asuttuamme yhtäjaksoisesti yli 2 vuotta ulkomailla.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Passin hakemiseen lapselle vaaditaan... Kela-kortti.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Sopii pohtia miksi noin ja miltä vuosikymmeneltä lähtien. Vanhemman passin pitäisi riittää.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Missä niin sanotaan?
Lapsen passin saamisen ehdot voi lukea osoitteessa:

https://www.poliisi.fi/passi

Ei Kela-kortista tuossa mainita mitään. Eihän se ole henkilöllisyystodistus!

Käyttäjän SinikkaKasko kuva
Sinikka Kasko

Vaikkei kuulu Kelan piiriin, niin e-resepti onnistuu Suomessa ihan kivasti. Ei siihen todellakaan tarvita kela-korttia lääkärissä/apteekissa. ( Silloin ei tietenkään saa kela-korvaustakaan.)
Turhaa byrokratiaa voi vähentää monella tavalla, ja siihen IT on mainio väline. Olisi ehkä helpointa, jos eri instanssit lähettäisivät tiedot asiakkaasta (huom ei POTILAASTA) Kelan koneelle, joka prosessoisi korvaukset sekä siirtäisi korvaussumman/anotun tuen asiakkaan tilille hetimiten. Onhan 'yhteiskunnalla' tiedossa meidän kaikkien tilinumerot esim veronpalautuksia ja veikkausvoittoja varten, miksei myöskin kela-korvauksia varten? Tällöin tarvittaisiin vain valtakunnallinen (kuvallinen) henkilökortti Viron malliin.

Perustulo olisi myös hyvä korvike kaikenmaailman muutaman kympin/satasen tukien tilalle (tsekkaa Kelan tiedotuslehti: siinä on aukeamakaupalla erilaisia pieniä, anottavia tukia; mieletön byrokratia muutaman kympin takia). Sellainen perustulo, jolla tulisi nyky-Suomessa toimeen nippa nappa, ottaen huomioon ruokakunnan koon, tietty. Lisätuloja saisi hankkia mielin määrin, ja progressiivinen verotus kyllä hoitaisi tulonjaon/veronmaksun kohtuullisen minimitulon jälkeen. - Mm. keikkatyöläiset ja pienyrittäjät saisivat turvatumman elämän ilman mielivaltaisia karensseja ym 'tukien menetyksiä'.

Näille jutuille kun lähdetään, ehdotan myös, että eläkkeet voisivat noudattaa samaa periaatetta: tuo kohtuullisen minimi-toimeentulon suuruinen kaikille, ei ansiosidonnaista. Ei kenenkään luppoaika voi olla arvokkaampaa yhteiskunnalle kuin jonkun toisen!? - Kukin säästäköön eläkettään itse, ja ottakoon vastuuta omasta elämästään. Omistusasunnon voi myös 'käänteisesti kiinnittää', eli muuttaa verottomaksi 'lisäeläketuloksi' jo eläessään, jos sellaisen on onnistunut hankkimaan. - Ulkomaalaiset joutuisivat tekemään tietyn määrän töitä (kuten esim USAssa), ennen kuin olisivat eläkkeeseen oikeutettuja. Ei siis 'Eloppeja' suomalaisten kustannuksella.

Meillä on vain menty siihen ajatusmalliin, että yhteiskunnan on tuettava kaikkia kaikessa, ja omaa vastuuta omasta elämästä ei ole. - Nälkä lienee edelleen aika hyvä työnteon motivaattori, jos työntekoa ei rangaista tai kahlita yhteiskunnan puolelta liikaa (vrt onnistunut kauppojen aukiolo, air-bnb, Uber ym. talkoo- ja jakamiskulttuuri). Siinä sitä byrokratian lupaviidakon kitkemistä olisi moneksi vuodeksi, ja ensimmäisenä voitaisiin poistaa ammattiyhdistysten tulojen verottomuus ja niiden jäsenmaksujen verovähennysoikeus... Kukin kuulukoon niihin yhdistyksiin, mihin haluaa, omalla rahallaan.

Eli: olkoon kortin nimi mikä tahansa, yksi kuvallinen ja sirullinen henkilökortti tarvitaan joka tapauksessa. Sen avaimen (uusi, sukupuolineutraali sotu-tunnus?) takana on kaikki, mitä sotussa tarvitaan, lopun hoitaa tietokoneen algoritmi. Tietenkin tarvitaan myös virkailijoita hoitamaan kinkkisempiä tapauksia, mutta paljon vähemmän kuin nyt 'lappu- ja päätösaikaan'. - Henkilölle vapaa pääsy omiin tietoihin, tietenkin.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Vaikkei kuulu Kelan piiriin, niin e-resepti onnistuu Suomessa ihan kivasti. Ei siihen todellakaan tarvita kela-korttia lääkärissä/apteekissa. ( Silloin ei tietenkään saa kela-korvaustakaan.)
Yllä oleva on lainaus Sinikka Kaskon kirjoituksesta. Siinä on hyvin kiteytetty Kela-kortin tarkoitus.

Hän jatkaa: "ehdotan myös, että eläkkeet voisivat noudattaa samaa periaatetta: tuo kohtuullisen minimi-toimeentulon suuruinen kaikille, ei ansiosidonnaista. Ei kenenkään luppoaika voi olla arvokkaampaa yhteiskunnalle kuin jonkun toisen!? - Kukin säästäköön eläkettään itse, ja ottakoon vastuuta omasta elämästään."

Ei eläkkeellä olo ole mitään luppoaikaa. Kirjoitat, että kukin säästäköön eläkettään itse... No niinhän nyt tapahtuukin. Meillä on lakisääteinen eläkejärjestelmä ja itse kunkin palkasta pidätetään verot ja lakisääteiset maksut. Maksajina ovat sekä duunarit että työnantajat.
Perinpohjainen selvitys asiasta löytyy osoitteesta:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6el%C3%A4ke

Kasko ei tunne eläkejärjestelmäämme. Ulkomaalaisen eläkkeestä voi lukea tästä. Samat säännöt kaikille otsikon alla
https://www.tyoelake.fi/fi/nainelakemuodostuu/mist...

Kasko liioittelee: "Meillä on vain menty siihen ajatusmalliin, että yhteiskunnan on tuettava kaikkia kaikessa, ja omaa vastuuta omasta elämästä ei ole."

Tämä ei ole mitään yleistä. Yleisempää saattanee olla ja kalliimpaa niiden siipeilijöiden puuhastelu jotka siirtävät huomattavia rahasummia ja omaisuuseriään veroparatiiseihin. Varsinainen vapaamatkustajien luokka.

Kasko joko ei tiedä tai viitsi mainita, että myös työnantajaliittojen jäsenmaksut ovat vähennyskelpoisia. Jyri Häkämies kumppaneineen saa työstään palkkaa jonka jäsenyritykset maksavat. Eivät he talkoine Etelärannassa.

"Henkilölle vapaa pääsy omiin tietoihin, tietenkin." Kanta.fi linkistä pääsee omiin lääketietoihinsa kiinni. Samoin sitä kautta voi tehdä myös ns. hoitotestamentin, jos haluaa. Minä olen halunnut.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Turhaa byrokratiaa voi vähentää monella tavalla, ja siihen IT on mainio väline. Olisi ehkä helpointa, jos eri instanssit lähettäisivät tiedot asiakkaasta (huom ei POTILAASTA) Kelan koneelle, joka prosessoisi korvaukset sekä siirtäisi korvaussumman/anotun tuen asiakkaan tilille hetimiten."

Kannatan ja toivottavasti Suomeen saadaan Soteen sellainen järjestelmä että ne todella keskustelevat keskenään, muuten tuo ei onnistu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset