Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Valtakunnassa toimitettava verollepano

  • Side silmillä, kuten pitääkin.
    Side silmillä, kuten pitääkin.

Harvoin olen sitä mieltä, että verottaja ottaa Suomessa liian vähän, mutta tämän päivän uutinen Bensowin lastenkotisäätiön juttu käräjäoikeuteen, syyte törkeästä veropetoksesta (Yle 3.8.2016) oli poikkeus siihen sääntöön.

Erityisen mielenkiintoiseksi tapauksesta tekee seuraava huomio:

"Verottajan mukaan säätiön toiminta ei ollut yleishyödyllistä, vaan se harjoitti liiketoimintaa kilpailluilla markkinoilla, joten sen olisi pitänyt maksaa veroja. Säätiön on laskettu vältelleen veroja noin 300 000 euron verran. "

Olen aikaisemminkin kirjoittanut täällä siitä, että yleishyödyllisyyden varjolla tehdään liiketoimintaa. Verottaja voisi halutessaan ottaa eteensä listan yleishyödyllisistä yhtiöistä ja yhdistyksistä suuruusjärjestyksessä, ja ruveta perkaamaan mitkä niistä ovat statuksensa oikeasti ansainneet.

Yritin itse tuollaista listaa verottajalta pyytää, mutta pyyntöön ei suostuttu, sillä tämä tieto ei ole julkista.

Tarvittaessa verollepano voidaan tehdä myös takautuvasti, esimerkiksi täältä (RL 30.11.2015) voisi löytyä normaalilla markkinavuokralla kelle tahansa vuokrattuja asuntoja samalla yleishyödyllisyysstatuksesta nauttien.

Bensowin tapauksen suhteen on hyvä muistaa, että oikeusvaltiossa laki on sama kaikille, eikä kukaan ole liian suuri tai merkittävä tutkittavaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totta puhut, olisi noissa paljon perkaamista. Miksi näihin ei sitten ole puututtu, kun kerran koko ajan valtio valittelee rahapulaa.

Taitaa olla monella päättäjällä oma lehmä ojassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vanhaa korruptiota, tuo Bensowikin oli epäkohtineen julkisuudessa jo ainakin 10 vuotta sitten eikä mitään tutkimuksia ole edes aloitettu. Hallitus ei halua rahaa sieltä missä sitä olisi.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Johtuisiko tuo haluttomuus tutkimuksiin siitä tosiasiasta että niin sanotut yleishyödylliset säätiöt ja yritykset ovat yleensä poliittisia puolueita lähellä olevia organisaatioita ja näin ollen merkittävä tulonlähde näille ainaisessa rahapulassa oleville puolueille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset