Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Orava Asuntorahasto ja poliittinen vastuu

  • Sähköpostivastaus Fivalta minulle 7.7.2015.
    Sähköpostivastaus Fivalta minulle 7.7.2015.

Kirjoitin vuodenvaihteessa Orava Asuntorahastosta: "Sitten edessä on pakotettu asuntosalkun likvidointi, joka paljastaa asuntojen arvon olevan paljon alle tasearvon, ja edessä on ns. game over. Arvioisin tämän tapahtuvan ennen kuin kuusipuun alla tanssitaan vuonna 2016"

Asiaa tuntemattomille lyhyt kertaus: Orava Asuntorahasto on kotimainen pyramidihuijaus, jossa liiketoiminnan todelliset tuotot kuluvat sisäpiirin hallinnointipalkkioihin, mutta tulos saadaan voitolle kirjanpitoa vääristämällä (AP, 18.8.2016). Tuloksesta maksetaan osinkoa, joka rahoitetaan painamalla lisää osakkeita.

Ennustamani aikataulu näyttää edelleen pitävän kutinsa, sillä illan viimeiset hitaat pärähtivät juuri soimaan - Orava Asuntorahasto ilmoitti tehneensä tappiota (Oravan puolivuosikatsaus 18.8.2016).

Tämä on siitä mielenkiintoista, että luovan kirjanpidon yhtiössä tappiota tehdään silloin kun niin halutaan tehdä:

"Asuntomarkkinoiden hitaasta vahvistumisesta huolimatta asuntojen hintakehitys oli toisella vuosineljänneksellä kaiken kaikkiaan vaisua; aiemmin asuntorahaston salkkuun hankittujen asuntojen arvonmuutokseksi muodostui huhtikuussa +0,4%, toukokuussa -0,3 % ja kesäkuussa -0,6 % eli koko vuosineljänneksellä -0,5%. Tämä vastaa noin miljoonan euron laskua vanhan salkun arvossa." (sivu 3)

Markkinat vahvistuivat, mutta turskaa siis tuli. Syitä tähän löytyy kaksi:

"Ulkopuolisten arvioitsijoiden, Jones Lang LaSalle:n, Realia Management Oy:n ja Turun seudun OPKK:n, arviolaskelmien yhteenlaskettu sijoituskiinteistäjen arvo 30.6.2016 oli 1,7% pienempi kuin taseen käypä arvo 30.6.2016" (sivu 29)

Tämä tarkoittaa sitä, että ne kaverit kenelle maksat siitä että ne arvottavat mahdollisimman korkealle eivät uskalla enää niin tehdä, oman uskottavuutensa menettämisen pelossa.

Toinen, merkittävämpi syy on se, että Oravalla ei ole enää varaa maksaa osinkoja. Kun tulos tehdään tappiolliseksi, niitä ei perustellusti tarvitse enää maksaa, ja hallinnointipalkkioilla kuppaamista voidaan jatkaa mahdollisimman pitkään. Huomionarvoista on myös se, että Oravan osakkeenomistajat ovat maksaneet osinkonsa itse :

"Vuoden 2016 alussa osakkeita omistaneiden osakkeenomistajien omistus laimeni vuonna 2016 vaihtovelkakirjasopimuksilla vaihdettujen osakkeiden seurauksena noin 6,5%." (Sivu 38)

Tämä metodi on nyt tullut tiensä päähän, sillä osakkeille ei meinaa löytyä enää ostajia.

Seuraava kvartaaliosinko jäänee siis maksamatta, ja puolen vuoden sisään tästä päivästä Oravan noin 8400 pienomistajaa heräävät ja paniikki on valmis - miten tälläisen pyramidihuijauksen on annettu jatkua näin pitkään?

Tässä vaiheessa Fiva toteaa että kaikki meni lain mukaan (kts. kuvaliite), ja poliittisen vastuun omaava nykyinen valtionvarainministerimme Petteri Orpo osoittaa syyttävällä sormellaan edeltäjiään, ja sanoo ettei tiennyt asiasta.

Tämän kirjoituksen tarkoitus on poistaa tämä kortti Orpolta, tämä kirjoitus on välitetty hänelle sekä Kokoomukselle twitterin välityksellä, eli "en tiennyt" ei enää käy.

Petteri, oikea ratkaisu on puuttua tilanteeseen heti, jos odotat että korttitalo menee ensin nurin, vastuu on sinun.

***

Aikaisemmat kirjoitukseni aiheesta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214059-mot-pikavoittoja-vuokra... (22.3.2016)

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208648-oravan-joulu-on-tana-vu... (18.12.2015)

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/196827-makeasti-oravainen-maka... (13.6.2015)

***

Kiitokset kauppalehden keskustelufoorumin kirjoittajille, tämä kirjoitus on kooste teidän selvittelyistänne yhdistettynä omaan pohdintaani.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tietääkseni Orava on saanut mm. YIT:ltä asuntoja (kokonaisia taloja) jopa 30 prosentin alennuksella verrattua ns. listahintoihin. Yksittäiset kansalaiset maksavat asunnoistaan täyden listahinnan. Jonkin ajan kuluttua Orava myy aleasunnot täyteen markkinahintaan yksittäisille ostajille. Eli Orava ja ehkä muutkin asuntorahastot saattavat netota jopa kymmeniä tai satoja tuhansia euroja per asunto. Tätä peliä tuskin jatkuu kovin pitkään. YIT:llä, ehkä muillakin rakennusyhtiöillä oli polttava tarve keventää tasettaan (velkojaan ym) ja myivät siinä tilanteessa suuralennuksin, mutta ilmeisesti vain asuntorahastoille.

Tämän pelin myötä luottamukseni Oravaan, kaikkiin muihinkin asuntorahastoihin sekä rakennusyhtiöihin on sataprosenttisesti mennyt. En sijoita niihin enkä osta niiltä.

Luottamukseni myös valtioon (valtiovarainministeriöön) on tämän pelin myötä mennyt. Ne loivat asuntorahastolain.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Hyvä kirjoitus, lisää asiasta siitä kiinnostuneille löytyy seuraavista. Siellä myös jo vuosia keskusteltu samasta. Jatka hyvää työtä!!

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Hyvä kirjoitus, lisää asiasta siitä kiinnostuneille löytyy seuraavista. Siellä myös jo vuosia keskusteltu samasta. Jatka hyvää työtä!!

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset