Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kilpailuttakaa putkiremonttien suunnittelu erillään toteutuksesta

  • Tämä maksaa. (Kuva: MTV)
    Tämä maksaa. (Kuva: MTV)

Kauppalehti uutisoi tänään Sukituksiin erikoistunut insinööri putkiremonteista: Tämä on valtava kupla - vaikka uutinen on melkoinen mainos, jos siitä on puoletkaan totta, on suomalaisilla taloyhtiöillä mahdollisuus säästää merkittäviä summia.

Toimin leipätyössäni erilaisten projektien omistajana. Tämä tarkoittaa sitä, että vastaan selkänahallani siitä, että projektit onnistuvat kolmella mittarilla: laajuus (scope), aikataulu (schedule) ja hinta (budget). Projektien suuruusluokat ovat kymmenistä tuhansista euroista satoihin tuhansiin, ja kestävät yleensä noin puolisen vuotta.

Viitisen vuotta näitä tehneenä minulla on suomalaisilla taloyhtiöille kaksi neuvoa: kilpailuttakaa suunnittelu erillään toteutuksesta ja vähintään viidellä (mutta mieluiten mahdollisimman monelta) eri toimittajalla.

Tällä on kaksi merkittävää vaikutusta:

1)Suunnittelun tekevällä firmalla on suuremmat todennäköisyydet saada itse toteutushanke, jolloin suunnittelutarjous tehdään yleensä lähes nollakatteella ja minimityömäärällä, jotta tarjous on kilpailukykyinen.

2)Tarjouksen pyytäminen usealta erilaiselta ja erikokoiselta toimijalta lisää tilaajan ymmärrystä hintahaarukasta, sekä parhaasta tavasta toteuttaa suunnittelu.

Suunnitteleva firma pyrkii yleensä suunnittelemaan suosien omia toteutustapojaan, joten kannattaa jo suunnittelun tarjouspyynnössä pyytää toimittajaa määrittelemään kaikki erilaiset toteutusmahdollisuudet, jotka huomioonottaen suunnittelu, ja toteutuksen kilpailutus lopulta tehdään.

Myös toteutus on syytä kilpailuttaa mahdollisimman monelta toimittajalta.

Vuosien aikana kilpailuttaessani hintahaarukka halvimman ja kalleimman välillä on ollut noin kymmenkertainen, ja yleensä valitut toimittajat löytyvät haarukan alimmasta kolmanneksesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Kannattaa myös hajauttaa valta isännöinnissä, suunnittelussa_ja_valvonnassa ja toteutuksessa.

Kun antaa yhdelle ammattipuolelle vapaat kädet, niin löytää ne syvältä omalta pankkitililtään.

Osakeyhtiön maallikoita viedään kuin viestikapulaa Olympialaisissa. Usein kiire ja vain yksi mahdollisuus ovat hälytyskello.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Kun antaa yhdelle ammattipuolelle vapaat kädet, niin löytää ne syvältä omalta pankkitililtään."

Tämä on juurikin näin.

Suomessa olisi kyllä tilausta asunto-osakeyhtiöammattilaisille.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Itse olen pyytänyt suunnittelusta tarjouksia yleensä niiltä joilta se onnistuu. Yleensä se on keskisuuri DI yritys jolla on kokemusta onnistumisista. Helsingissä ja Uudellamaalla on yrityksiä jotka on epäonnistuneet suunnitelusta lähtien. Olin Kalliossa eräässä taloyhtiössä hallituksen puheenjohtajana monta vuotta, vaikka minulla ei ollut mitään siteitä sinne. Siis ammattilaisena. Veimme Suomen tunnetuimman insinööritoimiston oikeuteen,kun putkiremontti epäonnistui kaikilta osin. Voitimme, mutta se oli katkera voitto.

Remontin aloittanut hallitus oli täysin vietävissä, niin isännöitsijä toimiston ja suunnitteluyrityksen ja saman yrityksen valvonan kautta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Isännöitsijän kilpailuttaminen parin vuoden välein maksaa itsensä takaisin. Hieman siinä on duunia, mutta hinnankorotushinku unohtuu ja palvelu aina ( hetkeksi ) paranee.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Jos asunto-osakeyhtiö vaihtaa firmaa kuin tavallinen pulliainen sukkia, niin jossakin vaiheessa ei saa vastauksia. Kerran järjestettiin eräälle taloyhtiön hallitukselle joka oli hankalan maineessa pieni jippo. Erään taloyhtiön hallitus irtisanoi sopimuksen, niin soitettiin tietyn alueeen isännöitsijätoimistoille etteivät vastaa tarjouspyyntöihin. Kyseinen taloyhtiön hallitus joutui tekemään uuden sopimuksen ja hieman kalliimmalla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

# 7

No, jos isännöitsijätsto korottaa vuosittain hintoja, milloin milläkin höpöhöpöverukkeella, niin kilpailuttaminen on todella syytä tehdä välittömästi. Se auttaa isännöitsijätoimistoa hinnoittamaan itsensä markkinoiden mukaisesti. Ainakin Helsingissä on syytä olla tarkkana ostamastaan sopimuksesta. Keskinäiseen hintojen sopimiseen, eli kartelliin, en ota kantaa, mutta onneksi on vielä tervettä kilpailua. Myös isännöitsijöiden keskuudessa ja kun taloyhtiö on edes jonkun kokoinen niin ihan varmasti hinnoitelussa on keskustelun varaa. Alaspäin.

Aktiivinen hallitus voi myös keskenään hoitaa oikein hyvin isännöinnin, jos porukassa on yhteishenkeä ja hieman osaamista. Ei se isännöinti ole mitään rakettitiedettä ja tilitsto tekee näpsästi tiliöinnin ja tilinpäätöksen.

Rohkeasti vaan kilpailuttamaan, ja miettimään vaihtoehtoja, niin esimerkiksi kopioiden ja isännöitsijätodistusten hinnasta rapsahtaa heti pala pois. Tuo vaan esimerkkinä toimistojen hinnoitteluaukoista.

Käyttäjän HarryLindstrm kuva
Harry Lindström

Suomeen on syntynyt uusi bisnes. Olen eläkeläinen, asun porkkalassa omakotitalossa. Saan viikottain puheluita tekijämiehiltä. Ilmainen katon, lämpölaitteiden, rännien, putkien,ylävillojen jne tarkistus. Ilmaiseksi.
Yksi yhtiö lähetti epäsiistin miehen lämmityssysteemin muutoskatsastukseen. Minuutin tarkastus ja puhe kääntyi ilmastointiputkien rassaukseksi. Läppäri auki ja 10 näpyä koneeseen. Ja hinta löytyi!!!!!! 30m putkenpuhdistusta ja hintaan 9400,-. Pienen suostuttelun ja 4 näppäilyn jälkeen just for me hinta 7900,-. Kommentoib että saisin sen itse tehtyä n parissa tunnissa johon myyntirykki vastasi että heillä ei hommaa tehdä porakoneen kanssa. En pyytänyt tarjousta kirjallisena!! Hemmo soitti vielä perään noin 2 vkon jälkeen. Tuntuu kuin olisin vanhusten dementikkolistalla kun samantyyppisiä "tarjouksia" tulee viikottain. Oliko se Rai..... Puhelimessa

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Isännöinnissä osaaminen (laskutusta ja pöytäkirjojen pitoa lukuunottematta) vaihtelee, puhumattakaan siitä, että se katsoisi aina taloyhtiön etua.
Isännöintifirmoilla on liikaa kavereita erilaisissa firmoissa, joille töitä siunaantuu. Myös julkisen byrokratian tunemus aiheuttaa AsOy:lle harmaita hiuksia...

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Itselläni on sellaisia urkoitsijoita jotka tekevät hyvää jälkeä ja nopesti. Myös asiallisia suunnitteluyriyksiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset