Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Osakkeet arvonsäilyttäjinä neososialismissa

  • OMX Helsinki 25 - jopa maltillista.
    OMX Helsinki 25 - jopa maltillista.
  • Dow Jones - to infinity and beyond.
    Dow Jones - to infinity and beyond.

Tuomiopäivän tohtori varoittaa: Keskuspankkien elvytys johtaa kommunismiin (KL 14.9.2016) kuvaa erikoista maailmaa jossa jo elämme.

Aikoinaan itärajan takana tuotantovälineet otettiin täysin rehellisesti aseella uhaten yhteiskunnan haltuun, kun nyt ne ostetaan porvareilta vastapainetulla rahalla. Tämä on periaatteessa ihan reilu diili, olettaen että kansalainenkin pääsee tavalla tai toisella sosialisoitujen tuotantovälineiden hedelmistä nauttimaan.

Vaikka keskuspankit (poislukien Japani) ovat ostaneet osakkeita vielä melko maltillisesti, osakekurssit ovat nousseet odottaen että näin vielä tapahtuu (kts. kuvaliitteet) - Suuremman Hölmön Teorian mukaisesti. Muut syyt kurssinousuun ovat miinuskorot, sekä taivaassa olevat asuntojen hinnat - maailmasta on yksinkertaisesti vaikea löytää asioita, jotka edes säilyttävät arvonsa, ja osake sentään maksaa (yleensä) osinkoa, ja on omistusoikeus johonkin tuottavaan, toisin kuin esim. kultaharkko.

Näiden lisäksi markkinoita kalvaa vielä epäilys siitä, että raha ei tule säilyttämään arvoaan. Tämä on siitä poikkeuksellista, että vaikka inflaatio ei rahan arvoa juuri nakerrakaan, niin epäluottamus valuuttojen tulevaisuuteen on ilmassa. Epäilys on myös aiheellinen - mm. Kyproksen bail-in (TNYT 16.3.2016) on esimerkki tapauksesta, jossa raha vaihtoi omistajaa länsimaisen omistusoikeuden periaatteen vastaisesti.

Linkkaamassani kauppalehden artikkelissa Marc Faber epäilee että valtio omistaa lopussa kaiken.

En usko että näin tulee käymään, sillä jossain vaiheessa osakkeenomistajat kieltäytyvät myymästä, hinnalla millä hyvänsä. Ehkä sitten on taas aika palata taas entisen itänaapurimme keinoihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Oikeastaan koko blogi tällä kertaa. Kommunismin pelossa mietitään josko se sieltä pian valtaa. Juuri sen pelossa sitten tehdään mitä omituisempia ratkaisuja.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Yllättävä näkökulma. Kiitos.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Muistuttaa Stalinin valtioteoriaa. Marxin mukaan kommunismissa valtio katoaa, ja tulee täydellinen vapaus. Stalinin mukaan valtio katoaa, kun sitä vahvistetaan ad absurdum.

DDR:ssä päästiin jo lähelle kommunismia. Stasi kuunteli kaikia puheluita, joten kukaan ei ehtinyt kuunnella nauhoituksia, ne kasautuivat kellariin kuin arvottomat osakkeet.

Kommunismi saavutetaan sitten, kun kukaan ei omista enää mitään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Dow Jones - to infinity and beyond

Space Odyssey 2001!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Marx näki ajan, jolloin reaalitalous, ja finanssitalous irtautuvat toisistaan. Pääomaa kannattaa lukea...me entiset kommunistit osaamme tehdä rahaa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Rahajärjestelmä perustuu luottamukseen ja nyt tuo luottamus on korvattu epäsuoralla keskuspankkirahoituksella.

Tämä ei voi onnistua.

Luulenpa, että päädymme eurojärjestelmän romahdukseen ja velkojen leikkuuseen. Euro olisi saattanut selvitä jos velkaresetti olisi tehy heti kriisin alussa. Taitaa mennä hulahtaa Suomen EVM-takausvastuusummakin tässä yhteydessä (11mrd?).

+ Jenkit sitävastoin mennä porskuttaa, sillä pelkoa rahajärjestelmän hajoamisesta ei ole:

"In '$' we trust!"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset