Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Orava asuntorahasto - vuosikymmenen puhallus

  • Tasaista persmäkeä pari vuotta.
    Tasaista persmäkeä pari vuotta.
  • Musta rinne: yli 10% kahdessa päivässä.
    Musta rinne: yli 10% kahdessa päivässä.

Orava asuntorahasto on lempiaiheitani, ja kirjoituksia aiheesta löytyy runsaan vuoden takaa yhteensä neljä.

Eilen kissa pääsi pussista ja talousmedia käsitteli aihetta viimein asianmukaisesti, mm: Tuhansia sijoittajia kerännyt Orava herättää epäilyn (TE 19.9.2016) ja Tilapäisiä kasvukipuja? Orava ottanut lainaa pikavippiyhtiöltä (AP 19.9.2016). Tänään Kauppalehtikin kirjoitti aiheesta Orava Asuntorahasto tienaa vain arvonnousulla.

Osakekurssi käyttäytyi asianmukaisesti, yli 10% laskua kahdessa päivässä kun tuulipukujen hihat ovat kahisseet Nordnetin salasanaa kirjoitettaessa.

Jottei tämä kirjoitus menisi pelkästään "I told you so" linjalle, esitän myös hypoteesin tulevasta:

 

Kurssilaskua katsoessa on aiheellista kysyä, että minkä arvoinen Orava Asuntorahasto oikeasti on? Riippuu keneltä kysyy.

Voi olla että ylihuomenna 22.9.2016 irtoaa vielä viimeinen osinko, mutta Kauppalehden palstan nimimerkki Rincewind esitti tänään hienon teorian:

"Miksi omaisuutta pitäisi myydä? Ei osinkoa ole pakko maksaa, jos ei tule voittoakaan. Ja pääomistajia tämä ei haittaa, koska kuorivat kermat päältä hallinnointipalkkioina. Ehkä he jopa ostavat lisää yrityksen osakkeita jos saavat niitä alle todellisen tasearvon. Muidenhan ei kannata osakkeita ostaa edes siihen hintaan, koska pääomistajat voivat junailla voiton nollaan jolloin osinkoja ei tarvitse koskaan maksaa."

Simsalabim - Orava Asuntorahaston arvo on todellisuudessa olemassa vain sen pääomistajille. Osingonmaksu voidaan lopettaa, ja kaikki muut omistajat voidaan  Finanssivalvonnan siunauksella jättää kuin nallit kalliolle - kunnes he ovat valmiit myymään osakkeensa alle todellisen tasearvon pääomistajille (kukaan muuhan ei näitä mitään tuottamattomia lappuja osta).

Kun pääomistajat ovat keränneet kaikki kävyt takaisin omaan koriinsa (murto-osalla siitä hinnasta millä he ovat itse osakkeet parin vuoden varrella myyneet), he voivat myydä Oravan kokonaisuudessaan sopivalle taholle. Siihenkin päivään saakka hallinnointimaksut juoksevat, ja pääomistajat rikastuvat tasaiseen tahtiin.

Tämän ollessa täysin laillista, kyselyt asiasta kannattaa ohjata Finassivalvontaan. On se rikastuminen Suomessa helppoa kun tuntee säännöt ja oikeat kaverit.

***

Aikaisemmat kirjoitukseni Oravaa koskien:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221526-orava-asuntorahasto-ja-... (20.8.2016)

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214059-mot-pikavoittoja-vuokra... (22.3.2016)

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208648-oravan-joulu-on-tana-vu... (19.12.2015)

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/196827-makeasti-oravainen-maka... (16.5.2015)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Nyt on aihetta tutkia tarkasti mikä on Finanssivalvonta, ketkä siellä toimivat (SP:n Pentti Hakkarainen, VM:n Martti Hetemäki, Etlan Vesa Vihriälä ja muut) ja mitä tuo Finanssivalvonta tekee tai on tekemättä. Tästä pääsee alkuun:

http://www.finanssivalvonta.fi/fi/Fiva/Pages/Defau...

Eilen oli SP:n rahamuseossa luento "Sijoittajanvastuu pankkien ongelmatilanteissa". Luennon esityskalvot löytyvät tästä:

http://www.slideshare.net/Finanssivalvonta/sijoitt...

Oravan nettisivulla sanotaan näin:

"Orava Asuntorahasto on ensimmäinen suomalainen REIT-muotoinen kiinteistörahasto ja se toimii kiinteistörahastolain mukaan. Orava Asuntorahaston toiminnan hoitamisesta vastaa hallinnointiyhtiö Orava Rahastot, jolle on myönnetty vaihtoehtorahaston hoitajan toimilupa ja jonka toimintaa valvoo Finanssivalvonta."

Arvopaperi-lehti on markkinoinut tilaisuuksissaan Oravaa useita kertoja, viimeksi viikko sitten Messukeskuksessa.

Luottamus on mennyt, niin Oravaan, Arvopaperi-lehteen, Finanssivalvontaan, rahoitusmarkkinalainsäädäntöön, kiinteistörahastolakiin kuin myös nämä lait säätäneisiin tahoihin, VM:stä ja eduskunnasta alkaen.

Orava on huijaus. Samanlainen huijaus oli TJ Group vuoden 2000 tietämissä.

Paniikkipako Oravasta on alkanut.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Milloinkahan juipit alkaa tajuta, ettei papereita ole tarkoitettu sijoittajien vaurastumiseen, vaan niiden kuppaamiseen...
Aina sama juttu... jos on joku ropo, niin alkaa ahneus kutkuttaa...
Oikeasti! Piensijoittajat on riistaa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset