Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Politiikka kaipaa sukupolvenvaihdosta

  • Kuvassa vaihtoehto status-quolle.
    Kuvassa vaihtoehto status-quolle.

Sosiaalidemokraatin kynästä: "Suomen verotusjärjestelmä on auttamatta liian monimutkainen, mutta emme uskalla edes puhua asiasta, koska pelkäämme, että joku suuttuu." (Demokraatti.fi 21.09.2016)

Helvetti lienee jäässä?

Tai noh, olisi jos ylläoleva olisi SDP:n kansanedustajalta, tai auta armias, sen puheenjohtajalta, mutta tällä kertaa kyseessä on demarinuorten puheenjohtaja, jota ei ilmeisesti ole vielä riittävästi indoktrinoitu.

Kaverin kirjoitus on silkkaa asiaa, mutta pelkään että hänelle käy kuten Elina Lepomäelle - puolueen vaalimenestys tulee olemaan tärkeämpää kuin Suomen tulevaisuus. Puolue kiittää hänen keräämistään äänistä, mutta ei päästä sotkemaan pakkaa.

Uskon, että politiikka kokonaisuudessaan tarvitsee sukupolvenvaihdoksen - liian moni kansanedustaja on elänyt maailmassa, jossa töihin vain mentiin, inflaatio kuittasi asuntolainat ja eduskuntalaitoksen tehtävä oli lähinnä päättää miten hyvinvointia jaetaan.

Tuossa maailmassa ei ole eletty enää pariin vuosikymmeneen, mutta se ei ole missään vaiheessa Suomen päättäjiä ole henkilökohtaisesti koskettanut - tämä on se kupla, joka eduskuntalaitoksessa on sukupolvenvaihdoksen myötä rikottava.

Koska eduskuntapuolueissamme sukupolvenvaihdos kestää vielä kymmeniä vuosia, en nähnyt muuta mahdollisuutta kuin osallistua uuden puolueen perustamiseen. Jos Liberaalipuolue pääsee joskus valtaan, meitä ei kirpaise tehdä niitä päätöksiä joita tarvitaan, koska meillä ei muutoksessa ole mitään hävittävää.

Toivottavasti tämä tapahtuu ennen kuin olen itse vanha jäärä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kunhan saan työnnettyä järjestelmäni nykyisen suhteellisen vaalitavan tilalle, alkaa tapahtua. :)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Mielenkiintoinen ehdotus - en vastusta.

Jo vaalipiirit poistamalla päästäisiin kivasti eteenpäin, mutta sekin vaatii perustuslain muutoksen : (

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Kommentoin tuota vaalitavan muutosta Maxin blogiin; vaalipirien poistamisen lisäksi tulisi luopua puolueista ja siirtyä vapaiden yksilöiden vaaleihin joissa äänestäjä äänestää ehdokasta eikä aluetta tai puoluetta.

Toki valvontaa korruption kitkemiseksi tarvittaisiin etteivät elinkeinoelämän houkuttelevat tarjoukset saa edustajia ajamaan tiettyjen tahojen etuja Suomen kustannuksella. Vilppiin syyllistyneet edustajat heti jäähylle ja jonosta seuraava sisään.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Verotusjärjestelmä on ehkä mielenkiintoisin kohta. Joskus aikoinaan se on ollut aika yksinkertainen, mutta kun vuosisatojen ajan on lisätty uutta säädöstä vanhojen päälle, nykypäivän tilanne on väistämätön. Ilman muuta pitäisi mennä kohti tasaveroja ja mahdollisimman yksinkertaista järjestelmää.

Suomessa kahden tavallisen palkansaajankin verotus on arpapeliä. Voi miettiä riittäisikö, että verot ja muut maksut olisivat yksinkertaisesti x,y,z...%. Progressio tietysti onnistuu myös kunhan sama kaava on käytössä joka paikassa. Kunnallisverot yms. pitäisi tietysti harmonisoida. Kirkollisverot ja muut vapaaehtoiset maksut hoitakoot jokainen itse jos haluaa.

Verokorttiruljanssia vähemmälle ja palkanmaksukin helpottuu varsinkin pienissä yrityksissä. Työnantajahan tietää mistä ja paljonko maksaa palkkaa, lyödään vaan luvut yhteen taulukkoon ja sillä selvä. Koko verokorttisysteemin saisi jättää poikkeuksia ja erityistä suunnittelua vaativiin tilanteisiin.

Yksinkertaisen verojärjestelmän väärinkäyttö on myös vaikeampaa. Veroa maksetaan tietty osuus ja pulinat pois. Nythän varsinkin kansainvälisen verotuksen viidakko on uskomaton kovimmat asiantuntijat istuvat suuryrityksissä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun EVA -70 teki uudistuksen eduskunnassa vasemmiston pelossa ,että ne pääsisivät päättämään yksin elinkeinoelämän asioista
on siitä lähtien eduskunnassa ollut porvarienemmistö.
Ainut mikä jarrutti muutosta oli Kekkonen este sille -87 vaaleihin asti.

Joten valtasuhteet ei tule enää muuttumaan .vas,sdp 2-6 kok,kepu,krst,rkp,vihr,Ps

Suomen eduskuntaan syntyi viimeksi vasemmistoenemmistö
- Vuoden 1966 vaaleissa. Suomen
-sosiaalidemokraattisella puolueella oli 55 kansanedustajaa,
-Suomen kansan demokraattisella liitolla 41 sekä
-Työväen ja pienviljelijäin sosiaalidemokraattisella puolueella 7.
-Eli yhteensä 103.

Ja päätöksiin tarvitaan enemmistön lupa. Joka heltiää hallituspuolueilta.
Jossa on joka puolue Ps lähtien ollut Kepu/kok kanssa "samaa" mieltä.
Tai edessä on että hallitus hajoaa.

Kuka tätä maata johtaa? EK ja Perheyritykset. Pääomien omistajat joila on työpaikat.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Ahola sanoo tässä totuuden: "puolueen vaalimenestys tulee olemaan tärkeämpää kuin Suomen tulevaisuus"

Ikävä kyllä näin on ihan kaikkien puolueiden kohdalla. Puolueiden on pakko olla perinteisen äänestäjäkunnan mieliksi vaikka kuinka tekisi mieli vähän avata ja muokata liturgiaa johon äänestäjä on totutettu vuosien varrella.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Liberaalipuolueella ei onneksi ole perinteistä äänestäjäkuntaa - ainakaan vielä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Mistähän vaalirahat tulee kepu/kokoomukselle? Mistähän ne on tullut -03-19 aikana?
Miksköhän vain kepu/kok PM on ollut tuona aikana?
Kepu 3 kok 1 kauden.

Perheyritykset:
Kone (Herliin (kesk)
Vallila
Abloy
Hartwall
Pauling
Fazzer jne...
J.Ollila (kesk),Nalle (rkp)

JK. Eivätkö ole ajaneet "äänestäjiensä" etuja edm?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Listaasi voi jatkaa lähes loputtomasti. Kaikki voitolliset yritykset ja kaikki valtionveroa maksavat kansalaiset. Samahan toki koskee kaikkia eduskuntapuolueita.

En sano tätä saivarrellakseni, vaan siksi että puoluetuki on blogin aiheen kannalta huomattavasti olennaisempi asia. Kaikki puolueet voivat käydä kerjuulla samoin edellytyksin, mutta eduskuntapuolueet jakavat itselleen meidän maksamia verovaroja.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Suuret ikäluokat äänestävät vielä pitkään. Älä suotta pidätä hengitystä muutosta odottaessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aivan.Mutta "Onks tukka hyvin? Näkyykö kello",Twitteri sukupolvi "sekunda" Stubit
äänestää porvareita.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oikeassa on blogisti, aika synkkää on päätöksenteko nykyään, koska aina on tulossa seuraavat vaalit. Valta ja vaalit ohjaavat päätöksentekoa, ei mikään puhdas kansalaisten asioiden hoito.

Kaipa tällainen on inhimillistä, että oman ja puolueen etu on kaiken muun edellä, se että pystyykö asiaa muuttamaan uuden puolueen kautta jää nähtäväksi. Perussuomalaiset ei siihen pystynyt muutakuin silloin kun ei ollut vastuuta.

Oppositiopolitiikka on muuttunut täydelliseksi populistiseksi huuteluksi, eikä puheilla ole mitään todellisuuspohjaa. Enpä olisi uskonut heti, että demareista kuoriutuu populistisen sanoman johtava puolue.

Suomessa ei kannateta blokkivaaleja, minä taas pitäisin sitä edes pienenä uudistuksena, jolloin äänestäjillä olisi edes jonkunnäköistä pohjaa päätöksenteolle. Nythän tämä touhu ennen vaaleja on täysin villiä, kuka eniten huutaa ja hulluimpaa lupaa saa vaalivoiton.

Eipä siinä mitään, jos kyse olisikin jostain vähäpätöisemmästä kuin maamme asioiden hoidosta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Todellakin. Toissa talvena piti oikaista yksi arvonlisäverotukseen liittyvä juttu. Kun olin keskustellut 17 eri verovirkailijan kanssa ympäri Suomen yksiköitä, päätin luovuttaa. Kukaan heistä ei osannut edes kertoa, kuinka järjestelmä toimii.

Maksoin omasta taskusta reilun pari tonnia ylimääräistä, jotta pääsin kammotuksesta eroon. Olisin voinut tietysti kynäillä valituksen, mutta sen ympärillä olisi mennyt seuraavat 2 vuotta epävarmoin tuloksin. Totesin, että omalta osaltani piikki Suomen valtiolle menee kiinni.

Puoluekentälle pukkaa nyt tulijaa joka suunnasta, mutta hajanaisuus tässä vaalisysteemissä pitää huolen siitä, ettei mikään pääse muuttumaan ilman järisyttävää ulkopuolista shokkia. Sellainen on tulossa jenkkien vaaleista, mistä kirjoitin. En ole varma, herättääkö sekään yhtään vanhaa puoluetta koomasta, jonka hyvin kuvasit.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

EIKÖ veroryhmä Hetemäki /EK Tero Honkavaara osannut kertoa? Eikä Kepun vero exspertti joka istuu VM-valiokunnassa?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ei noiden tarvitse tietää, kun ne kuvittelee että joku muu tietää. Ne puolestaan arvelee, että tietojärjestelmä tietää, eikä kukaan tiedä, mitä tietojärjestelmä on ohjelmoitu tietämään.

Paavo Kuronen

Mm-m, kyllä, todellakin. Olen täysin samaa mieltä. Uuden aatteen on noustava nykyisen poliittisen kentän ulkopuolelta. Käsittelen aihetta juuri julkaisemassa kirjoituksessani:

http://paavokuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22323...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miten Liberaalipuoluolue eroaa Liberaali RKP ja Liberaali Kepusta?

Entä IPU ? jossa on kok,rkp,kepu,vihr. enemmistö? (jotka perustivat IPU.)

Entä Perustulo puolue joka hehkuttaa perustuloa ja työtä kaikille? (Faceb.mukaan kommun.)

Jokainen lupaa uutta "Jytkyä" kuten PS.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Me emme lupaa jytkyä, vaan muutosta - siinä on ero.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Muutokseen tarvitaan joko kriisi tai sukupolvenvaihdos.

Äänestämällä tilanne ei muutu, kuten on jo nähty koko finanssikriisin ajan.

Eikä eliitti myöskään suostu muuttamaan vaalijärjestelmää, tai ylipäänsä mihinkään omaa asemaansa horjuttavaan muutokseen.

Kiville mennään, en usko että mitään on enää tehtävissä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Politiikan teko on ikävä kyllä muuttunut sellaiseksi, että suurinta päätäntävaltaa Suomessa ei käytä Hallitus vaan kaikki etujärjestöt, jotka heti uudistuksista kuultuaan laittavat kapuloita rattaisiin.

Mielestäni asia on erittäin yksinkertainen, jos valituilla ihmisillä ja puolueilla olisi ''munaa'' tehdä niitä päätöksiä joita pitää oikeana.

Otetaanpa kova esimerkki: Hallitus päättää poistaa palkkojen yleissitovuuden, josta seuraa tietysti AY-liikkeen masinoima valtava mielenosoitus ja ehkä yleislakko, ja jos tilanne ajautuu siihen pisteeseen, että hallitus ei painetta kestä, seuraa hallituksen kaatuminen ja uudet vaalit.

Uusien vaalien jälkeen taas on uudet yrittäjät ajamassa omaa politiikkaa ja mikäli sekin kohtaa isoja ongelmia, toistuu edellinen tilanne.

Johtopäätös: Kukaan ei kuollut ja asiat menevät eteenpäin tavalla tai toisella, mutta kun tällä hetkellä hallituksen kaatumista vältetään viimeiseen asti, koska silloinhan se oma valta katoaisi. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa hallitus istuu vaikka päätöksiä ei pystykään tekemään. Viime hallituskausi oli räikeä esimerkki ja pikkuhiljaa näyttää tämäkin hallitus istumiseen keskittyvän. Suomen kannalta tämä on erittäin vahingollista, koska kuluu vuosia hukkaan pelkän vallanhimon täyttämiseen.

Hallituksen kaatuminen ja puolueiden kannatusten heilahtelu olisi sitä tervettä uusiutumista ja normaalia vaihtelua, mutta meillä esim. persujen kannatuksen lasku on median ja ihmisten mielestä jotain ennenkuulumatonta.

Tavallisen ihmisen ihmettelyn ymmärrän, mutte median ja ammatilaisten politiikan toimittajien ammattitaito on nykyään nollatasolla. Mitään muuta kuin sensaatiohakuista iltapäivälehtijournalismia ei nykyään näe.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Totta, hallituksen kaatuminen ei ole oikesti mikään iso juttu; Joko uusi tuolileikki tai uudet vaalit. Itse kyllä jaksan äänestellä useamminkin kuin keran neljässä vuodessa.

--

Ennen vaaleja puoluiden pitää julkistaa ehdottomat kynnysvaatimukset hallitusyhteistölle, eikä niistä saa sitten lipsua.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

On kyllä todella laimea asenne.. kuvitelma,että kaikkia muita on ohjastettu paitsi itseään ja itse kannattaman _ideologian_ kannattajia. Noh..minkäs teet,kun väriksi on valittu musta ja valkoinen,niin turha sitä on sotata harmaan sävyillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset