Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Asumistuki valtiolta kunnille!

  • To infinity and beyond?
    To infinity and beyond?

Kelan jättävä pääjohtaja Hyssälä: Asumistuessa tulee seinä vastaan (YLE 8.10.2016) on aikalailla samoilla linjoilla omani kanssa Asumistuki on haitallisin tuki (Puheenvuoro 31.12.2015).

Sekä omani että Hyssälän "lopullinen ratkaisu" on siirtyä perustuloon, mutta tämän lisäksi Hyssälällä on viisautta, joka minulta vielä viime joulukuussa puuttui:

"Liisa Hyssälä ehdottaa ratkaisuksi sitä, että kunnat maksaisivat puolet asumistuista. Hyssälä muistuttaa, että jo nyt kunnat maksavat puolet toimeentulotuista ja pitkäaikaistyöttömien kustannuksista."

Tässä kohdin päässäni kilahti kassakone - koska valtio maksaa kaikki asumistuen kustannukset, kallis asuminen on kaupungeille tapa verottaa koko Suomea omaksi edukseen. Jokainen euro joka siirtyy valtiolta vuokralaisten kautta vuokranantajalle, oli vuokranantaja yksityinen tai kaupunki itse, vaurastuttaa kaupunkia.

Hyssälän ehdotus jää puolitiehen, asumistuet pitää välittömästi siirtää täysin kuntien maksettaviksi, joka luo niille kannustimet alentaa asumisen hintaa - ehkä tämän nopean korjauksen jälkeen intoa perustulomalliinkin alkaa löytyä enemmän.

Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtajana olen tätä mieltä, vaikka tiedostan että asumistuessa on kyse tulonsiirrosta maaseudulta kaupungeille, joka kompensoi valtionosuuksista johtuvaa päinvastaista rahavirtaa - halvempi asuminen on lopulta helsinkiläisten etu, eivätkä vuokralaiset kostu asumistuesta mitenkään.

edit: 10.10.2017 tulonsiirtovaikutuksen voi tietysti nollata vähentämällä valtionosuuksia vastaavasti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Amos, on hyvä ylläpitää pohdintoja asumistukien maksajista - kunta tai valtio - totuus lienee kuitenkin siinä, että vuokrat tästä eteenpäin eivät alenisi, vaikka kunnat kaavoittaisivatkin enemmän uustuotannolle maitaan.

Jo nyt rakennusbuumi on vauhdissa. Taloja nousee, myös pääkaupunkiseudulla, kuin sieniä sateella. Siitä huolimatta, vuokrat pysyvät korkeina.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Uudet neliöt ovat aina kalliimpia kuin vastaavalla paikalla olevat vanhat neliöt. En ole vielä keksinyt, miten uudisrakentaminen alentaisi neliöhintoja kuin teorioissa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-Uudet neliöt ovat aina kalliimpia kuin vastaavalla paikalla olevat vanhat neliöt-

Onkohan täällä kukaan kuullut vuokrien jyvitysjärjestelmästä? Tiettävästi käytössä ainakin yleishyödyllisten vuokranantajien piirissä?
Eli vanhojen vuokratalojen vuokralaisten vuokriin sisältyy tietty määrä vuokratukea, uudempien vuokratalojen vuokralaisten kalliimpien vuokrien tasaamiseksi.

Jukka Laine

Sosiaaliturvaa on pakko uudistaa työn kuvan uudistuessa ja väestön huoltosuhteen eli ikärakenteen muuttuessa. Suomessa toimitaan suljetun talouden säännöillä avoimessa taloudessa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Äkkiseltään kuulosti hyvältä idealta, mutta se vahvistaisi liiaksi kaikissa kunnissa jo nyt esiintyviä kannustimia rakentaa asuntoja vain sillä hetkellä tarpeeksi veronmaksukykyisille asukkaille. Suurimmilla kaupunkiseuduilla tämä muodostaisi todellisen ongelman, koska kansakunnan etuna ei pidetä sitä, että potentiaaliset opiskelijat ja työkykyiset nuoret joutuisivat "maastoutumaan" maakuntiin vailla mielekästä tekemistä siksi, ettei suuremman opiskelu- ja työpaikkatarjonnan ääreen olisi varaa muuttaa asumaan.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Koulut saavat valtiolta rahaa opiskelijoista ja tämä siirtää rahaa kuntiin jotka vetävät opiskelijoita. Koulujen ylläpitäminen olisi siinä suhteessa kaupunkien intressissä.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Asumistukien siirtäminen kunnille vaikuttaisi ainakin siten, että kunnat eivät pysty rahastamaan valtiota asumistuella pitämällä omien vuokraluukkujensa hintoja lähes samassa tasossa verrattuna yksityisillä markkinoilla oleviin. Samalla tavalla voisi suhtautua myös esim. pakolaisista aiheutuviin kuluihin, eli kuntiin sijoitettavien pakolaisten ja oleskeluluvan saaneiden (mukaanlukien toimeentulotuet) menot pitäisi mennä kunnan budjetista, ei valtion kassasta. Mitenköhän mahtaisi vaikuttaa esim. Kyyjärvellä? Silloin päästäisiin lähimmäksi tavoitetilannetta; tilaaja maksaa.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Oikeudenmukaista olisi siirtää kunnille. Viisainta olisi luopua asumistuesta kokonaan. Asumistuki vääristää ja on suuri syy siihen, että korkotason romahtaminen ei ole lainkaan alentanut vuokria, vaan ne ovat vain jatkaneet nousuaan.
Muutakaan järkeä en näe tukea ihmisten ahtautumista suurkaupunkeihin.

Pekka Iiskonmaki

Olen samaa mieltä. Kunnilla on kaavoitusmonopoli toistaiseksi ja siksi asumistuet kuuluvat kunnille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Voisi toimia Stadissa ja parissa muussa isommassa kunnassa. Valtaosista Suomen muuttotappiokunnista asumiskustannukset ovat matalat, puoli-ilmaisia kämppiä on pilvin pimein, eikä kaavoituksella vaikuteta hintatasoon millään tavalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Valtaosista Suomen muuttotappiokunnista asumiskustannukset ovat matalat"

Miten tähän auttaa keskittäminen eli työttömien siirtäminen kasvukeskuksiin työttömiksi?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Siltä varalta että kysymys ei ollut retorinen, ei tietenkään mitenkään.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ja kun sillä työttömällä on vielä liikaa neliöitäkin ihan omastakin mielestään tuilla asuttavanaan, mutta kun pientä asuntoa (==pieni vuokra) ei löydy sitten kirveelläkään. Siis on aika kamalaa luettavaa kun joku haluisi vielä käydä asumistuenkin kimppuun, jotta työttömien elämä vaikeutuisi entisestään.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Millä tavalla maksajan vaihtaminen on asumistuen kimppuun käymistä?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Euron asumisen tuki sossusta tai Kelasta nostaa VATTin selvityksen mukaan vuokratasoa yli 50 senttiä. Asumistukien maksu on kaikkien suomalaisten kimppuun käymistä. Korvamerkitsemätön tuki olisi kaikkien kannalta parempi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtajana olen tätä mieltä, vaikka tiedostan että asumistuessa on kyse tulonsiirrosta maaseudulta kaupungeille, joka kompensoi valtionosuuksista johtuvaa päinvastaista rahavirtaa - halvempi asuminen on lopulta helsinkiläisten etu, eivätkä vuokralaiset kostu asumistuesta mitenkään.

Kiitos tuosta rehellisestä kannanotosta. On harvinaista että jonku näkee tai rohkenee mainita edun, joka suosii itseä tai omaa kuntaa/valtiota. Helsinki muuten saa vieläpä korotettuja asumistukia.

Liisa Hyssälä oli haastattelussa monin kohdin kiitettävän suorapuheinen.

Mitä muuten sanoisit siitä vaihtoehdosta, että asumistuet ajettaisiin vähitellen kokonaan alas? Tietenkin jotain asumisen tukemista jäisi jäljelle muutamille ihmisille, mutta nykyinen laajasti käytetty asumistuki siis poistuisi. Ja kunnat voisivat toki vapaaehtoisesti tukea asukkaitaan, jos haluavat.

Luulen että Helsingissä vuokrat laskisivat tämän seurauksena, joten muutos ei kävisi köyhiin niin kipeästi kuin ensin voisi ajatella. Voi olla että nykyään tuet valuvat paljolti suoraan köyhiltä asujilta vuokrananatajille ja sitä kautta kaupungillekin, kuten kirjoitat.

Entä mitä mieltä ole liberaalina siitä, että asumistukien väheneminen voisi johtaa siihe, että osa köyhistä helsinkiläisista muuttaisi halvempii asuntoihin, vaikkapa Vihtiin ja Nurmijärvelle? Vaihtoehtoisesti heidän työnantajansa Helsingin keskustassa voisi maksaa hieman korkeampaa palkkaa, jotta voisivat asua lähempänä työpaikkaa, ja jotta työnantaja saisi hyviä työntekijöitä. Tätä voi verrata vaikkapa siihen, että Utsjoella voidaan maksaa lääkärille korkeaa palkkaa, jotta lääkäri suostuu tulemaan Utsjoelle. Tai utsjokelaiseen duunariin, joka joutui muuttamaan Rovaniemelle, kun ei ollut enää Utsjoen huonon työtilanteen vuoksi varaa asua Utsjoella. Eivätkö liberaalillle nämä kaikki ole aika ok, ja markkinatalouden vapaahko toiminta hyvä pääsääntö?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Mitä muuten sanoisit siitä vaihtoehdosta, että asumistuet ajettaisiin vähitellen kokonaan alas?"

Vaatii laajemman sosiaaliturvauudistuksen, käytännössä perustuloon ja/tai perustiliin siirtymisen, mutta kannatan tätä kyllä - asumistuki on huonoin tukimuoto.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Perinteistä sossun luukkua ei kai poistettaisi, joten kukaan ei jäisi asunnotta, vaikka asumistuet poistettaisiinkin. Ehkä perustulo / perustili -uudistus ei olisi kuitenkaan pakollinen liitännäinen. Se gäppi, joka jäisi jäljelle, kun asumistuet poistetaan ja vuokrat hieman laskevat, pitäisi kai periaatteessa kattaa korkeammilla palkoilla (tai muuttamalla hieman kauemmaksi tai hieman pienempään asuntoon). Siis valitettavasti vähän sama lääke helsinkiläisille kuin utsjokelaisille jo nyt.

Perustulo, perustili, työpaikkatakuu ja palkkatuki voivat olla kyllä myös tarpeellisia keinoja, kun työmarkkinoitamme viritetään uuteen uskoon globaalin vapaakaupan (ja Suomen korkean kulutustason) oloissa.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

KELA on monesti tutkinut asiaa ja huomannut, että vuokrat ovat nousseet myös silloin kun tuet on monivuotisesti jäädytetty. Johtopäätös: tuilla ei ole vaikutusta vuokriin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Vuokrien nousuun voi olla useita syitä, joten pelkkä vuokrien nouseminen silloin, kun asumistukiin ei ole tullut korotuksia, ei oikein riitä perusteluksi. Kuvailemassasikin tilanteessa voi käydän niin, että vuokrat nousevat (todennäköisesti huomattavalla viiveellä) myös sen jälkeen kun asumistukia korotetaan.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Taloyhtiössäni asuville tarjotaan tällä hetkellä mahdollisuutta vaihtaa kolmionsa muutama kilometri keskustasta ulospäin sijaitsevaan hieman pienempään asuntoon. Vuokra laskisi noin 260€ kuukaudessa. Oman perheeni kohdalla asumistuet huomioiden reaalinen kustannusten lasku olisi 40€ kuukaudessa. Se että käytettävissä olevat tulot noususivat 260€ tarkoittaisi sitä että lähtisimme melko varmasti hiukan etäämmäs ja sille jolle asuntomme sijainnista olisi eniten hyötyä, vapautuisi tilaa lähemmäs keskustaa. 40€ takia taas emme edes harkitse asiaa.

Asumistuki aiheuttaa tehottomuutta ja hintojen nousua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset