Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Moderaattorin valta

  • Kuvassa perinteinen moderaattori.
    Kuvassa perinteinen moderaattori.

Kun vuonna 2011 sain vastuulleni erään suomalaisen teollisuusyrityksen sosiaalisen median, kävin kuuntelemassa erilaisia seminaareja ymmärtääkseni paremmin mistä koko asiassa on kyse.

Jälkikäteen katsottuna, merkittävin asia mikä noista seminaareista jäi käteen oli se, että kukaan ei osannut ennustaa miten sosiaalinen media muuttaisi maailmaa - sosiaalinen media ei johtanut kaupalliseen vallankumoukseen kuten konsulentit haaveilivat, vaan poliittiseen vallankumoukseen.

Ympäri maailmaa poliittinen kenttä on vavissut, ja perussuomalaisten nousu oli pitkälti mahdollista vain sosiaalisen median keinoin - sosiaalisen median nousu on kaupallisen median, moderaattorin, vallan luhistumista.

Paradoksaalista kyllä, media on ala, jolla puolueettomuus on jalo tavoite, mutta jolle hakeutuvat ne ihmiset, joilla on suurin halu muuttaa maailmaa paremmaksi. Samaan aikaan vallankäyttäjillä on halua omistaa media, vaikkei se liiketoimintana aina erityisen tuottavaa olisikaan.

Tästä syystä arvostan Uutta Suomea, käytätte moderaattorin valtaa siinä kenet nostetaan karuselliin, mutta ainakin omasta näkökulmastani toiminta vaikuttaa tasapuoliselta ja reilulta.

Samaa rohkeutta soisin muillekin medioille ensi kevään kunnallisvaaleja ajatellen, ja toistan ehdotukseni Jokainen uutinen voisi olla vaalikone (Puheenvuoro 11.4.2016) - käytännössä tämä tarkoittaisi puoluetunnusten luomista eri verkkomedioiden kommentointiin, jotka ohittaisivat moderoinnin.

Tai perinteisemmin, vieraskynä- ja mielipidekirjoitusmahdollisuuksia tasapuolisesti kaikille puolueille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset