Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Keskuspuistossa haukutaan väärää puuta

  • Kuvassa syksyinen Keskuspuisto
    Kuvassa syksyinen Keskuspuisto

Yle kertoo tänään, että Anttilan rauniot vain jäävuoren huippu – tyhjää liiketilaa Helsingin seudulla jo kolmen olympiastadionin verran, eli 145 000 neliömetriä. Tämäkin on vain, noh, jäävuoren huippu, sillä kaiken kaikkiaan pääkaupunkiseudulla on noin miljoona neliötä tyhjää liiketilaa (TS 27.5.2015).

Helsinkiläiset asuvat keskimäärin 34,2 neliössä (Yle 19.2.2015), eli tyhjillään oleviin neliöhin asuttaisi noin 29 000 helsinkiläistä, ilman että yhdenkään heistä tarvisisi edes asua Anttilan vanhoissa tiloissa. Tämä on noin kolme kertaa enemmän (Yle 6.10.2015) kuin Keskuspuistosta mahdollisesti juustohöylättävälle noin 50 hehtaarille on tarkoitus asuttaa. (Yle 27.8.2016)

Tyhjien liiketilojen muuttaminen asumiskäyttöön ei kuitenkaan käy, koska virkamiehet ovat happamina niiden asunnoiksi muuttamiselle:

""Kun kaupunki kasvaa, niin tarvitaan tilaa työn teolle, ei voida vain asua", Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Siv Nordström sanoo.

Liiketiloja on tällä hetkellä tyhjillään jopa miljoona neliömetriä Helsingissä tai ainakin pääkaupunkiseudun kattavalla alueella. "Talouden piristyessä myös liiketilojen kysyntä taas vilkastuu", Nordström sanoo""

Hallituksemme ajatteli vuonna 2009 samoin, että mitään ei tarvitse tehdä, kunhan vaan odotellaan että tämä talouskriisi menee ohi. Virkamiehella ja ministerillä on varaa vartoa, ystävän sohvalla nukkuville tulee lopulta riitaa, ja asunnottomien talvi on kylmä.

 

Ajan Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtajana rakennusten käyttötarkoitusmuutoksia ilmoitusasioiksi lupamenettelyn sijaan, näin saamme tyhjät kiinteistöt hyötykäyttöön ja nopeasti. Tämän lisäksi rakennusoikeuksia jo rakennetuille tonteille pitäisi lisätä merkittävästi - tämä mahdollistaa ylöspäin rakentamisen kun rakennus lopulta puretaan.

Jos sinulla on ideoita miten tehdä Helsingistä parempi kaupunki, tervetuloa ehdokkaaksi: https://jasen.liberaalipuolue.fi/ehdokkaaksi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pk-seudulla on toki tyhjiä laatuneliötäkin toimisto- ja liiketiloina, mutta kiinnostavampia ovat käytännössä purkukuntoiset rakennukset, joilla usein on vain yksi omistaja. Noille tonteille olisi helppo rakentaa niitä himottuja uusia asuntoja korkeisiin rakennuksin jos vain tervettä järkeä oli kaavan vahtijoille suotu. Osakkeisiin jaettua asuinrakennusta on paljon hankalampi purkaa uuden alta. Tällä nykymenolla meillä on kaupungissa kohta enemmän purku- kuin korjausvelkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset