Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Rahapelaaminen on moraaliton verotuksen muoto

  • Peliongelmaiset maksavat poliittisten nuorisojärjestöjen huvit.
    Peliongelmaiset maksavat poliittisten nuorisojärjestöjen huvit.

Joel Manner kysyy Helsingin Sanomien mielipidepalstalla tänään Riskitason rahapelaaminen ja peliongelmat ovat kasvaneet – kuka hyötyy rahapeliautomaattien sijoittamisesta ruokakauppoihin?

Rahapelaamista kutsutaan silloin tällöin tyhmyysveroksi (The Guardian, 16.2.2015), josta on helppo johtaa voittajat ja häviäjät. Pelaajat häviävät aina, ja erityisesti ongelmapelaajat (HS 31.8.2015) - voittajina ovat poliitikot, joka välttyvät nostamasta muita veroja ja pääsevät jakamaan rahaa (veikkaus.fi), sekä tahot jotka pääsevät nauttimaan jaetuista rahoista (kts. kuvaliite).

Tätä vasten Suomen rahapelimonopoli on hirviö, joka oikeuttaa olemassaolonsa haittojen ehkäisemisellä (HS 20.11.2013), mutta maksimoi ne lain puitteissa (Yle 16.10.2014)

Moraalisesti tarkasteltuna Suomen pelimonopolijärjestelmälle ei ole perusteita, sillä siinä suomalainen häviää aina. Parempi järjestelmä olisi lisenssimalli, jonka tuotot tilitetään valtion budjettiin, samalla kun lainsäädäntö keskittyy minimoimaan pelaamisesta johtuvia haittoja. Näin säästyisi satoja miljoonia vuodessa organisaatiokuluina, sekä vaikeammin mitattava, mutta kuitenkin merkittävä summa ongelmapelaamisen vähenemisen kautta.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja.

***

Aikaisempi kirjoitukseni aiheesta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215262-pelaaminen-kortin-taaks...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö ole enemmän moraalitonta kyniä veroja alkoholi- ja tupakkariippuvaisilta kansalaisilta? Pajatson pelaajat ovat sentään enimmäkseen selvinpäin. Eikö myös ole moraalitonta periä veroja enemmän köyhiltä kuin huippurikkailta?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Pelaaminen osuu pahiten köyhiin ja peliongelmaisiin, juuri siksi se on moraalitonta.

Päihdeverotus voidaan sentään nähdä haittaverona, joka teoriassa (mutta harvoin käytännössä) vähentää päihteiden käyttöä, mutta pelaamiseen kannustamisessa valtiovallan toimesta (kts. linkki veikkauksen markkinoinnista) on verrattavissa siihen, että Koskenkorvaa olisi S-Marketin paraatipaikalla vilkkuvin valoin, samalla kuin miljoonia kaadetaan mainoksiin siitä kuinka hyvää yhteiskunnalle tämä tekee.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Veikkauksen varat ovat menneet urheilun, kulttuurin ja tieteen avustuksiin ja rahapelituotot veteraanijärjestöille ja lukuisiin RAY:n avustuskohteisiin kolmannelle sektorille. http://avustukset.ray.fi/fi-fi/kaikki-avustuskohte...
Näiden avustuksien vaikuttavuutta voi vain jokainen arvailla ja "auttajia" varten näitä jaetaan.

Peliongelmaisten ja tupakoivien sekä alkoholiriippuvaisten kyniminen ilman, että heille tarjotaan kunnollisia riippuvuudenhoitopalveluja, on moraalitonta. Tähän on johtanut yhteiskuntamme moralistinen pohjavire. Samoin pikavippivelkaisten nuorten aikuisten pitäminen yhteiskunnan marginaalissa / työelämän ulkopuolella ulosottohallinnon toimensta ei myöskään palvele laajempaa yhteiskunnallista etua (pikavippaaminen on kuin huumetta).

Mutta näinhän tätä maailmaa hallitaan ja heikot sorretaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset