Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Absoluuttinen köyhyys on mahdollista poistaa maailmasta

  • Tyhjä arpa, Afrikka. (Kuva: WSJ)
    Tyhjä arpa, Afrikka. (Kuva: WSJ)

Kehitysavun alkuperäinen toteutustapa oli viedä konteittain lenkkareita kengättömille Afrikkaan, sillä seurauksella että suutareilta meni leipä suusta satojen kilometrien säteeltä - Länsimaat näkivät kehitysavun vienninedistämisenä, samalla kuin lahjoittajille tuli hyvä mieli.

Aivan yhtä haitallista toimintaa kehitysapu ei nykyisessä muodossaan ole, mutta nykyinenkaltainen kehitysapukin on kyseenalaistettu tehokkaasti Dambisa Moyon toimesta hänen kirjassaan Dead Aid: Why Aid is Not Working and How There is a Better Way For Africa (2009).

Kaikkialla maailmassa tilanne ei kuitenkaan ole ollut niin lohdutonta, Kiinassa 680 miljoonaa on kyennyt nousemaan pois absoluuttisesta köyhyydestä kolmen viime vuosikymmenen aikana (Economist, 1.6.2013) - muita maanosia ajatellen on tärkeää tiedostaa miten tuo onnistui.

Näkisin, että lopulta tähän tarvittaisiin Afrikassakin vain kaksi asiaa: poliittisesti vakaita valtioita ja vapaa kauppa.

Ensimmäinen on näistä vaikeampi, sisällissotia käyvissä maissa tärkeintä olisi keinolla millä hyvänsä lopettaa sodankäyntiä rahoittavat rahavirrat ulkomailta, mutta mitään takuuvarmaa keinoa vakaan valtion synnyttämiseksi ei ole vielä keksitty.

Vapaakauppa on teoriassa helpompi ratkaista, mutta tämä vaatii merkittävää ajattelutavan muutosta - meidän ei tulisi enää ajatella miten voimme auttaa kehitysmaita, vaan mitä tuotteita voisimme niistä ostaa.

Tämän ei tarvitsisi edes tapahtua kuluttajatasolla, ajatusleikkinä voi miettiä esim. ratkaisua, jossa länsimaat kohdistaisivat uudelleen nykyiset maataloustukensa ostaakseen niillä maataloustuotteita kehitysmaista.

Tämä poistaisi absoluuttisen köyhyyden maailmasta parissa vuosikymmenessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Malavi ainakin näyttää onnistuneen elintarvikepulan poistossa, maataloutta tukemalla. Tätä tosin länsivaltiot eivät ole katsoneet suopeasti, vääristää markkinoita.

http://www.maailma.net/artikkelit/malawi_paasemass...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kiitos erinomaisesta linkistä, kannustan jokaista lukemaan sen.

Itselleni silmään pisti erityisesti tarvittavan tuen pienuus:

"Tänä vuonna tukiaisiin käytetään 10 miljoonaa euroa."

Pekka Pylkkönen

On todella vaikea ymmärtää miksi länsimaissa suositaan vieläkin almuja yhteistyön sijaan. Sehän on win-win kun molemmat osapuolet hyötyvät kaupasta. Me voisimme oikeasti ostaa kehitysapumiljardilla tuotteita kehitysmaista ja saada paljon enemmän hyvää aikaan sillä.

Sama kotimaisissa tukimuodoissa; ostetaan työttömiltä työpanos sen sijaan että pakotetaan makaamaan jouten.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Muuta selitystä en keksi kuin yleinen tietämättömyys maataloustukien haitallisuudesta.

Pekka Pylkkönen

Reissatessa viime vuosikymmenen lopulla Kosovossa siellä kirottiin YK, EU ja Nato alimpaan helvettiin. Sanoivat että paikallinen talous on täysin kuollut kun kaikki roina tulee "apuna". Ainoa jolla pystyi lyömään rahoiksi oli juottaa ja viihdyttää ulkomaisia sotilaita.

Jotenkin ihmiset eivät tosiaan ymmärrä sen taloudellisen toiminnan merkitystä.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

"... ostetaan työttömiltä työpanos sen sijaan että pakotetaan makaamaan jouten."

Perustyömallissa käsittääkseni (en ole tarkasti tutustunut) esitetään juuri tuon idean toteuttamista: http://perustyomalli.wixsite.com/perus/periaate

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tietysti väestöräjähdyskin vaikuttaa, kun nuppiluku kasvaa, jaettavaakin jää vähemmän henkeä kohti.

Esim. Nigerian väestö on kasvanut 50 vuodessa 45 miljoonasta 160 miljoonaan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Toki, joskin väestönkasvun osalta kausaliteetti on molemminpuolinen - köyhyys lisää väestönkasvua ja toisin päin. Kiinan vahva valtio kykeni lopettamaan väestönkasvun, mutta tämä tuskin muualla onnistuu, ikävä kyllä.

Mac Ramsay

Lue faktaa kehitysavusta
Macram.simplesite.com

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset