Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Mañana-demokratia

  • Vaaleja odotellessa. (Kuva: msu.edu)
    Vaaleja odotellessa. (Kuva: msu.edu)

Kimmo Kiljunen vaatii eläkkeiden kasvattamista (Puheenvuoro 14.11.2016), samaan aikaan kuin Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Jukka-Pekka Raeste kertoo miten asiat ovat: Työeläkejärjestelmä on pysyvästi rikki, mutta harva uskaltaa puhua siitä (HS 11.11.2016):

"Yksi suuren eläkerahaston sijoitusjohtaja sanoi pienessä porukassa olevansa tyytyväinen, jos seuraavien kolmen vuoden aikana rahastojen arvo pysyy edes nollatuotossa. Moni vihjaa samoin.

Harva uskaltaa puhua avoimesti siitä vaihtoehdosta, että järjestelmä on pysyvästi rikki. Parempi odottaa ja toivoa parasta."

Samaa keinoa päättäjämme ovat käyttäneet vuodesta 2009, pää hiekkaan ja parempia aikoja odotellessa. Koska parempia aikoja ei ole luvassa, ehdotan että viivyttelyn sijaan ratkaisemme ongelman: eläkerahastot lihoiksi (Puheenvuoro 21.3.2016), jonka jälkeen riittävän tuoton löytäminen omille eläkesäästöille on jokaisen henkilökohtainen ongelma.

Kirjoittaja on Liberalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka on kyllästynyt mañana-demokratiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Voisi jopa sanoa, että työeläkejärjestelmämme on ajettu lunastukseen.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Asiassa on monta puolta. Eläkeläisenä olen sitä mieltä, että eläkkeissä on varaa nostaa maksuja ja se toisi lisää rahaa valtion ja kuntien pussiin. Ne rahathan eivät ole pois valtiolta.

Se suuri peikko taustalla on, että koko rahajärjestelmä romahtaa. Rahaa luodaan tyhjästä koko ajan lisää, joten romahdus tulee väistämättä. Siis parempi jakaa rahat nyt pois, ennen kuin ne katoavat bittiavaruuteen.

Tämä on varmaan sitä samaa filosofiaa kuin valtioiden lainanotossa. Miksi kursailla, kun ei niitä kukaan tule koskaan maksamaan.

Tämä nyt oli hieman kieli poskessa. Näin taisi käydä tuossa itänaapurissa, jossa eläkerahat katosivat superinflaation myötä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tätä vasten ehdotukseni rahastojen purkamisesta ja jakamisesta sen mukaan mitä kukin on sinne maksanut toimii hyvin - jos olemme huolissamme siitä että velat jäävät maksamatta (mitä pidän todennäköisenä itsekin), niin jaetaan kansalle, joka vapaan tahtonsa mukaan hassaa ne, tai ostaa vaikka harkkoja kaappiinsa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset