Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Eriarvoistumisen määritelmästä

  • Tätä kaikkea eriarvoistuminen ainakin on (Ylen kysely 2008)
    Tätä kaikkea eriarvoistuminen ainakin on (Ylen kysely 2008)

Sipilä perustaa työryhmän eriarvoistumisen pysäyttämiseksi, puheenjohtajaksi professori Juho Saari (Yle 26.11.2016):

"Sipilä sanoi keskustan puoluevaltuustossa, että eriarvoistuminen on vakava asia ja sen estämiseksi tarvitaan uusia ratkaisuja ja pidemmän aikavälin näkemys. Sipilä vetoosikin keskustaväkeen, jotta nämä toisivat puoluejohdolle viestiä siitä, missä on suurin hätä ja mihin voimat pitäisi keskittää."

Jäin pohtimaan eriarvoistumisen määritelmää, ja koska Google ei sitä yksiselitteisesti löytänyt, kävin läpi vanhimpia hakutuloksia aiheesta. Juha Kahilaisen Kohti kestävää verkostoyhteiskuntaa (2000),mainitsee:

"Ongelmia tuottavat mm. taloudellisten tulosten epätasainen jakaantuminen, kansainvälisen rahajärjestelmän epävakaisuus, maailmanlaajuisten monopolien uhka, valtioiden roolien epävarmuus sekä yhteiskunnan arvoihin ja koheesioon liittyvät ongelmat mm. työvoiman eriarvoistumisen kautta. (Väyrynen 1999, 45)"

Raimo Väyrysen GLOBALISAATIO JA YHTEISKUNTAPOLITIIKKA SUOMESSA  (1999) ei käytä sanaa eriarvoistuminen, vaan eriarvoisuus - julkaisussa ei tosin ole kuin 40 sivua, eli viittaus sivulle 45 ei asiaa selvennä. Kyseessä on mahdollisesti painovirhepaholainen, oletan että Kahilainen tarkoitti sivuja 4-5, jossa mainitaan mm:

"Pitkäaikaistyöttömyys ja yleensä syrjäytyminen yhtäältä sekä palkkatuloja alhaisemmin verotettujen pääomatulojen osuuden kasvu toisaalta lisäävät useimpien yhteiskuntien taloudellista eriarvoisuutta."

Taloudellisen eriarvoisuuden lisäksi Väyrynen kirjoittaa sekä alueellisesta:

"Alueellisella eriarvoisuudella on siis myös demografinen ulottuvuutensa, jota viime vuosien voimistunut muuttoliike on edelleen kärjistänyt."

että sosiaalisesta eriarvoisuudesta:

"Toisaalta talouden haavoittuvuus kasvaa sekä sosiaalisen eriarvoisuuden ja syrjäytymisen riskit lisääntyvät."

Poliitikoille näin väljät käsitteet ovat erittäin käteviä, Sipilän työryhmänkään ei tarvitse kertoa minkä eriarvoisuuden poistamiseen se aikoo keskittyä. Toimintaperiaate on sama kuin horoskoopeissa - riittävän väljästi kirjoitettuna jokainen kokee että asia koskettaa juuri häntä. Todennäköistä kuitenkin on, että Keskustan puolueväki nostaa alueellisen eriarvoisuuden keihäänkärjeksi, sosiaalisen ja taloudellisen eriarvoisuuden kustannuksella.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jota häiritsee poliittinen jargon

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Sipilä on itse ollut lisäämässä aivan eri arvot omaavien ihmisten muuttovirtaa Suomeen. Sen jälkeen sitten pitää olla huolissaan eriarvoistumisesta.

Taloudellista eriarvoistumista ei myöskään vähennä elätettävien määrän lisääminen, vaikka vihervasemmistosta aina joku löytyy kertomaan miten me rikastutaan houkuttelemalla rahattomat ihmiset Suomeen. Onhan Fazer ja kumppanitkin olleet maahanmuuttajia.

Mielestäni hallitsematon maahanmuutto on pidemmällä aikajänteellä suurempi uhka yhteiskunnalle kuin pienet erot pääomatulojen ja ansiotulojen välisessä suhteessa. Verotuksesta on Suomessa olevan helpompi tehdä päätöksiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset