Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kenenkään tytär ei ole cyka

  • Kokeile josko lapsesi ymmärtäisi vitsin (www.escapistmagazine.com)
    Kokeile josko lapsesi ymmärtäisi vitsin (www.escapistmagazine.com)

Seksismi ja naisviha riivaavat jatkuvasti kasvavaa e-urheilua, ja Miisa Nuorgam haluaa että asiaan puututaan vihdoin (nyt.fi, 28.11.2016) on oikealla asialla. Harrastan itsekin verkkopelejä, ja vähän väliä olen ilmiöön törmännyt.

Jos verkkopelaaminen kuulostaa sinusta typerältä harrastukselta, niin olet samassa tilanteessa kuin moni englantilainen 1800-luvun lopussa, sillä tuolloin ruvettiin tenniksessä järjestämään ensimmäisen kerran maailmanluokan kilpailuja. Tänä vuonna Dota 2 mestaruuskilpailun palkinnot ovat jo samaa suuruusluokkaa kuin Wimbledonissa, (20 miljoonaa dollaria, Yle 17.11.2016), ja kilpailua seurasi parhaimmillaan yli kaksi miljoona samanaikaista katsojaa.

Wimbledonissa ensimmäisistä miestenkisoista ensimmäisiin naistenkisoihin meni 11 vuotta, verkkopeleissä ei yleensä edes ole eri sarjoja naisille ja miehille, mutta kuten Miisa kokemuksesta tietää, naisia ei silti peleissä aina katsota hyvällä.

Tämän näkisin mielelläni muuttuvan - jos lapsenne pelaa (tai pelaatte itse), niin kannustan tekemään heille selväksi, että nimimerkin takaa solvaaminen on sekä pelkurimaista että keskenkasvuista.

Dota 2 jopa ohjeistaa pelaajia: "Remember: everyone has bad games. Everyone makes mistakes.", ja tappion syy löytyy yleensä peilistä, ei niinkään kanssapelaajan haarovälistä.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka on pelaava egalitaristi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Dota 2 on surkea peli, League of Legends paljon parempi. Siellä en ole törmännyt naisvihaan ollenkaan. Ei ole voice chattia ja kaikki ovat yhdenvertaisia noob/feeder-kortin edessä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Vertaat nyt jalkapalloa jääkiekkoon, ja molemmilla on pelaajansa. Miisa puhui peliskenestä ylipäätänsä.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Eli Dota 2 ja GS:GO nykyään edustavat koko peliskeneä?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #3

Nuorgam kuuluu Suomen e-urheilun keskusjärjestön Seul ry:n hallitukseen, ja juttu käsittelee e-urheilua kokonaisuutena.

Minun subjektiiviset kokemukseni vahvistavat jutun todenperäisyyden Dotan osalta, sinä varmaan osaat LoL tähtenä kertoa miten naisia kohdellaan ammattilaiskilpailuissa.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #4

No joo, e-urheilun juntit voisi laittaa ojennukseen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Nyt liikut liberaaliveneellä aika vaarallisilla vesillä. Toki tämän kaltaista kollektivismia kutsutaan liberalismiksi rapakon takana. Jos tuosta otsikostakin haluttaisiin enemmän klassisen liberalismin puoleen menevä lause, niin siinä pitäisi olla ettei ketään saisi sanoa cykaksi. Toki sekin on vähemmän liberalismia kuin se, ettei tuosta vain välitetä.

Muuten ehdotelma mukailee hyvin pitkälle kaikkia muitakin feministisiä yrityksiä saada valtaa. Ne menee suurinpiirtein näin.

1. Ensin sohaistaan muurahaispesään sanomalla juurikin, että kaikkien esim. pitäisi käyttäytyä näin naisia ja tyttöjä kohtaan(miehillä ja pojilla ei väliä).
2. Kun jotkut ottavat tuosta itseensä ja haukkuvat sanojan, niin sitä käytetään uhriutumiseen ja sitä yritetään käyttää ongelman todistamiseen.
3. Seuraavaksi painostetaan yhteisöä ottamaan uusi käyttäytymismalli ja käytetään kohdan kaksi esimerkkejä todistamaan, että ongelma on todellinen. Painostuksessa käytetään haukkumasanoja tyyliin rasisti ja sovinisti.
4. Yhteisö pakottaa kaikki uuteen käyttäytymismalliin(kollektivismi) ja osa yhteisön jäsenistä katoaa joko sen takia, että he saavat rangaistuksia käyttäytymisestään tai sen takia, että heillä ei ole vain enää mukavaa.
5. Koko homma aloitetaan alusta entistä tiukemmilla säännöillä.
...

Lopuksi homma karahtaa siihen, että toiminnasta on tullut liian jäykkää ja useimmiten tappiollista niin rahallisesti kuin henkisestikin. Tuolloin luultavasti on syntynyt jo toinen samankaltainen yhteisö, jossa kaikki on vapaampaa ja tietenkin tuo homma aloitetaan siellä.

Kuriositeettina sen verran, että kohdassa 3. gamergatessa näytetiin keskisormea niille, jotka yrittivät rajoittaa pelimaailmaa. Eli homman voi katkaista jo ennenkuin siitä tulee ongelma.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Sukupuolisidonnaisuus on tässä asiassa vain nyanssi, mutta hyvä kulma saada viesti perille - mihinkään lajiin ei mielestäni sovi tappouhkaukset ja huorittelu, soisin että verkkopeleistäkin saadaan joku päivä "herrasmies"urheilua.

Keinot eivät tietenkään ole lainsäädännölliset, vaan lajiliittojen käsissä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Sukupuolisidonnaisuus on tässä asiassa vain nyanssi, mutta hyvä kulma saada viesti perille - "

Tälläisellä asenteella ja lupauksilla on menty muissakin tasa-arvoasioissa ympäri maailmaa ja tulokset ovat sitä luokkaa. Esim. kouluissa tytöt voivat saada pojat erotetuksi pelkästään suutelemalla heitä, koska se on seksuualista häirintää tyttöjä kohtaan, ja lapsena raiskatuksi tulleet pojat joutuvat maksamaan elatusapua lapselleen, jonka raiskaaja on päättänyt pitää.

Kannattaa myös vähän lukaista millainen meininki on esim. USA:n yliopistoissa.

"...mihinkään lajiin ei mielestäni sovi tappouhkaukset ja huorittelu, soisin että verkkopeleistäkin saadaan joku päivä "herrasmies"urheilua."

Teinit ja sen jälkeen ihan aikuisetkin ovat sellaisia millaiseksi heidät on lapsena opetettu. Varsinkin teininä kapinallisuus vaikuttaa sen verran, ettei tuolloin uusien käytössäntöjen opettelu onnistu kuin ehkä rankalla ehdollistamisella.

Muutenkin uusien varsinkin vain pientä ryhmää koskevien sääntöjen tuonti ruokkii kapinallisuutta ja tuo entistä enemmän käyttäytymistä, jota ei haluttu.

"Keinot eivät tietenkään ole lainsäädännölliset, vaan lajiliittojen käsissä."

Liitot tekevät yleensä sen mitä yhteisö haluaa, koska sitähän varten ne ovat.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #8

Olen osa tuota yhteisöä, ja yritän siihen yhteisöön kirjoituksellani vaikuttaa.

Mitä kaltevaan pintaan tulee, niin jenkeissä on mopo keulinut umpihankeen monessakin asiassa, mutta en anna sen estää tätä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset