Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Velkaantuminen on 2000-luvun vitsaus

  • Googlen kuvahaku sanalla "pikavippi"
    Googlen kuvahaku sanalla "pikavippi"

Jos Raamattu kirjoitettaisiin nyt, voisi heinäsirkat korvata velkaantumisella - se syö kaiken edeltään, kuten Pernilla Immonen on päässyt omakohtaisesti kokemaan (HS 17.12.2016). Pernilla ei ole yksin, 374 200 henkilöllä on maksuhäiriömerkintä, joka vaikeuttaa elämää monin tavoin.

Olen aikaisemmin verrannut pikavippejä koviin huumeisiin, 90-luvun yrittäjien teurastusta oikeusmurhaan, ehdottanut henkilökohtaista konkurssia ilmoitusasiaksi ja kannustanut liittymään Velallisten Tuki ry:hyn.

Mikä edellisten kirjoitusteni kommenteista voi todeta, osa suomalaisista kokee että velkaantumisesta johtuvat henkilökohtaiset ongelmat ovat ansaittuja - pidän tätä erittäin huolestuttavana.

Keinoja velkaantumisen taittamiseen, ja velkaantumisen aiheuttamien ongelmien vähentämiseen on kuitenkin olemassa - aivan hyvin lainsäätäjät voisivat asettaa esim. 10% vuotuisen korkokaton (mukaanlukien perintäkulut). Jos tarkkoja ollaan, tämä oli luultavasti rikoslain kirjoittajilla ajatuksena, kun kiskonta tehtiin aikoinaan laittomaksi:

"Joka käyttämällä hyväksi toisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta jonkin sopimuksen tai muun oikeustoimen yhteydessä hankkii tai edustaa itselleen tai toiselle taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa vastikkeeseen, on tuomittava kiskonnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi." (Finlex, Rikoslaki 36 6§)

Ylläolevaa sopii peilata Helsingin Sanomien Pernillan tilanteeseen:

"Kärsin silloin masennuksesta, ja ajattelin, etten ehkä enää vuoden päästä elä. Jossain vaiheessa päätin ottaa kaikki lainat, mitä saatavilla oli, koska ajattelin, etten kuitenkaan ole niitä enää maksamassa."

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka uskoo että yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisu ei löydy yksilöiden syyllistämisestä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Valitettavasti velkaantuminen on monissa tapauksissa täysin omaa syytä.

Nykyaikainen velkaantuminen on sitä, että hankitaan tuottamatonta käyttöomaisuutta, jonka hankkimiseen pelkät ansiotulot eivät riitä ilman pitkäaikaista säästämistä ja jonka jälleenmyyntiarvo putoaa kuin lehmän häntä. Tälläinen järjetön hankinta voisi esimerkiksi olla auto. Sen sijaan, että ostettaisiin käteisellä viiden tonnin auto, ostetaan osamaksulla 50 000 euron menopeli.

Kun pätkähankintoja on riittävän monta, ansiot eivät enää riitäkään normaaliin elämiseen.

Kaikki Suomen velkaantuneet eivät ole velkaisia siitä syystä, että ovat työttömiä.

Osa on ylivelkaantunut silkkaa tyhmyyttään. Osan velkaongelmat johtuvat taas muista ongelmista, kuten päihderiippuvuudesta tai mielenterveysongelmista.

Yrittäjien velkaantuminen saattaa johtua siitä, että yritysidea oli jo alun perin kelvoton. Mutta kun se järjen ääni unohtui.

Myötätuntoni on niiden puolella, jotka ovat velkaantuneet ilman omaa syytään, esim. omaisuus on pakkolunastettu alihintaan tms. Mutta silloin on turha tulla vinkumaan, jos rahat on käytetty viiniin, naisiin ja nopeisiin autoihin.

Myötätuntoa ei heru.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Eikö myötätuntoa heru edes Pernillan tapauksessa?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

En ole lukenut Pernillasta, koska välttelen ylivelkaantumista kieltäytymällä maksamasta HS:n lukemisesta.

Kannatan ajatusta jonkinlaisesta korkokatosta. Laina ei lyhene, jos lainan korko on 40% ja siihen vielä viivästyskorot päälle.

Käyttäjän arnold kuva
Antti Arola

Miten hyvin lainsäädännöllä asetettu korkokatto sopii yhteen liberalismin kanssa? Kiinnostaisi perustelut, miksi tässä tapauksessa sääntely olisi paras tapa saavuttaa tavoite, ja mikä tekee juuri tästä hyväksyttävän poikkeuksen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Puolueessa on kaksi erilaista näkemystä - toisille liberalismi on keino, toisille päämäärä.

Kuulun heihin joille liberalismi on keino (työkalu), mutta tiedostan että se ei ratkaise kaikkia ongelmia.

Valtaosassa asioita säätelyn vähentäminen parantaa tilannetta, tässä nimenomaisessa sen lisääminen olisi paikallaan - tämä siksi, että a)velkaantuminen on ongelma ja b)sääntelyn vähentäminen ei sitä ratkaise

Tämän parempia perusteluja minulla ei ole esittää, mutta huomioisi on aiheellinen - ehdotukseni on liberaali-ideologian vastainen.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

"The genuine liberal does not say 'this is true,' he says 'I am inclined to think that under present circumstances this opinion is probably the best.'"

"The essence of liberal outlook lies not in what opinions are held, but in how they are held: instead of being held dogmatically, they are held tentatively and with a consciousness that new evidence may at any moment lead to their abandonment. This is the way in which opinions are held in science, as opposed to the way in which they are held in theology."

- Bertrand Russell

Mikä tahansa ehdotus sopii yhteen liberalismin kanssa kunhan se on hyvin perusteltu ja sitä voidaan pitää parhaana vaihtoehtona.

Henkilökohtaisen konkurssin salliminen rajoittaisi vippaajien intoa jakaa suuria summia rahaa kenelle tahansa ja jakaisi lainaamisen riskiä myös lainan antajille.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset