Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Presidentin valtaoikeuksien kaventaminen oli iso naula arkkuun

  • Saulillakin pitäisi olla tällainen.
    Saulillakin pitäisi olla tällainen.

Suomen perustuslakia on vuosituhannen vaihteessa muutettu niin, että Suomen tasavallan presidentillä ei ole enää valtaa hajottaa eduskuntaa. Nykymuodossaan laki menee näin:

"Tasavallan presidentti voi pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan sekä eduskunnan ollessa koolla määrätä ennenaikaiset eduskuntavaalit toimitettavaksi."

Alkuperäinen näin:

"Presidentin asiana on kutsua eduskunta ylimääräisille valtiopäiville, antaa määräys edustajavaalien toimittamisesta, avata ja päättää valtiopäivät, sekä määrätä uudet vaalit toimitettaviksi ja hajoittaa eduskunta."

Nykymuodon ongelma on siinä, että eduskuntaa ei käytännössä koskaan hajoteta, vaikka se olisi toimintakyvytön - näin selvimmin oli Kataisen ja Stubbin hallitusten osalta, joskin myös Sipilän hallitus nojaa "pää hiekkaan ja odotellaan parempia aikoja tai seuraavia vaaleja" strategiaan. Ongelmaa ei helpota se, että Suomen politiikka koetaan joskus vain astinlautana EU-politiikkaan.

Pidän mahdollisena, että perustuslain muutoksista pääsee eduskunta lähivuosina äänestämään ("Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon." Yle 31.8.2016), ja jos näin tapahtuu, ehdotan että äänestetään samalla seuraavasta muutoksesta:

"Presidentin on hajoitettava tehtäväänsä kykenemätön eduskunta, ja määrätä uudet vaalit toimitettavaksi."

Näin kansakunnassamme olisi aina joku, jonka vastuulla on ison punaisen napin painaminen, ja jonka yöunet kärsisivät sen painamattomuudesta.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä Sipilän pitäisi riittävän kriisimentaliteetin luomiseksi pyytää eduskunnan hajottamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä on nyt sitten maailmanhistorian ensimmäinen liberaalipuolue, joka ajaa presidentin valtaoikeuksien kasvattamista.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Vaihtoehtoisesti voi esittää paremman ratkaisun kuvaamaani ongelmaan (joka selvästi on olemassa), mutta en suoraan sanottuna itse ole sellaista keksinyt.

En antaisi aatteen seisoa ongelmia ratkaisemisen tiellä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Parlamenttarismiin kuuluu merkittävänä osana vallanrajoitus, eikä vallan keskittäminen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Nythän valta on keskitetty pääministerille, sen hajauttaminen on ihan järkevää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #4

Mitäsmieltä olet puolueesipuhtaudesta, kun jäseniksi ja ehdokkaiksi ei hyväksytä henkilöitä joita on sakotettu, tällaisia henkilöitä taitaa olla varsinvähän Liberaalipuolueessakin.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos kirjoituksestasi, Amos.

"Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä Sipilän pitäisi riittävän kriisimentaliteetin luomiseksi pyytää eduskunnan hajottamista."

-Minkälainen olisi toivomasi Eduskunnan poliittinen koostumus uusien vaalien jälkeen?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

En kaipaa uusia vaaleja muuttaakseni eduskunnan koostumusta, mikä tahansa kansan äänestämä tulos on ok - kaipaan uusia vaaleja jotta seuraava hallitus ymmärtää, että tuloksia on synnyttävä, muuten vaalikautta ei loppuun saakka istuta.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Ei Suomen presidentillä ole koskaan ollut perustuslain mukaan valtaa erottaa hallitusta ja määrätä uusia vaaleja, ainoastaan vain silloi kun hallitusen muodostaminen ei onnistunut. Kekkonen otti sen vallan idän suhteiden avulla.

Eihän Kekkonen voinut lopulta erottaa Koiviston hallitusta vaikka Väyrynen yritti Kekkosen avulla, Kekkoselta oli voimat loppuneet idän suhteet olivat heikentyneet. Muun muassa Johannes Virolainen sanoi suoraan, että hallituksen ei tarvitse erota jos sillä on eduskunnan enemmistön luottamus.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Presidentti tosin saattoi hajoittaa eduskunnan ja määrätä uudet vaalit toimitettavaksi. Vuoden 1970 vaaleilla valittu eduskuntahan hajoitettiin presidentin päätöksellä.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Idän suhteiden avulla voimiensa aikana Kekkonen hajoitti eduskunnan useasti. Jos joku oli vastaan niin sanottiin, että hän Vastustaa Kekkosen ulkopolitiikkaa, se riitti vaientamaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Toinen vaihtoehto on se, että kansalaisilla olisi halutessaan mahdollisuus äänestää luottamuksesta. Teknisesti senkään ei pitäisi olla ylivoimaista.

Poliittinen päätöksenteko on joka tapauksessa pitkään jatkuneessa kriisissä ja esitin itsekin kommentissani oikeusministerille ja sittemmin blogissani, että nyt olisi pääministerin korkea aika reagoida hallinnon toimintakyvyttömyyteen missään tärkeissä asioissa.

Eduskunta ei kyllä muutu toimintakykyiseksi pelkästään uusilla vaaleilla, vaan se vaatisi hallinnollista kokonaisuudistusta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jep, tämän vallan voisi luovuttaa myös kansalle - jatkuva äänestys käyntiin eduskunnan luottamuksesta.

Haasteena on sopivan rajan asettaminen, montako "ei" ääntä tarvitaan että eduskunta menettää luottamuksensa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Pahimman vaihtoehdon mukaan. Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö voisi kieltäytyä yhteistyöstä valtioneuvoston kanssa. Tässä avautuisi tie äänestää hallituksen luottamuksesta.

Presidentti ei ole pelkkä marionetti, kaikki riippu presidentin tahtotilasta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tämä on totta, Sauli voisi halutessaan tehdä enemmänkin, jos ei formaalilla vallalla, niin mielipidejohtajana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos käsityksesi nykyisestä eduskunnasta on sellainen, että se pitäisi heti hajottaa, niin se on äärimmäisen subjektiivinen käsitys, jota valtaosa kansasta tuskin allekirjoittaa.

Tämän pohjalta on helppo vastustaa ehdotustasi mennä takaisin yhden henkilön valtaan, jonka mielipide niin ikään voi olla sangen subjektiivinen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Sopisiko demokraattinen (=kansanäänestys tai vastaava) eduskunnan hajoittaminen sinulle, ja jos, niin millä parametreillä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset