Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Suomalaisen ruuan puhtaus ja ruokarasismi

  • Aika hyvin, muttei voitto.
    Aika hyvin, muttei voitto.

Olin entisen kollegani kanssa hiljattain tuopposella, hän on alunperin espanjalainen, mutta viettänyt jo suuren osan elämästään Suomessa.

Kun kysyin, että mitkä asiat Suomessa häntä hämmästyttävät, niin hän mainitsi termin, jota en ennen ollut kuullut: ruokarasismi.

Avainlippuja, ulkomainoksia ja "ulkomaiset marjat on keitettävä ennen käyttöä" lappuja - tämä laittoi ajattelemaan. Muistin että vuosia sitten törmäsin possupediaan, johon osa mielipidemuokkaukseen tarkoitetusta neljännesmiljoonasta oli ilmeisesti käytetty. Nopealla googlauksella "suomalainen ruoka" löytyy mm:

http://www.maistasuomi.fi

http://www.hyvaasuomesta.fi (http://www.ruokatieto.fi/:n alisivusto)

http://www.tiedostavakuluttaja.fi/

Sekä muita asialle omistettuja saitteja. Goebbels olisi luultavasti kateellinen siitä kuinka hyvin mielipidevaikuttamisessa on Suomessa onnistuttu.

Itseäni korpeaa se julkisen rahan määrä, joka näihin käytetään. Joko suoraan ministeriöstä, tai epäsuorasti MTK:n, ETL:n jne. toimesta maataloustukien kautta. Kyllähän me tiedämme että suomalainen ruoka on melko puhdasta (kts. kuvaliite), mutta tarvitseeko sen kertomiseen oikeasti laittaa niin näin paljon paukkuja?

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka mielellään maksaisi kotimaisesta ruuasta täyden hinnan, jos se alentaisi veroastetta.

***

Raportti, josta kuva on otettu löytyy täältä:

http://bookshop.europa.eu/en/the-2013-european-union-report-on-pesticide...

Sama tutkimus on tehty myös vuonna 2014:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4611

Mutta sitä en yhtä kätevässä pdf muodossa löytänyt, ja kello alkaa olla paljon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina. Eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Lisäksi Hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013 - 2014."

https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintar...

Eikö tästä sitten pitäisi valistaa kuluttajia?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Juu, varsinaista rasismia! Sanaa käytetään nykyään niin hulppeasti, että oikeaan rasismiin pitäisi kai keksiä jokin uusi sana.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Totta ihmeessä pitää valistaa. Jos jossakin pakastevadelmassa on ollut norovirusta ja se on sattunut olemaan ulkomainen, ei ole kuitenkaan kovin loogista päätellä kaikkien ulkomaisten pakastevadelmien olevan ongelma, kaikista ulkomaisista pakastemarjoista nyt puhumattakaan. Vaikka Nokialla ja Porvoossa juoma- ja jätevettä sekoitellaankin, en pitäisi kohtuullisena että Ruotsissa varoiteltaisiin että ulkomailla ei suositella keittämättömän hanaveden juomista. Suomalaisesta hanavedestä ehkä olisi kohtuullista varoitellakin. Norjassa uskaltanee kuitenkin edelleen juoda keittämätöntä vettä, elleivät hekin työvoimapulaansa paikatakseen ala rekrytoimaan suomalaisia vesimestareita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset