Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kuntavaalit Helsingissä osa 1: Asumisen hinta

  • Lopullinen ratkaisu on olemassa, mutta onko se poliittisesti mahdollinen?
    Lopullinen ratkaisu on olemassa, mutta onko se poliittisesti mahdollinen?

Korkea asumisen hinta on helsinkiläisten elintason kannalta merkittävin yksittäinen ongelma, ja suurimpina häviäjinä ovat vuokralaiset, sekä ensiasunnon ostajat. Asumistuen (hel.fi 18.9.2015) kautta myös veronmaksajat osallistuvat kalliin asumisen rahoittamiseen. 

Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, etteikö asialle voisi tehdä mitään - Liberaalipuolueen Helsingin kuntavaaliohjelma esittää useitakin keinoja tilanteen helpottamiseksi, joista merkittävin ja nopein on rakennusten käyttötarkoitusmuutosten salliminen ilmoituksella. Tämän lisäksi rakennusoikeutta voidaan lisätä jo rakennetuilla alueilla merkittävästi, jolloin jokaisen puretun rakennuksen tilalle voidaan rakentaa huomattavasti korkeampi tilalle. Myös parkkipaikkanormeja pitäisi lieventää ainakin raideyhteyksien välittömässä läheisyydessä, esteettömyysvaatimukset pitäisi säätää käsittämään vain alimmat kerrokset, ja väestönsuojista pitäisi luopua.

Olennaista kuitenkin myös se, että halutessamme olisimme voineet pitää vuokrat kurissa kaikki nämä vuosikymmenet, mutta miksi näin ei ole tehty?

Syy löytyy samasta vitsauksesta, joka on Suomen kohtaloksi koitunut laajemminkin, eli aluepolitiikasta. Pääkaupunkiseudun kunnat pyrkivät rakentamisen säätelyllä huolehtimaan siitä, että kuntaan valikoituu maksukykyisiä asukkaita, ja vähemmän maksukykyiset pyritään lakaisemaan naapurikunnan harteille. Osittain tästä syystä asumistukijärjestelmä toimii niin, että sen rahoittaa valtio, eikä kunnat. Näin kunnilla on jotain voitettavaa myös asuntojen rakentamisessa vähempivaraisille, sillä seurauksella että vuokrat nousevat entisestään.

Voisi kärjistettynä sanoa, että alkuperäisen ongelman ratkaisun sijaan olemme luoneet toisen ongelman. 

Ratkaisu on kuitenkin olemassa - pääkaupunkiseudun kunnat yhdistämällä hävitetään kannustin vetää kotiinpäin. Tämän lisäksi kannatan toki kaikkien yllä mainittujen Helsingin itsensä käytettävissä olevien keinojan käyttämistä asumisen hinnan laskemiseksi, ja jos minut vaaleissa valitaan, lupaan tehdä kaikkeni tuon päämäärän edistämiseksi.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä elämä on liian lyhyt aluepolitiikalle.

***

PS. Kiitos Ari Alsio siitä, että kannustit kunnallisvaaliteemojen esiintuomiseen. Pyrin tekemään näistä koko yleisölle relevantteja sitomalla ne tavalla tai toisella valtakunnanpolitiikkaan. ns. best of both worlds.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Nyt on aika epärealistinen ajatus, kuten varmasti tiedät itsekin.

Eräs keino on yksinkertaisesti laskea hyväksyttäviä asumismenoja. Vaikka 100€ pois heti ja vuokrista sama. Kyllä ne yksityisetkin seuraa perässä
Tuon voi tehdä kuntaryhmittäin.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

En pidä siitä, että jotkin asiat ovat "poliittisesti mahdottomia" - jos niitä pitää poliittisesti mahdottomina, ne ovat mahdottomia.

Näkisin että hyväksyttävien asumismenojen laskeminen on luonnollinen seuraus sille, kun asumistuet siirretään valtiolta kunnille.

Mutta juu, sopii minulle sekin että asia korjataan kuntaryhmittäin.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Miksihän kaikkien pitää asua siellä Ruuhka-Suomessa?
Ei ole mitään kokemusta mistään. Työnteosta kylläkin, täällä Savon maaseudulla. Samalla on tullut seurattua hieman yhteiskuntaakin. Miksi kaikkien pitää asua siellä pienellä alalla. Täällä maaseudullakin voi asua. Työpaikkojakin löytyy, ei tosin kovin "hohdokkaita". Mutta täällä pärjää, jos ei vaadi joka lähtöön Bussia, ainakaan yöaikaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset