Amos Ahola Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin.

Kuntavaalit Helsingissä osa 3: Tontinvuokraa vai kiinteistöveroa?

  • Tuossa on nyt kuoppa, ja kuoppaa voisi verottaa.
    Tuossa on nyt kuoppa, ja kuoppaa voisi verottaa.

Tontinvuokran roimat korotukset nostavat tuhansien helsinkiläisten asumiskuluja (HS 13.2.2017), Helsingin virkamiehet keksivät, miten voi romuttaa asuntojen arvot (TE 15.2.2017) on kaksipiippuinen juttu - toisaalta kaupungin pitäisi vuosikymmenien aikana nostaa tontinvuokransa markkinahintojen tasolle, mutta tämä ei saa johtaa Talouselämän kuvaamaan markkinahäiriöön.

Maasta ei näytä kuitenkaan olevan pulaa, sillä Sörnäisissä on varaa jättää kerrostalotontti joutomaaksi (HS 15.2.2017) ja Hernesaaren länsipuoli aiotaan jättää laivoille (Lisää kaupunkia Helsinkiin, 13.2.2017).

Maan ja kiinteistöjen verotuksella on yksi hyvä puoli - se ohjaa tehokkaaseen maankäyttöön. Yksinkertaistettuna kyse on siitä, että jos asut yksin (aidatulla) tontillasi Helsingin keskustassa, tonttiasi verotettaisiin sen verran tuntuvasti että tajuat muuttaa muualle, ja tontillesi rakennetaan jotain, joka hyödyttää useampia kaupungin asukkaita kuin vain sinua.

Helsingin tonttivuokrien nosto ajaa osittain sama asiaa, mutta se kohdistuu huonommin kuin kiinteistövero - kaikkein parhaiten maankäyttöä ohjaisi rakentamattoman kaavoitetun maan raippavero - silloin tuon Sörnäisen tontin pitäminen tyhjillään olisi valtiolle niin kallista, että valtio olisi pakotettu joko rakentamaan tontin tai huutokauppaamaan sen jollekin jolla on rakennushaluja. Nyt valtio voi istua tontin päällä ja nauttia sen arvonnoususta.

 

Näistä syistä vastustan Helsingin suunnitelmaa rahastaa tontinvuokrilla, tämän sijaan kannatan paremmin kohdistettua kiinteistöverotusta, ja huonon maankäytön haittaverotusta.

Eikä tässä vielä kaikki, kaupunginvaltuusto voisi halutessaan myös lisätä rakennusoikeutta tonteille aina kun taloja puretaan, näin jokaisen puretun rakennuksen tilalle voitaisiin rakentaa korkeampia rakennuksia pääkaupunkiseudun asuntopulaa lievittämään.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka tavoite on keventää veroastetta pienentämällä julkisia menoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Puolue pyrkii valtatkunnalliseksi vaikuttajaksi, mutta tietämys ja kiinnostus rajoittuukin vain Helsinkiin, joko ehdokaslista on täynnä Helsingissä ?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Tuosta valtakunnallista asiaa Aimolle: http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231467-y...

Lista ei ole vielä täynnä, mutta näyttää ihan hyvältä: https://liberaalipuolue.fi/kuntavaalit-2017/helsin...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pienen kunnan listaksi jo aivan täysi.

Tuolla ehdokasmäärällä, eikä isommalakaan tule valituksi yhtään valtuutettua, mutta onnea yrittämiselle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nuorekasta pirteää joukkoa, onnea peliin ja paljon työtä sen onnen eteen.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Aikoinaan kun rakennettiin pidettiin keskeisenä periaatteena, että tontin on oltava oma. Pidin vuoratonttia liian suurena riskinä ja nyt se valitettavasti realisoituu monen osalta.

Katsotaan millä aikataululla korotetaan kiinteistöveron perusteena olevia verotusarvoja jälleen kerran korkeammaksi. Tämä on persaukisella ja tuhlailevalla kaupungilla edessään.

Toisaalta kaupungilla on varaa lahjoittaa maata Talin golfkentän herroille puoli-ilmaisella vuokralla. Sitä saa mitä tilaa kun äänestää Kokoomusta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Talista pitäisi kyllä ehdottomasti periä myös markkinavuokra, käsittämätöntä eturyhmäpolitiikkaa moinen alivuokra.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tontin vuokrat pitää korottaa käyvälle tasolle. Vaikka vuokratontilla olevat ovat saaneet nauttia lähes ilmaisesta tontinvuokrasta, niin kun vuokra aika päättyy, niin on nostettava käyvälle tasolle. Toiset taloyhtiöt ovat aikanaan ostaneet omat tonttinsa. Nyt on yhdenvertaisuuden nimissä nostettava tontinvuokrat nykytasolle. Toinen mahdollisuus antaa taloyhtiöille ostaa tonttinsa käyvästä arvosta. Uusissa taloissa on myös ollut tämä mahdollisuus että toinen yhtiö on ostanut tontin ja sitten osakkaat on voineet maksaa osuutensa tai sitten on jättänyt huoneiston osan velaksi ja maksanut korkoja kunnes erissä maksanut tonttiosuutensa.

Kaupunki nostaa vuokrat nykytasolle tai sitten asunto oy ostaa oman tonttinsa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset